2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szervertermek, szolgáltatók

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Manapság egyre olcsóbban juthat az ember 100Mbites, vagy akár annál is nagyobb sávszélességhez...

[ ÚJ TESZT ]

Manapság egyre olcsóbban juthat az ember 100Mbites, vagy akár annál is nagyobb sávszélességhez kishazánkban. Bárki besétálhat egy géppel, bérelhet is egyet, és már van is saját szervere, amin azt csinál, amit akar.

Egyre több ember szeretné a saját kis honlapját, torrent oldalát, hubját, és még sok minden mást saját gépen futtatni. Éppen ezért ezen a piacon is komoly verseny alakult ki. A szolgáltatók különböző reklámszövegekkel próbálnak minket az Ő termükbe csábítani, amivel önmagában nincs semmi gond, ha tudjuk, hogy az olvasottaknak mely részét kell elhinni. Erre legjobb példa a Szünetmentes, dízeltartalékolású áramforrás, amely mindenhol van, de eddig a négy teremből, amelyikben jártam, még egy helyen sem volt működőképes állapotban, ezért ha áramszünet van, akkor bizony áramszünet van.

Másik lényeges dolog, hogy olvassuk el, milyen sávszélességet is bérlünk, ha nincs pontos adat, kérdezzünk rá. Persze, minden szolgáltatónál 100Mbit BIX kapcsolatunk van, de a nemzetközi sávszélességünk elég komoly mértékben eltérhet. Elég kellemetlen, ha a 100Mbites szerverünkre 20KB/s-el jön a windows update...

Harmadik fontos dolog: a 0-24es operátori felügyelet. Ez általában azt jelenti, hogy ha ember betelefonál, hogy kellene neki valami, az fél órán belül valószínűleg megtörténik. Ez még mindig jobb, mint ha a teremnek nincs ilyen felügyelete, és az este 10 órakor kifagyott gépünket reggel 6 órakor indítják újra.

Utolsó, de talán legfontosabb szempont a korlátlan adatforgalom. Elég kellemetlen, ha a 100Mbites sávszélességünket havi 50GB letöltési korláttal tudjuk használni. (Csak úgy zárójelben, egyik bent lévő gépem átlagos havi adatforgalma TB-os nagyságrendű)

Ezennel elérkeztünk a szolgáltatókhoz: ezek 90%-a Budapesten található, nézzünk meg közülük egy párat:

TvNetWork: Volt itt gépünk 2004-ben, lehet, azóta változtak a viszonyok, a rendszergazdák korrektek voltak, és vállaltak rendszerjavítást is, viszont drága, adatforgalom korlátozott, és a szolgáltatás minőségéről annyit, hogy az itthoni internetem stabilabb volt.

GTS-Datanet: A nemzetközi sávszélesség tudtommal itt a legnagyobb Budapesten, (több tíz Mbit), abszolút stabil, bár az áramforrással itt is voltak problémák. Rendszergazdák korrektek, viszont nem nyúlhatnak bele ügyfelek gépeibe. Ha a rendszerünkben egy olyan hiba keletkezik, ami miatt netkapcsolat nem jön létre, akkor kénytelenek vagyunk utazni, még akkor is, ha a hiba 2 sor beírásával orvosolható lenne. Szerver elhelyezés csak egy éves hűségnyilatkozattal lehetséges, elég drága is, de szerintem jelenleg a legjobb.

CFM Hungary, IHB: Egy helyen, azonos szinten lévő két szolgáltató, a szolgáltatás szinte azonos. A magyar sávszélesség jó, a tulajdonosok rugalmasak (némi reklám, vagy egy-két plusz ügyfél fejében akár kedvezményt is kaphatunk), a nemzetközi sávszélesség is korrekt, bár nem Datanetes szintű. Legnagyobb előnye az ára, és az, hogy nem kell egy évre aláírnunk. Átlagos felhasználónak ideális választás lehet.

DWO: Az előző kettő fölött található egy emellett, a sávszélességről és az árakról ugyanaz mondható el, a hozzáállás is korrekt, viszont sajnos nincs 0-24-es felügyelet.

Szervernet: Az előzőkkel egy környéken található, tudomásom szerint jelenleg a legolcsóbb az országban. Akinek csak magyar sávszélesség kell, annak megfelelő, de a nemzetközi elég csapnivaló.

Remélem, sikerült valamennyit segítenem a választásban.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.