2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

SciPhone N19 - kínai droid

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Örök kérdés itt a fórumon, hogy van-e valódi Android alapú kínai készülék, vagy fake mind? Most kiderül.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

Kínai mobil. Erről a szópárosról a legtöbb embernek egyből a "gagyi" jut eszébe, valljuk be nem is alaptalanul.
Az első kínai mobilok az igen korlátozott képességű MTK platformmal érkeztek, gyakorlatilag az egyetlen ütőkártyájuk a dual sim kezelése volt, és ez így van a mai napig is. Az elmúlt kb. 1 évben viszont drasztikus fejlesztésen esett át ez a platform is, lassan az alsó kategóriába is leszivárog a wifi adatátvitel és HVGA kijelzők alkalmazása az érintő képernyős telefonok esetén. Kamerában is kezdenek erősíteni, már nem csak a VGA a maximum amit nyújtani tudnak. Sokan nem is gondolnák, de az okostelefonok piacán is jelen vannak már egy ideje. Winmo-s telefonokban már akár 800Mhz processzort és WVGA kijelzőt, GPS vevőt is találhatunk. Nem véletlenül kételkednek az emberek abban, hogy valódi Androidos mobiltelefont tudtak alkotni, mivel az itt is hírként szerepelt SciPhone Dream G2 csak egy másolat volt. MTK alapon, egy Nucleus-nak nevezett felülettel, aminek a kinézetén kívül több köze nem volt az Androidhoz. Nos jelentem, itt van már az igazi áttörés, Android fronton is kezdenek mocorogni. Ebben a kis tesztben az első ilyen próbálkozásukat vettem górcső alá.

Erről lenne szó...:)

Doboz, tartozékok:

A SciPhone N19 a Bluelans cég terméke(elvileg), egy masszív fekete kartondobozban érkezik, aminek a minőségéről példát vehetnének a többi gyártók nyugodtan. A tartozékok sora átlagos: adatkábelt, felvevőgombos sztereó headsetet, hálózati töltőt, akkumulátort találunk még a telefon mellett. Tartozék még egy 1GB-os microSD memóriakártya és egy ceruza a készülékbe helyezve, aminek a használatára nem volt szükség, de erről majd később.

Masszív, jó minőségű kartondoboz

Ilyen füles jár hozzá

Kijelző, burkolat:

A kijelző egy 2.8 inch átlójú QVGA TFT panel, ami szerintem meglepően jóra sikerült. A kijelző előtt lévő plasztik elég kemény, erősebb nyomásra sem hajlik be. Az érintésre jól reagál, azonnal vesz mindent, a színei szépek. A 106.5*57*14.4 mm-es méretével jól passzol a kézbe, kellemes a fogása.
Járjuk körbe a készüléket:
A készülék tetején, jobb oldalt található a bekapcsoló gomb, amit hosszan megnyomva egy rezzenés után kb. egy perc elteltével feláll a rendszer. Ha bekapcsolt állapotban nyomjuk meg a hosszan a gombot, akkor a felugró ablakban némíthatjuk a készüléket, vagy kikapcsolhatjuk. A készülék jobb oldalán 3 gomb található, a hangerő állító és a "Home" gomb, ami minden alkalmazásból a főképernyőre visz. Bal oldalon található a SIM kártya foglalat és a microSD kártya foglalat, amit egy elforgatható műanyag takaró véd. Okos megoldás, mivel a készülék szétbontása nélkül cserélhetünk SIM és memória kártyát is, ilyet szívesen látnék a "nagy" gyártóktól is.

Okos megoldás

Alul található a miniUSB töltő csatlakozó, és ide dughatjuk a headszetet is. Sajnos szabványos audio kimenet nincs a készüléken. Az előlapon felül található a hangszóró, mellette egy állapotjelző led, ami töltésről, wifi és bluetooth aktív rádiókról ad visszajelzést. Örültem volna ha ezt a ledet sms és nem fogadott hívások visszajelzéséhez is felhasználják. A képernyő alatt található az "egyben kiöntött" hívás fogadó, menü, vissza és hívás befejező gomb. Nyomáspontja jó, nem volt vele problémám. A kijelző alatt van még egy méretes SCIPHONE felirat, amiről valami miatt a C64-es korszakomban lévő Commando nevű játék ugrott be....:) A hátlap egyszerű de nagyszerű: sötétszürke színű, az ujjnyomot egyáltalán nem gyűjti, ez dicséretes. Bal oldalt felül van a diszkrét 2.0 MEGA felirat alatt a kamera és a miniatűr tükör. Jobb oldalon pedig a hangszóró, elég méretes rácsok alatt. A készüléken körben egy krómhatású (?) csík fut, szerintem fémből van de ezt nem mondom biztosra. Összességében elmondható, hogy az összeszerelési minőség és anyaghasználat jó. Nem recseg, nem ropog a készülék,és vannak rajta okos megoldások. A dizájnról csak annyit, hogy itt megtalálható az egyik kínai "betegség", nem túl fair majdnem egy az egyben átvenni a Blackberry Storm kinézetét.

Egyszerű, letisztult hátlap

Az egy darabból készült billentyűzet

Alkalmazások:

A gyári alkalmazások és az alap rendszer elemzését kihagynám, számtalan mobilarénás tesztben ismertetésre kerültek már.
Nálam a két leghasznosabb alkalmazás a Dolphin Browser webböngésző és az Office Suite dokumentum kezelő volt. Az alap böngésző is nagyon jó, villámgyorsan és jól tölti be az oldalakat. A dokumentumok szerkesztését is lehetővé tevő DocsToGo alkalmazás is hiba nélkül ment. Számtalan home screen alkalmazás és widget is elérhető, egyik másik tényleg hasznos. Az általam is kipróbált szoftverekről bővebben az Android appz topikban lehet olvasni.

Ilyen is lehet a home screen

Pár telepített app az egyik panelen

Multimédia:

Na ez a dolog még nem igazán kiforrott az Android rendszeren. Ebben a készülékben a fapados zenelejátszó és videólejátszó van, érdemes másikra cserélni mindkettőt. Lejátszható formátumok: MP3, MP4, 3GP, AMR, OGG, WAV.
A mellékelt füles átlagos, de nem rossz minőségű. Továbbra sem ezen fogok zenét hallgatni, elsősorban az equalizer hiánya miatt. Sajnos az FM rádió kimaradt az N19-ből. A kamera egy 2 megapixeles darab és nem ezzel kell a családi eseményeket megörökíteni.:) A kamera alkalmazás a lehető legegyszerűbb, nulla beállítási lehetőség van benne. Hardveres kameragomb nincs, a kijelző jobb felső sarkán megjelenő körre bökve tudunk "fotózni". A tesztkép alant van, sajnos verőfényes napsütésben nem volt módom képeket készíteni, de gondolom jobb eredmény született volna. Fura, de videó felvételi lehetőség nincs a készülékben.

A képalkotó egység

Van még hova fejlődni

Adatátvitel:

Itt nagyon vegyes a kép. Kezdjük mindjárt azzal, hogy nincs 3G, HSDPA-ról ne is álmodjunk. Van viszont class 10-es GPRS (hurrá), én ezt használtam, ha távol voltam otthonomtól. Egyéb adatátvitelre ott van a Wi-Fi 802.11b/g szabvány, az otthoni routeremre gond nélkül csatlakozott, egyéb helyen nem próbáltam ki. Elérkeztünk az Android rendszer következő (egyeseknek nagyon fájó) "hibájához": BLUETOOTH. Nos, alapból a készülék és a rendszer csak a hangátvitelt támogatja. Az itt is megvan, mindjárt 2.0-ás, A2DP profilt is támogató egység. Zenelejátszáshoz kipróbáltam, sajnos a 3.5 jack csatlakozós Sony Ericsson fülesemmel szaggatott a lejátszás, a fix fülesű Nokia egységen viszont hibátlanul ment. Érdekes dolog. Szóval fájlátvitel nincs, azaz mégis, de még az sem az igazi. A BT FileTransfer alkalmazással tudtam fájlokat küldeni másik készülékre, viszont a fogadás nem ment. Gyanítom, hogy a root jog hiányzik hozzá. A készülék beszélgetési hangminősége mindkét oldalon jó és tiszta volt. Kihangosítva elég hangos, de a "doboz" effekt kissé bejátszik.

Android akku...:)

Akkuidő, összegzés:

Az 1200mAh-s telep nagyon jól bírja a készülékben, én egy napi intenzív használattal kb. 50%-ra tudtam lemeríteni. Természetesen wifi-t használva már jobban fogyott a telep töltöttsége. Kíméletes használat mellett szerintem 3-4 napig üzemelhet töltés nélkül.
A SciPhone N19 elég vegyes képet mutat, de ha azt nézem hogy egy nevesincs kínai gyártó készüléke, meg kell hogy hajoljak.
Itt mindjárt fel is merül bennem a kérdés, hogy pl. a Sony Ericsson miért nem tud előrukkolni egy ilyen vagy hasonló készülékkel? Sokan örülnének neki, köztük én is. Pozitívum a készülékben a jó oprendszer (a dicséret ezért nem a kínaiaknak jár), jó összeszerelési és anyag minőség (ezért igen), valamint a nagyon jól kezelhető érintőkijelző ami miatt nem is volt szükség ceruza használatára. Negatívumként tudnám felhozni a 3G hiányát és a kevés ROM-ot, a gyenge kamerát és a 3.5 jack csatlakozó hiányát, valamint a kétséges terméktámogatást. Van még egy nagy pozitívum, ami a készülék mellett szólhat, ez pedig az ár. Nos, a készülék kb. 180-200 usa dollár körüli árért "beszerezhető", ki-ki döntse el maga, hogy ér ez a készülék ennyit vagy sem. Ami biztosra látszik, hogy a kínaiak fejlődnek de nagyon, minden fronton. Androidos készülékből már kb. 10 különböző van a piacon, és ettől vannak jóval erősebb vasak is. Én úgy látom, hogy a nagy gyártóknak kb. 3-5 éven belül komoly fejtörést fognak okozni a most szárnyaikat bontogató kínai cégek.

A készüléken futó rendszer adatai

Részemről a készülék ajánlott, mindazoknak akik nem tudnak 70 ezer forintot kiadni egy új Androidos készülékre, de igénylik a bővíthetőséget, vagy csak egyszerűen megismerkednének ezzel a nagyszerű operációs rendszerrel.

Ha van kérdés tegyétek fel,válaszolok szívesen, ha tudok. Kritika is jöhet a cikkel kapcsolatban, de csak finoman, mivel ez az első írásom...:)

A cikkben szereplő információk és fotók kereskedelmi felhasználásához nem járulok hozzá!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.