2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung R580 – megérkezett

  • (f)
  • (p)
Írta: |

„Jobban néz ki, és még gyorsabb is?” Egy újabb prémium kategóriás notebook.

[ ÚJ TESZT ]

Külsőség:

Hazánkban is kereskedelmi forgalomba került a Samsung note/netbook kínálata. Mondhatnánk, végre, mi is megértünk rá, hogy a Pavilion-ok, Vaio-k után Samsung notijait is kézbe vegyük.

Jelenleg kettő modell és annak a variációja kapható, N mint a netbook termékcsalád, és az R, mint a notebookok, és abból is az egyik csúcs termékük, az R580 tesztalanyom.

++VIDEO++

Létezik még a nálunk nem forgalmazott X (ultra mobility), P (professional), Q (style).
Az R széria az „entertainment” kategória lenne Samsung kódja szerint. Nézzük, mi főztek a boszorkánykonyhában.

Egyszerű, ízléses dobozban kaptuk kézhez a készüléket. Samsung logó, plusz a cég honlapjának címe került rá. Illetve egy matricát ragasztottak rá, amin egy fiatalember az erdőben természetesen Samsung notebookot használ. Green power?

Kicsomagolva a készüléket, az akkumulátor, töltő és egyszerű használati útmutató mellé, kapunk még egy törlőkendőt. Az akkumulátort belehelyezve kezdődhet is a használatba vétel.

Külsőség:

Maga a készülék „Touch of Color” dizájnra épül. Ami valóban meggyőző. A fedél, kívülről befelé haladva, feketéből bordó színátmenetet képezve, benne pedig „S” kialakítású hullámok, Samsungosan „crystal-S”, gyönyörű. Tényleg nagyon szép, s nem csak nők voltak tőle elájulva. Kinyitva ez a crystal-S stílus kerül még jobban kihangsúlyozásra a billentyűzet körül. Még magát a kijelzőt sima fekete, nem fényes keretben helyezték el. Megjegyzem a lakozás, vagy a speciális karcokat és ujjlenyomatokat távoltartó borítás, annyira fényes, hogy férfiember nyugodtan borotválkozhat benne, - kis túlzással. Nem véletlen a törlőkendő, mert bizony a bevonat ellenére, egy óra használat után, minden meglátszik rajta.

Maga a billentyűzet érdekes, majdnem Vaio, de csak majdnem. De jó úton haladnak. Érdekes megoldás pld a két Fn gomb megléte, illetve ami engem zavart, hogy a numerikus rész (ami üdvözítő) nem különül el, mintha felhányták volna a gombokat, és töltsük ki az űrt valamivel.
Maguk a gombok, rövid úton, viszonylag csendesen járnak. A felírat tapintható, szerintem jó minőségű matrica, elsőre bírja a kopást, - de ezt az idő majd eldönti.

Billentyűzet alatt található, kicsit balra eltolva a multi-touchpad. Észrevehetőségét segíti, hogy érdes a felülette, illetve a négy sarkát egy-egy LED–el világítják meg. Elméletileg ez lenne a megvilágítás hozzá, gyakorlatilag döntse el az ember, hogy mi az értelme. Látványos, majd nálam átment idegesítőbe, így egy egér rádug azonnal.

++VIDEO++

A touchpad gombja harmonizál a gépet borító felülettel, megjegyzés, itt látszik meg először, hogy a crystal-S kialakítás dizájnjai kicsit elcsúsztak, mintha később raktak volna be a gombot.
Touchpad alatt kapott helyett az 5 db LED visszajelző, az üzemmódokról. Plusz a baloldali Ctrl gomb alatt helyezték el a mikrofont, balkezeseknek nem pont a legmegfelelőbb helyen.
Billentyűzet felet két hangszóró kapott helyett a jobb oldalt elhelyezkedő bekapcsoló gombbal.

Matt, széles keretbe helyezett fényes kijelző két méretéhez képest kicsi csuklókkal csatlakozik a vázhoz. A kijelző alján a gyártó logója, és jobb alsó sarokban pedig a típus olvasható.

Kijelző tetején egyedül a webkamera van.

A csatlakozókat megpróbálták a baloldalra száműzni, fél sikerrel.
Baloldalt a Kensington zár, hálózati csatlakozó, VGA, lan, HDMI, eSATA/USB, USB, hang ki/be, express card (34mm), ezzel szemben jobb oldalt a dvd írón, kívül a felső sarokba rakott 2 db USB foglalaton kívül más nincs. Kártya olvasó pedig a készülék elején, baloldalt rejtették el.

Készülék a maga 6 kis műanyag lábacskán áll meg, szerencsére nem követték el azt a hibát, hogy az akkumulátorra kerüljön az egyik. Minden csavarhoz, illetve fedélhez jár valami magyarázat, aminek valami funkciója van. Könnyen és gyorsan cserélhető a merevlemez, és a memória is. Viszont amit feltűnő, hogy az optikai meghajtó könnyen szerelhető, pld blu-ray meghajtó, vagy esetleg plusz akkumulátor is lehetséges, - nem tudom, ez utóbbi még nem derült ki.

Maga az akkumulátor 4400mAh, 6 cellás. Érdekessége, hogy egy gombnyomásra megmutatja mekkora kapacitással rendelkezik még az akkumulátor, 5 LED-en keresztül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.