2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Razer pres. Microsoft: Habu

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagy egér- és játékrajongó révén ha kijön egy új egér kifejezetten játékosok számára,...

[ ÚJ TESZT ]

Nagy egér- és játékrajongó révén ha kijön egy új egér kifejezetten játékosok számára, azonnal igyekszem minnél több információt megtudni róluk, illetve ha tehetem akkor közelebbről is megismerkedem velük. Így történt ez a Microsoft - Razer közös üdvöskéjével, a HABU gaming mouse-al is.


[kép]


A célközönség már lázban égett akkor amikor a Microsoft bejelentette a Razerral közösen fejleszette egerét. Ugyanis akkoriban nem volt olyan egér a Microsoft termékpalettáján ami a fanatikus játékosok igényeit kielégítette volna. Az Intellimouse 4.0 nem volt egy igazán befutott egér, a 3.0t már nem gyártották a lasermouse 6000 pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Majd a Habu bejelentésével együtt érkezett a hír: az Intellimouse 3.0 gyártása újra beindul. Így a Microsoft két legyet ütött egy csapásra. Egyrészt újra gyárt egy ízig-vérig saját fejlesztésű, és nagy sikerű egeret, ami optikai, illetve kihoz egy neves gyártó lézeres technológiájával ellátott egeret, amivel a piac minden szegmensében jelen lehet.


[kép]


Design szempontjából maga az egér akár egy Razer is lehetne kívülről, hiszen a gyártó minden jellemzőjét viseli a rágcsáló. Kiemelném itt a gombokat, amik Razerosan kerekítettek, és nem utolsó sorban gumírozottak, másfelől pedig az aranyozott usb csatlakozó, ami elvileg sokkal jobb. Azonban ha ránézünk, akkor csak egyetlen egy Microsot logot találunk rajta. Razert nem.
Fogásra azonban eltér az eddigi Razer egerektől, hiszen ez kifejezetten jobbkezes egér. Ha saját típusokhoz hasonlítanám össze, akkor egyezés csakis a gombok, illetve a görgő tekintetében van.


[kép]


A világraszóló újdonság viszont nem marad el. A bal oldali panel cserélhető, a csomagolással kapunk egy másikat, amin a 2 gomb elhelyezkedése hátrébb esik. Ez talán a kisebb kezű játékosoknak lehet öröm, azonban nekem a gyárilag belerakott oldalgombok esnek kézre igazán.
Az egér pocakjára tekintve sincs nagy meglepetés. Copperhead optika reset gombbal együtt. Az usb csatlakozót egy figyelmeztető felirattal látták el, miszerint használat előtt mindenképpen telepítsük fel az egér szoftverét. Erre a copperhead lézer miatt van szükség.


[kép]


A külső mustra után jöjjön az élesben való kipróbálás. Titkon reménykedtem, hogy könnyen fog menni a telepítés, mivel ugyebár microsoft logo van az egérre feltüntetve, azonban sajnos csalódnom kellett.
Elkövettem ugyanis azt a nagy hibát, hogy a telepítő CDt be sem raktam a meghajtóba. Hiszen minek, amikor ahhoz úgyis 1.0 drivert adnak, a neten pedig már fenn van a 2.01 es driver, illetve firmwarwe.
Mivel volt már korábban Copperheadem, nem állt tőlem távol a driver és firmware ''probléma''.


[kép]


Így nosza hát, rákattintottam a firmware updatere. Ami egy hibaüzenettel leállt. Ok. Semmi probléma, bizonyára driver kell neki. 2.01 driver fel, géprestart(1). Telepítés közben ért a legnagyobb pofon, miszerint a driver nem kapta meg a Microsoft WHQHL minősítést. Reboot után a tálcán nem találtam semmilyen kis egérdriver ikont, ami rettentő furcsa volt.
Így hát vezérlőpanel » Habu, amikoris jelzi nekem a driver, hogy nem talált egeret. Gondoltam összeakadhatott a diamondback driverrel, így hát leszedtem azt, géprestart(2). Ez után is ugyanezt írta ki a Habu config, így azt is leszedtem, géprestart (3). Így kénytelen voltam felrakni a CD hez adott driver. Géprestart (4) után már bejött a kis razer logo a tálcán, tökéletesen ment a driver. Ez után egy firmwarefrissítés jött, ami megint csak tökéletes volt, de szintén géprestarttal (5) járt. Majd végül a driver frissítés is sikerült, így a hatodik újraindítás után tökéletesen működött az egér. A driver felépítésre ugyanaz mint a copperhead, semmi újat nem találni benne.

Elsőre is feltűnt, hogy maga az egér elég méretesre sikeredett, sőt súlyban sem szenved hiányt. Ami nekem nem feltétlenül jön be. Azonban nem éreztem zavarónak, vagy kényelmetlennek a fogását. A teflon talpakkal tökéletesen csúszott az egér, viszont akárhogyan mahináltam a dpit és a sensitivityt nem sikerült pont ugyanolyanra belőni, mint amilyen a diamondbackem, és ez sajnos játék közben kijött.
A teszt alapján az egér számomra inkább a távolabbi ellenfelek lelövésénél volt hasznos, hiszen a súlya miatt jobban kontrollálható, azonban a közelharcnál a nagyobb rántásoknál hátrány volt.

Összességében a Habu egy újabb csillag lehet a Microsoft égboltján. Azonban sajnos elszomorító az, hogy egy gyártó, aki képes volt anno az intellimouse 3.0-t megalkotni, nem képes saját fejlesztéssel előrukkolni.

Ami tetszett:

- nagyon szép design
- lézeres egérhez képest nem akad ki olyan könnyen
- 32k memória, 3 profil tárolására
- cserélhető oldalsó panel
- szabadon programozható gombok

Ami nem tetszett:


- jobb kezes design miatt bal kezesek el is felejthetik
- nehézkes driver telepítés/frissítés
- kissé nehéz

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.