2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Puma M1 gyorsteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy hetet töltöttem eddig ezzel a különlegességgel, tapasztalatok következnek.

[ ÚJ TESZT ]

A készüléket 4 hónapos Android-korszak után cseréltem el, meguntam hogy majdnem mindenkinek olyan telefonja van mint nekem, valami egyéniségre vágytam a tucattelefonok között.

A készülék doboza leginkább egy tojástartóra hasonlít, nem túl esztétikus, viszont pozitív hogy figyeltek a környezetvédelmi szempontokra. A dobozt kinyitva átlagos mennyiségű tartozékkínálat tárul a szemünk elé, a gondosan becsomagolt, elől-hátul fóliázott készüléken kívül találunk benne 3,5 mm-es átalakítót, fülhallgatót, töltőfejet és adatkábelt, valamint egy PUMA törlőkendőt pár füzetecske társaságában.

[

A készülék meglepően szépre sikerült, emellet igazi csúcsmodell benyomását kelti, ezt erősíti a viszonylag nagy súly (119g), valamint a minőségibb műanyagok használata. Sajnos a készülék csillogó felületi műanyagjai jó hatásfokkal gyűjtik az ujjlenyomatokat, sokszor hasznát vehetjük a tartozék törlőkendőnek. A készülék oldalán egy gumicsík fut végig, ez biztos fogást eredményez a készüléknek. A telefon alján és tetején nincs semmi, a bal oldalára jutott egy szabványos microUSB csatlakozó, jobbra pedig a hangerőszabályozó gombpáros és a kamera gyorsgombja (a főmenüben hosszan nyomva bekapcsolja a zseblámpát). Az előlap alján 3 gomb (híváskezelő billentyűk és vissza gomb) fölött találjuk meg a 2,8"-os kijelzőt (QVGA, TFT, 262k szín), felette van a PUMA márkajel mintázatú hangszóró, illetve a másodlagos kamera a rejtett proximity/fényszenzor társaságában. A kijelző szép fényes (este túl fényes is) és nagyon szépek a színei, betekintési szöge kitűnő.

A menü teljesen egyedi, kezdőképernyőnk nincs, három menüoldal közül lehet választani (sportfunkciók, kedvencek, főmenü), alapértelmezettként a kedvenceket látjuk. Erre a képernyőre bármelyik menüelem kihelyezhető (az adott menüpont nyomva tartásával) és a tárcsázó kivételével el is távolítható, maximum 6 elemet tehetünk ki. Az órát és töltöttséget, valamint a szolgáltatót tartalmazó sávot lehúzva egy sokfunkciós menüt kapunk, itt elég sok paramétert be lehet állítani (GPS, bt, profilok). A beállítások a képernyő jobb oldalán lévő háromszög felfelé húzásával érhetők el. A testreszabási lehetőségek nem túl jók, a kétféle témán kívül (fekete és piros) csak az MP3-csengőhangokban és a képernyő fényerejének beállításában (autómata vagy kézi) nyilvánulnak meg, háttérkép beállítására nincs lehetőségünk, bár ez kezdőképernyő hiányában kissé megnehezítené a használatot.

A telefonkönyv a 64MB-os dinamikus memóriát használja, ismerőseinkhez lehetőség van többféle "paramétert" beállítani (név, születési idő, saját kép és csengőhang, email cím, háromféle szám). A hangminőség kihangosítva és a telefonhangszórót használva is kielégítő és elég hangos volt, senki sem panaszkodott hogy ne hallott volna.

Az üzenetkezelési lehetőségek igen sokrétűek, van lehetőségünk SMS/MMS/IM/Email üzenetek küldésére. Szöveges üzenetek küldésekor a hagyományos telefonbillentyűzet mellett van lehetőségünk fekvő módban is írni, ilyenkor egy teljes QWERTY-billentyűzetet kapunk, én a hagyományosat kényelmesebbnek találtam.

A webböngészőt nem használtam túl sokat, az Androidos böngészőhöz képest kissé le van maradva sebességben de egy-két oldal megtekintéséhez még jól jöhet. A készülék tartalmaz Facebook illetve Twitter klienst is, ezekről sem tudnék túl sokat mondani, működnek, sebességük jónak mondható. A PUMA közösségek menüpontban lehetőségünk van új alkalmazásokat telepíteni illetve kedvenc csapatain eredményeit nyomon követni. Adatkommunikációs szinten jól áll a készülék, lehetőség van vele videótelefonálásra és ismeri a HSDPA szabványt is. Bluetoothból 2.1-es változat került bele, a fájlok átvitele meglepően gyors. Sajnos a wlan támogatás kimaradt, bár én ennek nem éreztem hiányát.

A telefonban található egy alapfunkciós naptár és számológép is, az én igényeimnek tökéletesen megfeleltek, de hát nem vagyok üzleti felhasználó.

Multimédiás téren közepesen erősnek mondható a készülék, zenei formátumok közül megbirkózik az MP3/WMA/eAAC+, videóformátumok közül pedig az MP4/H.263/H.264 trióval, sajnos DivX és hasonló videóformátumok kimaradtak a repertoárból. A galéria szép felületet kapott, külön mappában kapnak helyet a letöltött/fényképezett képek és videók, a képek közötti váltás animáltan és gyorsan megy végbe, a tájolások közötti váltás is gyors.

A készülék 3.2 megapixeles fixfókuszos kamerával rendelkezik, működését fotófény segíti jó hatásfokkal. A szoftverben közepes mennyiségű beállítással rendelkezik (képminőség, képméret, mód, fehéregyensúly, effektek, vaku), működése megfelelően gyors, bár a kép készítése és megjelenítése között néha eltellik pár másodperc de legalább bemozdulásra nem hajlamos. A képek minősége meglepően jó (a hasonló kvalitású mobilokhoz képest), nagyon szép képeket csinál kültérben és beltérben is, de egy bizonyos világosság alatt elkezdenek nagyon zajosodni a képek. Videót QVGA felbontásban vesz fel a készülék, minősége átlagosnak mondható.

A zenelejátszó felülete egyedi, egy lemezjátszót mintáz, a lemez mozgatásával lehet tekerni, ez inkább csak parasztvakításra jó, a felette lévő idősávval sokkal könnyebb a tekerés. A szoftver képes ID3 címkék alapján szűrni, létrehozhatók benne saját lejátszási listák illetve ezekből rendelkezik pár előre elkészítettel is. Az albumborítókat megjeleníti, ezeket ráilleszti a lemez felületére. Ismétlés és véletlenszerű lejátszási mód van, bekapcsolhatjuk a 3d hangzást, illetve elvileg van benne hangszínszabályzó is, ezt nem sikerült megtalálnom az egy hét alatt (lehet hogy csak egy újabb szoftververzióban van benne). A gyári fülhallgató kissé halk, ez orvosolható a szabványos 3,5-ös csatlakozónak köszönhetően, én egy jobb Maxell in-ear fülhallgatóval próbáltam, így már sokkal jobban szólt.

A készülékben RDS-képes FM-rádió is helyet kapott, a kezelőfelület szép és a vételi érzékenység is jónak számít, mást nem is érdemes róla mondani.

A PUMA nagy hangsúlyt fektetett a sportfunkciókra, a készünlékben található iránytű, biciklióra illetve személyi tréner is, utóbbi szépen berajzolja a térképre a megtett utunkat. A sportfunkciók között megtalálható a visszaszámláló illetve a nagyon szépre sikerült stopper is. A készülékben található aGPS hidegindításból kb. másfél perc után talál jelet és ezt stabilan tartja is.

A készülék hátulját szinte teljes egészében elfoglalja a napelem, ennek segítségével lehet tölteni a telefont (ilyenkor egy a hátulján lévő nap piktogram villog), nekem az egy hét alatt (igaz nem sokszor csináltam ilyet) 13 perc zenehallgatást és 5 perc hívást sikerült kinyernem a nap erejéből, ezeket az értékeket képes megjeleníteni a készülék. Az akku amúgy meglepően jól bírja, nagyon erős használattal sem tudtam egy nap alatt lemeríteni, átlagosan nálam 3-4 napig bírta ami a mai telefonok között jónak mondható.

A készülékhez még a napokban is jönnek ki frissítések, ma reggel is azzal fogadott a gépem hogy van új frissítés. A letöltést követően pár perc alatt települ az új szoftver, viszont a készülékben tárolt adataink elvesznek, egy backupot érdemes frissítés előtt csinálni. A készülék mostani frissítése főleg sebességben hozott pozitív változásokat és végre kissé lejjebb vitte a fényerőt alacsony fokozaton, így este nem bántja annyira a szemet.

Összességében meg vagyok elégedve a készülékkel, legfőképpen a sportos és környezettudatos embereknek (igazából nem nekem találták ki) ajánlanám, de azok sem járnak rosszul vele akik csak egy ritka és feltűnő készüléket szeretnének.

A telefon új ára körülbelül 85 ezer Forint, ebben természetesen benne van a készülék egyedisége is. Ennyit természetesen szerintem sem ér még a márkajellel együtt sem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.