2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PC ''belakása'' - telepítés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Biztonsági rések, vírusok, hackerek... manapság minden ellenünk van. Ráadásul, pár hónappal...

[ ÚJ TESZT ]

Biztonsági rések, vírusok, hackerek... manapság minden ellenünk van. Ráadásul, pár hónappal kedvelt operációs rendszerünk telepítése után az lassulni kezd, betelnek a merevlemezek.
Ez ellen lehet tenni, helyes telepítéssel és rendszeres karbantartással. Nem én vagyok az első, aki ezzel foglalkozik. Regényeket írtak már erről. Mégis, nem mindenki szeret százoldalas doukumentumokat olvasni, így tömören és a kezdőbbek számára is érthetően próbálom rendszerezni, amit lehet. Linux felhasználóknak is megpróbálok segítséget nyújtani.

Telepítés
Itt nincs sok tennivaló. Egy Windows telepítéskor nem hagy sok választási lehetőséget. Természetesen létezik XPLite meg hasonlók, de egy sima XP is megteszi. Ne feledjük, az Internetről le lehet tölteni olyan (nem feltétlenül feltört) Windows lemezt, ami az SP2-t is tartalmazza. Ezt eredeti CD kulccsal is használhatjuk, és némi időt meg sok-sok macerálást spórolunk meg vele.
Egy Linux rendszer telepítésekor, ha nem tudjuk, mit akarunk, válasszunk ki egy alapvető csomagösszeállítást, ezen később is változtathatunk. Itt az a jó, hogy egy tiszta rendszert kapunk, amin mégis minden szükséges alkalmazás megtalálható.

Mindkét rendszer esetén ügyeljünk a helyes...
Particionálás
elvégzésére, amit a telepítés közben végezzünk el. Sokféle lehetőség van, én a saját kipróbált, bevált elrendezésemet mutatom meg.
Windows esetén a legnépszerűbb lehetőség:
- C: (~15-20 GB) a rendszerpartíció. Ide jön a Windows, és a különféle felhasználói programok. Ezek általában nem foglalnak sok helyet. Ha újra kell telepíteni, az egész törlésre kerül.
- A többi hely az adat számára használható: zene, filmek, letöltések, nagy helyigényű játékok.

Linux alatt nem szokás külön partícióba pakolni mindent, mert a fájlrendszere nem szokott töredezni, és a rendszerfájlok is ritkán változnak. Ez inkább csak szervereknél merül fel (pl. a /var-t különhelyezni). A swap partíciót lásd lejjebb.

Miután rendszerünk feltelepült és létrehoztuk a felhasználókat, következzék a swapfájl és a szolgáltatások beállítása, továbbá a drivertelepítés.

Swapfájl
Ez egy nagyon fontos tényező, mert rossz beállítása jelentősen lassíthatja a rendszert.
Windows alatt a Vezérlőpult Rendszer ablakában, a Speciális fülön található gombbal érhetjük el a beállításait. Sok helyen lehet olvasni, hogy külön partícióra menjen, a lemez elejére stb., de még fontosabb, hogy fix méretű legyen (a minimális és maximális egyezzen meg)! Mérete a következőek szerint alakuljon: (köszönet Shimnek)
- a gépben levő memóriánál mindenképp több legyen, minimum a másfélszerese
- kevés memóriánál még többre van szükség (512 MB esetén sürgősen kérj még szülinapodra)
- ha játszol, vagy nagy memóriaigényű programot futtatsz (CAD, renderelés), akkor is még többre.
Látható, hogy memóriától függően 2-2,5 GB is elkél, tehát ha 3 gigabájtot állítasz be, az mindenképp elég és nem kell aggódnod. A mai merevlemezeknél ez nem nagy érvágás.
Többen megjegyezték, hogy 2 GB memória esetén a swap akár ki is kapcsolható. Ez egy érthető jelenség, de inkább legyen csak kevesebb, mint semmi.

Linux esetén telepítéskor állítsd be a swap partíció méretét; itt a kevesebb is elég. Akár 800 MB - 1 GB is elég.

Meghajtók telepítése
Csak nagyon röviden: ha lehet, az Internetről szerezd be a legújabbat.
Az alaplapi chipset meghajtóval kezdd, utána következzék a hangkártya és a grafikus kártya. A DirectX-et se felejtsd ki a sorból. Nagyon haladók BIOS frissítést is végezhetnek, ehhez az alaplap gyártójától lehet programot szerezni, de ne feledjük: ami működik, azt nem feltétlenül érdemes piszkálni. Ez az egész telepítős móka nem túl nehéz feladat, csak némi időt vehet igénybe az internetes keresés.
Linux alatt egy hardver vagy működik, vagy nem. Meghajtót, mint olyant telepíteni csak az Ati és NVidia kártyákhoz lehet, előbbiek ráadásul igen kiforratlanok. Vezeték nélküli hálózati eszközökhöz az Ndiswrappert használhatod ([link]). Ezeken kívül sajnos a hardvertámogatás (hangkártyák, tunerkártyák stb.) a kerneltől függ, tehát egy új hardver telepítése egy kernelmodul, rosszabb esetben egy új kernel fordításával jár. Linuxos gép összeállításakor érdemes az ismert, bevált márkákat választani a noname helyett. Ja, és még valami: óvakodj a belső modemektől, mert sokukhoz driver kell, az meg vagy korlátolt, vagy fizetős.
Még egy apróság, amire szükség lehet, az ntfs fájlrendszer támogatása. Erre akkor van szükség, ha windowsos meghajtókat szeretnénk elérni. Erre a magyar készítésű ntfs-3g modul szolgál, most csak egy linket adnék: [link]. Itt telepítési útmutató is fellelhető.

Szolgáltatások
Ez Windows alatt számít. Egy halom felesleges szolgáltatást elindít, amik lényegében a háttérben futó programok. Telepítés után, ha már van internet elérésed, látogass el a következő oldalra: [link], és nyisd meg a Vezérlőpult felügyeleti eszközeiben a szolgáltatáslistát. Az oldal alapján gyomláld ki (tiltsd le) őket. Ha mindig elolvasod, mit kapcsolsz ki, és mérlegeled, lesz-e rá valaha is szükséged, akkor nem fog probléma történni.

Egyelőre ennyi. Mindez nem sok, de iránymutatásnak megteszi. Legközelebb a rendszer karbantartásáról, segédprogramokról, spyware irtásról írok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.