2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Nagyra nőtt házas csigák otthonunkban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Divattá nőtte ki magát a csigatartás, rengetegen tartanak csigát, de nem a megszokott udvaron mászkálót, hanem távolról érkezett társaikat.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Miért pont csigát tartok?
Sokat vacilláltam azon, hogy milyen állatot tartsak. Megfizethető legyen, sokáig éljen, ne igényeljen sok foglalkozást, látványos legyen, lehessen mellette aludni, napközben ne zörögjön, sorolhatnám. Tehát sok volt az elvárás. Hogy honnan jött nekem a csigatartás!? Azt nagyon én se tudom.

Kiskoromban kaptam vízicsigákat, őket is nagyon szerettem, csak sajnos nem éltek túl sokáig, így nem sokáig élvezhettem a társaságukat. Megmaradt bennem az az élmény is, hogy szintén kiskoromban az egyik nagyobb plázában a kisállat-kereskedésben láttam csigákat, melyek nem víz alatt, hanem levegőn, talajon mászkáltak, és nagyobbak, szebbek voltak, mint az itthoni megszokott éticsigák.

Milyen csigák ezek?
Mielőtt bárki ítélkezne, hogy a csigák gusztustalanok, elmondom előre, ők nem nyálkásak, nem húznak nyálkacsíkot, közel sem olyanok, mint egy kertben elő meztelen, vagy házas éticsiga.
Szóval visszatérve a kérdéshez ezek a csigák afrikai csigák.

Fajnevük eltérő, a hazánkban először tartott afrikai csigák kezdőfajneve Achatina volt, ez maradt meg a köztudatban, hogy achát csiga.
Ezek az őserdőből jött élőlények sok dologban eltérnek az európai csigáktól. Méretük akár 10-szer akkora is lehet, így többet is esznek. Nem hideget tűrő állatok, valószínűleg egy telet nem élnének túl a szabadban. Házuk eltérő mintájú és színű.

Mire jó az afrikai csiga?
Én ezt a részt két részre szedném. Házikedvencnek, vagy díszállatnak. Díszállatnak ugyanolyan megfelelő állatok, mint a halak, gyíkok stb. Jól néznek ki egy szépen berendezett nappaliban, egy igényes terráriumban. Házikedvencnek is tarthatóak.

A csigák szívesen mászkálnak tenyerünkön, szívesen esznek pépes babatápot kiskanálból. Szeretnek a csap alatt langyos vízbe mártózni. Ha meg megunja valaki a foglalkozást velük, akkor meg szintén visszaállíthatóak díszállatnak.

Egy achát csiga átlagos napja, vagyis mit látunk belőle nap, mint nap!?
Általában estefelé mozognak, mivel éjjeli állatok. Nappal is mászkálnak, de közel sem annyira, mint éjszaka. Ha fent van a nap, akkor általában leássák magukat, vagy a terrárium oldalán/tetején csüngve pihenik ki esti fáradtságukat. Ha mozognak, akkor nagyrészt esznek, nézelődnek, csúsznak-másznak a terráriumban, fejüket kíváncsian mozgatva nézelődnek.

Mennyibe kerül a tartásuk?
Ez sok dologtól függ. Egy afrikai csiga ára 100 forinttól akár 100 euróig is elmehet. Szerencsére itthon áruk általában pár száz forint, csak a ritkább fajokért kérnek el többet. Napi szinten az én csigáim kb. 100 forintból vásárolt ételt esznek meg átlagban, ami nem mondható valami soknak. Ezek tudatában, akiknek nem duzzad pénztől a tárcájuk, azoknak sem lesz megfizethetetlen egy pár darab csiga.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.