2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Mobilaréna backstage

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Winston kicsit pihen, viszont Gubro írása ( [link] )és a hozzá kapcsolódó fórum arra ihletett,...

[ ÚJ TESZT ]

Winston kicsit pihen, viszont Gubro írása ([link])és a hozzá kapcsolódó fórum arra ihletett, hogy megosszak egy-két háttérinfót a Mobilaréna működéséről, illetve létrejöttéről.

Nos.

A kezdetek

Magam már egy ideje mobilokkal foglalkoztam, illetve sok-sok internetes tesztet olvastam, amikor azt láttam, hogy az egyik magyar oldal az eddigi helyéről (kippkopp.hu) elköltözik. Az üres site-on csak egy kiírás volt, hogy új embereket keresnek hasonló tartalom megteremtéséhez. Dobtam egy levelet nekik, amire nem válaszoltak. Aztán még egyet, arra már igen, és kaptam egy FTP passwordöt, majd jónapot, csináljak amit akarok. Bevallom, annak idején (2003 Q2) csak az motivált, hogy megírhassam az embereknek, hogy nem biztos, hogy a Nokia a tuti:-)

Hát, talán egy hónapot húzott ki ott az általam rajzolt, statikus HTML oldal, amikor a kippkopp.hu feladta a harcot, én pedig mentem a levesbe. Volt vagy öt cikkem addigra... wow. Úgyhogy extra.hu/mobilarena néven újraindultam, legalább napi 10 látogatóval és nagyon élveztem. Aztán egy barátom (Johnny), akivel együtt végeztük el a prog sulit, szólt, hogy szerinte ebből lehetne jobbat is csinálni, és ő írna php-t. Úgyhogy 2003 májusában lefoglaltam a mobilarena.hu domaint, aztán nekiálltunk. Magam rajzoltam a designt, amely olyan is volt, de szerettem, Johnny pedig megcsinálta a kódot és elkezdődött az üzemszerű működés. A látogatottság szép lassan elérte a napi 1200 egyedi júzert, de persze nem volt napi frissítés, meg ilyesmi, mert még akkor is csak hobbinak fogtam fel az egészet, semennyi pénz nem is jött be belőle. Aztán megérkezett Metatron, aki hírszerkesztőként működött, majd 2005 év elején kaptam egy levelet Parcitól.

Íme a régi oldal, R.I.P.

[kép]

PH!-éra

Előtte is volt már megkeresés, de nem titok, hogy a PH! ajánlata egyrészt megtisztelő, másrészt igen nagy lehetőségnek látszott, úgyhogy egyetlen személyes találkozót követően meg is állapodtunk. 2005 április elsején pedig a Mobilaréna a PH! Network tagja lett, teljesen új struktúrával. Egy gyökeresen más világba csöppentem, a magam kis hobbioldala hirtelen az egyik leglátogatottabb mobilos site lett idehaza, a PH! júzerek pedig elvárták a napi frissítést, az alapos teszteket, az azonnali fórumreakciókat. Féltem is, hogy nem fogok tudni megfelelni ezeknek a hirtelen jött és magas elvárásoknak, amit tovább erősített, hogy láttam, hogy mit művel Rudi, Fless és a többi cikkíró a hardverrel egy-egy teszt során.

De belerázódtunk. Metatron tanulmányai miatt kilépett a gárdából, helyette jött Polacheck, így egy ideig ketten nyomtuk az oldalt, alig győztük, közben folyamatosan kerestem a további munkatársakat. 2006 januárjára végre meggyőztem (An)Dantét, hogy csatlakozzon, ekkor már hárman viszonylag nagy biztonsággal meg tudtuk oldani, hogy valaki mindig online legyen. Közben annyira megindult a fórum, hogy moderátor után is kellett néznünk, Polacheck és köztem teljes egyetértés alakult ki Viktor0610 felkéréséről, aki azóta is olyan, mint Luis Figo fénykorában: mindenhol ott van, minden helyzetet megold, ezúton is big thx. Novemberben pedig belépett a klubba Gubro is, így már két hírszerkesztő pakolja fel folyamatosan a nagyvilág mobilos eseményeit és igyekszünk szinte minden nap új teszttel is jelentkezni. Három és fél év alatt a Mobilarena a nullából a hazai piac egyik legmeghatározóbb online mobilos kiadványa lett, nem tagadom, hogy büszke is vagyok rá, pláne, hogy mind a négyünknek van ''civilben'' napi 8 órás főállása is.

Napi rutin

Régebben iszonyat szenvedés volt tesztkészülékeket szerezni. Aztán ahogyan növögetett és ismertté vált az oldal, úgy vált ez egyre könnyebbé, manapság már néha a partnereink rohannak utánam a telefonokkal, hogy léccilécci, ezt is teszteljétek. Az én kezemen át kell futnia az összes kütyünek, lévén én fotózom őket, illetve a végső szerkesztés munkáját sem adtam eddig ki a kezemből. Egy-egy készülék néha hetekig is (Samsung P310), más telefonok csak 1-2 napra jutnak el hozzánk, néha nem alszunk, néha rohanás, de remélem, hogy ez a végeredményen nem tükröződik.

Mi alapján kapják meg a telefonokat a tesztelők? Persze leválogatom magamnak a számomra érdekes cuccokat. Aztán nem egészen úgy sikerül, ahogy várom, Polacheck már nem óhajt low-end Samsungot látni se, annyi ilyen cikket írt. Gubro a francban lakik, és többet jár ki külföldre, mint én az erkélyre. (An)Dante azokat a telefonokat kapja, amelyek nem olyan sürgősek, ő sokat pepecsel egy teszttel, cserébe nagyon alapos. A Motorola készülékeket inkább lepasszolom másnak, mert kaptunk már éles hangú kritikát, hogy szemét módon mindig lehúzzuk, úgyhogy én már inkább hozzájuk sem piszkálok, persze kivételek mindig vannak (V1100).

Nagyjából ennyi. Én a magam részéről persze, hogy boldog vagyok, hogy ezt csinálhatom. És minden visszajelzésnek örülünk, a negatívnak is, ha abból épülni, fejlődni tudunk. Úgyhogy csak bátran írjatok a fórumba, küldjetek levelet, nekünk az olvasó az első (fujj, ez nyálas és giccses szlogen, nem?), úgyhogy adunk a véleményetekre.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.