2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MMR-70, FM jelátvivő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az FM jelátvivő a SonyEricsson telefonján tárolt zenéket keveri rá egy kiválasztott FM rádióadóra...

[ ÚJ TESZT ]

Aki egy komoly tesztet vár, az inkább most hagyja abba az olvasást, ugyanis ez csak egy rövid ismertető erről a nagyszerű termékről. :)

Hogy mi is ez tulajdonképpen?

„Ez az FM jelátvivő a SonyEricsson telefonján tárolt zenéket keveri rá egy kiválasztott FM rádióadóra, adott körzetben, kivételes zenei élményt biztosítva - vezeték nélkül! Az igazán kis méret nagyon jó hordozhatóságot és funkcionalitást kölcsönöz a készüléknek!”

Szóval, ha nekünk nincs a gépjárművünkben csak egy sima mezi rádió akkor ennek a segítségével hallgathatjuk a rádión keresztül a telefonon tárolt zenéinket. Persze erre van más alternatíva is, az FM transzmitter. Ami lényegében ugyanezt tudja, csak az autó aksiját használja a szivargyújtón keresztül. (Árban az mmr-70 kb. egy szinten van egy középkategóriás FM transzmitterel).

Eredeti méret.

DE mielőtt nekilátnánk a kicsomagolásnak lássuk a technikai információkat.

• Méret: 43 x 34 x 11 mm
• Hatótávolság: akár 10 méter
• Színek: fehér, narancs, fekete

A neten keresgélve azt találtam, hogy ezekkel a készülékekkel kompatibilis.

Kompatibilis SonyEricsson mobiltelefonok:

K530i K550i K770i K790i K800i K810i K850i P1i S500i T650i V630i V640i W200i W300i W350i W580i W610i W660i W700i W710i W760i W850i W880i W910i W960i Z530i Z550i Z555i Z610i Z710i Z750

Viszont mikor kicsomagoltam, a használati utasításon már csak feleennyi készülék típus volt felsorolva… Itt jegyezném meg, hogy van hozzá magyar használati útmutató is az abszolúte kezdőknek.

Ennek ellenére én a készüléket egy SE P990i-vel próbáltam ki, és egy SE K750i-vel, és mindkettővel működött rendesen pedig egyik sincs a listákon rajta. :) De a „tesztkészülék” a P990i volt.

Eredeti méret.

Eredeti méret.

A doboz tartalma az maga a készülék és a használati útmutató; kicsomagolva egészen baráti a külseje is. (bár ez szubjektív). Beüzemelése sem túl bonyolult. Fogtam, csatlakoztattam a telefonra, feljött egy kis ablak, amin felkínálta a 100.00Mhz-et (ez a gyári alap). Itt vagy „tovább” vagy „Edit” (Érdekes, hogy az egyik magyar a másik meg angol, de nincs túl sok jelentősége). Az „Edit” opció alatt értelemszerűen meg lehet adni más frekvenciát a 87.6- 107.9Mhz-es frekvencia tartományon belül. Mivel itt nálunk a 100.00Mhz-en nincs semmilyen másik rádióadó, így ez nekem pont jó is volt. A rádiót is beállítottam fixen erre a frekvenciára. Ezután nincs más dolgunk ,mint belépni a zenelejátszóba és elindítani a kívánt számot. Ahogy ez megtörtént, egy pillanatra abbamarad a sistergés a rádióban és már szól is a zene. Működés közben a készüléken egy csík és a walkman logó lassan narancssárgán villog (pulzál), de akit ez esetleg zavar, az ki is kapcsolhatja. A készüléket én a tartozékok menüpont alatt találtam meg a telefonomba, itt be lehet állítani a nyelvet, lehet változtatni a frekvenciát és a narancssárga fényt. A színét azt nem, csak azt ,hogy villogjon vagy sem.

A hangforrás:

Eredeti méret.

A készülék hangminőségével én meg voltam elégedve, sőt! A hangforrás egy Sony hifi ill. egy gyári autórádió volt (Amit gyárilag a Ford Focusba tesznek). A telefonon a hangszínszabályozó normál hangszínre volt állítva, de kipróbáltam Mega Bass-on is ,de sok különbséget nem vettem észre. A hifin meghallgattam egy zenét cd-ről, majd ugyanazt a zenét a telefonról, és azt kell mondjam, hogy szinte azonos volt a hangzás ( Talán egy nagyon kicsi sistergést hallottam a telefonnál, ha közel hajoltam a hangfalakhoz, de ez tényleg már csak olyan szőrszálhasogatás.). A teszt közben a telefon ~2m-re volt a hifi antennájától, ami szerintem reális, mert ha valaki autóban ül akkor sem teszi ennél messzebbre, ill. ha csak szimplán pl. egy nyaralás vagy éppen sátrazás közben szeretnénk hallgatni így a zenét, akkor meg oda tudjuk tenni a rádió mellé, és akkor meg még közelebb van. Egyébként a hatósugara elméletileg maximum 10m, de az eddigi tapasztalataim szerint ~5m-ig még semmi változás, de felette már elkezd sisteregni, de szabad terepen azért tudta tartani a 10m-t. :)

Fogyasztásról: Én 4 órahosszáig használtam folyamatosan és a telefon kb. a feléig merült le, de itt tudni kell, hogy ez már majdnem egy 3 éves telefon, szóval valószínűleg egy új aksival jobban bírná, de a telefon típusok közti is lehet eltérés.

Összességében én meg vagyok elégedve a készülékkel, és pozitívan csalódtam benne a hangminőséget illetően, mert őszintén megmondva én rosszabbra számítottam, mert hallottam már egy alsó kategóriás (~4000 huf) FM transzmittert is működés közben és ahhoz képes lényegesebben jobb a hangminősége. Negatívumként annyit tudnék felhozni, hogy mivel aksiról működik, így pl. egy hosszabb út során egy idő után lemerül a telefon. Persze ezt is ki lehet küszöbölni autós töltővel, de akkor megint ott tartunk, hogy szükségünk van egy szivargyújtóra, szóval ebbe nem is akarok belebonyolódni. :)

Eredeti méret.

A végén még annyit had említsek meg, hogy kipróbáltam, mi van akkor, ha a frekvenciát egy már létező rádió frekvenciájára állítom be. Jelen esetben ez a Class FM volt (gondolom mindenki ismeri, de most nem is ez a lényeg). ~1m-es körzetbe „felülbírálta” a Class Fm frekvenciáját és a telefonról ment a zene (Persze gondolom itt az is számít, hogy az adott helyen milyen erős a jel.), és ez némi mókára adhat okot, de példákat nem akarok mondani, mert a leleményesebbek úgyis rájönnek maguktól. Viszont ezzel azért óvatosan, ugyanis a használati utasításon van egy ilyen kiemelt rész

„Tartsa be az FM-rádióadók használatára vonatkozó helyi jogszabályokat és előírásokat. Az mmr-70 eszköz nem működik a telefon repülőgépes módjában, és a repülőgépeken tilos használni az eszközt!”

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.