2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Mercedes Benz CLK-GTR makett

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy ritka makett, a Mercedes CLK-GTR bemutatója

[ ÚJ TESZT ]

A makettet a TAMIYA prezentálta, pontos neve Mercedes CLK-GTR Team CLK Sportswear - Full View. Méretaránya 1/24.

A makett alapjaként szolgáló autót 1997-ben Mercedes CLK GTR AMG néven adták ki, limitált példányszámban, összesen 25 db készült belőle. Ugyanebben az évben indult az FIA GT bajnokságban az autó alapjaként szolgáló pályaversenygép.
Bármennyire is meglepő, ez egy utcai autó! Ennek ellenére álló helyzetből 100 km/h-ra 3,8 másodperc alatt gyorsul, 0km/h-ról 200 km/h-ra 9,9 másodperc alatt. Hátsókerék hajtású, hat sebességes szekvenciális váltója van, a motorja 5987ccm, V12-es, végsebessége 320 km/óra, a teljesítménye 600LE. 1998-ban készült egy nyitott, Roadster változat is 5 példányban, 6200ccm-s, valamivel erősebb motorral, de kisebb sikerrel, több probléma is felmerült az autóval. Az ára 1,7 millió amerikai dollár körül volt újonnan, a limitált darabszám miatt azonban a használt darabok jóval többet kóstálnak.

Én a pályaversenyekre épült változatot építettem meg, aminek az az érdekessége, hogy a karosszéria átlátszó plexiből készült, és könnyedén, két darabban levehető a makettről, így a kidolgozott belső sem marad rejtve a kíváncsi szemek elől.







A karosszéria dekorációját vízzel áztatós matricával oldották meg, amik felragasztása némi ügyességet és tapasztalatot kíván, ugyanis nagyon vékony és könnyen szakad.













A makett elején jól megfigyelhető a hatalmas légbeömlő idom, ami az extrém méretű olaj- és vízhűtőkhöz tereli a friss levegőt.

A légbeömlőben látszanak a hűtők szélei.

A pilótafülke elég jól kidolgozható, biztos kéz és vékony ecset kell hozzá.

Az egyik hiányossága az amúgy jól építhető makettnek az, hogy a biztonsági övet matricaként adták hozzá. Sokkal szebb lenne, ha az ülés anyagából domborodna ki.



A motor és a futómű is meglehetősen részletes, itt szintén fontos szerepet kapott a vékony ecset.












A pontos festéshez némi kutakodás kellett az interneten. Még élethűbbé lehetne tenni a kábelezéssel, de erre idő hiányában mostanában nem kerítek sort :)

Szabó Norbert

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.