2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

MAME Arcade gép építése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon régen ,még gyerekkoromban, a 90-es évek elején volt egy álmom, egy nagy pince tele játékgépekkel.

[ ÚJ TESZT ]

Nagyon régen ,még gyerekkoromban, a 90-es évek elején volt egy álmom, egy nagy pince tele játékgépekkel.
Mint sok fiatal ,köztük én is oda voltam ezekért a masinákért és szülői elnyomás ellenére is sikerült igen sok 10, 20Ft-os érmét elszórakozni az akkori sláger játékokkal.
A Mame játékgép építés teljesen magamtól jutott eszembe és egy haverommal megbeszéltük ,hogy összedobunk egyet.
Kb 2 hete és a neten utána nézve meglepődve tapasztaltam ,hogy Amerikában milyen nagy kultusza van ezeknek a "home made" arcade gépeknek és hogy itthon gyakorlatilag alig van fellelhető irodalom a témában.

Csináltunk egy gyors kalkulációt és kijött egy körülbelüli 30e ft-os összeg, amiből egy minimalista jellegő Arcade kabinetet ki lehet hozni és még számítógépre , monitorra, is futja belőle.
A Joy kérdést elnapoltuk, először a kabint szerettük volna megépíteni, mivel ha az kész ,gyakorlatilag már használható a cucc még ha csak bill, egér kombinációval is.

Első körben azt kellett eldönteni ,hogy miből legyen a kabin.
Az elején Laminált farostlemez szerepelt a tervben de ezt később az ára miatt elvetettük és maradt a natúr 1,8mm-es Mdf lap, ebből egy 2800x2070mm-es lap szállítható méretre vágva kb 8eft volt, ebből a mennyiségből gyakorlatilag el lehet készíteni a komplett kabint, igaz hátlapra már nem futja így az nyitottan marad de mivel úgyis a fal felé lesz a háta, így ez nem jelent problémát..
Élvédőt egyenlőre nem vettünk hozzá, mivel a gumi változatnak amivel esztétikusan és autentikusan néz ki a kabin kb 500ft métere, ezért egyenlőre az élek lecsiszolása, mestertapasszal való kiegyengetése mellett döntöttünk takarékossági okokból.

Amire szükség volt még az összeszerelésnél: Csavarok, L vasak (ha nem szeretnénk párnafákkal dolgozni), zsanér az ajtóhoz, fiók mechanika a billentyűzet kihúzhatósága miatt, egy gomb az ajtóra és 4 láb ,hogy ne a sérülékeny Mdf lapon álljon a szerkezet.
Mi gyakorlatilag egy olcsó dekopír, fúró, csavarbehajtó kombóval vágtunk neki a munkának.
Mivel mi nem vagyunk profik , sem jártasak a bútorasztalos dolgokban, ezért elég sok hibát elkövettünk,többször kellett visszabontani a már készre becsavarozott polcokat, merevítéseket.
A hibák legtöbbjét a pontatlanság okozta, mert sajnos rá kellett jönnünk ,hogy dekopír fűrésszel ( legalábbis amit mi használtunk) nem lehet egyenes vonalat vágni, így előkerült a család réme a rettegett orosz gyártmányú kb 10kg-os körfőrész ,ami már a haver dédapját és nagyapját is megszabadította pár ujjától.
Ezzel az eszközzel végre le tudtuk vágni az ajtót, ami a leginkább kényes része a kabinnak ,mivel rögtön meglátszik rajta ha nem sikerül egyenes vonalat vágni.
A kabin végre kezdett összeállni, már csak az üveg behelyezése volt hátra.
A festés előtt, bejelöltük az üveget a képcső sarkainál, majd kimaszkoltuk ragasztó papír és újságpapír segítségével, aztán több rétegben matt festék spray-vel lefújtam az üveg hátulját.
A monitor műanyag káváját is lefújtam feketére, hogy ne üssön el a fekete üvegtől.
Először egy 17"-os monitort akartunk felhasználni de később túl kicsinek találtuk, mivel azonban 21"-os monitort nem találtunk jó áron ,ezért egy 19-essel kellett beérnünk.
Mint utólag kiderült épphogy megfelelő ez a méret a kabinhoz, bár a 21"-ossal mindenképpen jobb összképet érhettünk volna el de egy játékosnak így is tökéletesen elegendő a 19".
A monitor képcsöve egyébként több helyen sérült, karcos, ezért igen kedvező áron jutottam hozzá és szerencsére játékok közben egyáltalán nem látszanak a hibái.

Hangszóró szempontjából nincs túl jól eleresztve a szerkezet, a legolcsóbb 1200ft-os pc hangszóró mellett döntöttünk, az ár sajnos a hangján is meglátszik, később egy kis subwooferes cucc kerül majd bele, addig tökéletes ez a kis csipogó.
legvégső fázis a festés volt, ehhez Trinát univerzális alapozót és Cell kolor selyem matt festéket használtam.

Egy réteg alapozás mindenképpen ajánlott ,mert szebb felületet kapunk és kevesebb festék fog fogyni és hamarabb szárad a festék a zománcozás során.
Az első réteg zománc száradása után érdemes átcsiszolni a felületet, mert nagyon durva érdes felületet ad az mdf lap.
Én a rend kedvéért a kabin belsejét is lefújtam feketére, így ha hátulról belenéz, vagy kinyitja az ajtót az ember mégiscsak esztétikusabb látvány fogadja.
A matica kérdést megint csak takarékossági okok miatt elnapoltuk, mivel m2-e 5e Ft ,ezért inkább azzal dolgoztam ami kéznél van ezért kartonból kivágott sablon segítségével ,fehér festékkel festettem rá grafikát.

A kabin kész ,jöhet a tesztelése.
Elég masszív lett a szerkezet, ahol még szükségesnek láttuk párnafákkal, L vasakkal megerősítettük, hogy ne billegjen oldal irányban, mivel azonban nincs hátlapja csak egy merevítés középen, egy icipici kilengése van ha nagyobb átéléssel nyúzunk egy játékot.
Ez a kilengés megszűnne ha beraknánk egy hátlapot de gyakorlatilag elhanyagolható.
A pultot úgy terveztem meg ,hogy később átalakítható legyen Arcade Joy, gombok befogadására, jelenleg egy PS1-es Namco (Hori gyártmány) arcade stick teljesít szolgálatot.
Teljesen meg vagyok elégedve vele, Sanwa gombokat, Joy-t tartalmaz + a kialakítása is olyan ,hogy akár be is lehetne építeni a pultba, ha akarnám.
Végül is meg vagyok elégedve a munkánkkal, azt kaptuk amire számítottunk az építés elkezdésekor, egy elég jól kinéző party gépet, amit lehet nyüstölni a hétvégi összejöveteleken.
Ha még egyszer építenék Arcade gépet sok mindent másképpen csinálnék.
Először is nem Mdf-ből ,hanem laminált bútorlapból vágatnék mindent lapszabászaton és az élvédőzést is rájuk hagynám, hogy csak az összeszereléssel kelljen foglalkoznom.
Másodjára nem apróznám el a dolgot és vagy egy 21"-os monitort, esetleg egy 100Hz-es 63cm-es sík képcsöves tv-t építenék be, vagy slim kabin esetéve ,egy Lcd tv-t.
Harmadszorra , mindenképpen Sanwa Joy készletet használnék fel, a 100%-os autentikus megjelenés megőrzése szempontjából.
negyedszerre pedig marad a matrica dilemma.
Matricákra el lehet költeni még egyszer annyit ,mint amennyiben a gép kerül ,úgyhogy ez tényleg csak pénztárca és izlés kérdése ,hogy milyen szép
lesz a végeredmény.

Mindenesetre én nagyon élveztem az összeszerelés folyamatát, remélem egyszer lesz annyi pénzem ,hogy tényleg olyan gépet tudjak összerakni magamnak, ami minden igényemet kielégíti, addig is nagy örömmel használom ezt a kicsikét,.

Update:
Azóta került a hátuljára egy farost lemez merevítés, ami sokkal stabilabbá tette.
A monitor fölé került egy kék szinű MAME nyomtatott levonó ,valamint az éleket világos kékre festettem unalmamban.
A hangszórót is megbuheráltam. Találtam itthon egy pár Philips music center hátsó hangsugárzót és ezeket kötöttem rá a a gagyi pc-s hangszórók helyére, így már egész jó hangja van a kicsikének.

[link]
[link]
[link]
[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.