2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Léghűtés fejlesztés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mint a 'Vissza a jövőbe' trilógia egyik részében Marty McFly mondta: régi dal ez ott, ahonnan én jöttem.

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözletem!

Mint a 'Vissza a jövőbe' trilógia egyik részében, McFly mondta: régi szám ott, ahonnan jöttem.

Engedelmetekkel, egy léghűtéses fejlesztést mutat be röviden, tömören az írásom. A cuccos lényegében vagy két éve készült el. A mostani cikkhez képest már némi módosulás van, ám lényegtelen.

Az ötlet.
Még 2004- ben, az első komolyabb számítógép fejlesztésem során, egy Chieftec LCX-01 házat választottam. Nagy, tágas, a célom halk számítógép, tuning, látvány.
Biztos vagyunk páran, akiknek ilyesmi 'miditornyuk van', de tuninghoz és halksághoz túlságosan zsúfolt. Van benne extrém meleg alkatrész, vizet nem tud/akar, de ventit sincs hova.
Mivel főként nVidia/NVIDIA videokártyákból építkeztem, a helyzet véleményem szerint, a normál méretű házak tekintetében valahol a 6800GT/Ultra idejében lett olyan kérdés, hogy egy igényes, nem vértuningos ember elgondolkozott. A 7-es szériával végképp, a 8-asról nem is beszélve. Fűtenek.

Tehát így voltam, volt, ami befűtse a házamat, és a tuning a hőmérsékletet tovább fokozta.

Az volt a kérdés, hogy korlátozott ventilátorhelyű, szabvány álló ATX midiház (lég)hűtését hogyan lehet hatékonyabbá tenni, oldallap leszerelgetés nélkül.
Sokan úgy vannak, ááá, meleg a gép, leveszem az oldallapot, pár fokot nyerek. A hang nem számít, ha játszom, úgysem hallom.
Van, akinek igen, ez kis fanatizmus, illetőleg ha az optika szerepét előtérbe helyezzük, van olyan, akinek a számítógép is a szoba dísze.

Egy GigaByte Poseidon házról van szó, amely gyárilag egy előre, alulra beszerelt, és egy hátulra, felülre beszerelt 12cm-es légkavaróval van ellátva. Több ventilátorhely nincsen. Bekerült ebbe a házikóba egy hosszú, meleg videokártya, amit 8800GTX- nek hívnak, ez gyakorlatilag tönkretette a rendszer hőháztartását, a légáramlás útját előröl hátra jelentősen lecsökkentette.

Kettő optikai meghajtóval, hozzá öt darab 5'25"-os hellyel lehetőség nyílik arra, hogy ODD-szabad hely- ODD- szabad hely- szabad hely elrendezéssel az alsó kettő szabad helyet valamire felhasználjuk.
Ez egyrészt egy vonalban van a számítógépházba szerelt lap memória foglalatának jó részével és az északi híddal, két olyan dologgal, amely tuning közben hajlamos melegedni, és egy erős processzorhűtő sem számít neki abszolút.
Másrészt majdnem tökéletesen szemben van a hátsó házhűtő ventilátorral, amely eltávolítaná a ház felmelegedett levegőjét - ha volna elegendő utánpótlás.
A gyári 5,25"-os takarólemezek mérete ideális, kettő darabba pont beapplikálható egy 80mm-es légkavaró, amely levegőt szállít a házba.
Egy Revoltec ventilátort választottam, megfelelően halk és a légszállítása is egész jónak mondható, ár-érték arányban nálam ez volt a nyerő.

A tervet nem AutoCAD- ben készítettem, hanem egy este felskicceltem, s bár viccesen hangzik, innentől minden méret a fejemben volt.

A házam előlapja szénszálas alumínium, amelyet házi körülmények között nehéz megmunkálni, azonban a legtöbb ház takarói műanyagból vannak, aki ezzel dolgozik, könnyebb dolga lesz.

Amit használtam:
-mérőszalag
-körző
-jelölőfilc
-pontozó
-tapétavágó kés
-műszerész satu
-fűrész
-reszelő
-szigetelő szalag
-dörzsvászon
-házam plexire cserélt oldalsó lyukacsos takarólemeze (érintésvédelem)
-csípőfogó, egy finomabb és egy durvább
-fekete nylon harisnya (porszűrés)
-fúró
-szappan (csavarozáshoz)
-ventilátor
-4 óra

Nyertem bő 9°C- ot az alaplap hőmérsékletnél, 6°C-t a processzornál, stabil lett a memóriám 2,45V- on, és halkabb a gép, mivel a két régebbi házhűtő sem pörgött fel teljes fordulatra olyan hamar, és a processzorhűtő sem.

Ahogy készült, képekben, következik.


























































Végeredmény:

Minden szép és jó volt, de nekem nem tetszett.
Kicsi az ablak azon a Poseidonon, nem látszik semmi, ám nincs is ami látszódjon, csak a LED-es Zalman CNPS 9700CU (LED-es) légkavaró.
Különben is, hangos, még mindig a masina.

Nem a reklám helye, de régi ismerősöm, János bá' (www.tts-kft.hu) tanácsát kértem, milyen légkavarókkal helyettesítsem a jelenlegieket, amelyek bár mind minőségiek gyárilag, illetve utólag berakva is, mégis összességében halkak.

Ekkor körvonalazódott meg a hűtési projekt vége. Sokak számára hajmeresztő, már-már vízhűtéses költségeket nyaldosva kiötlöttem mindent.
Jánosnak köszönhetően találtam egy ventilátor típust, amelynek rezonanciája nulla, felfogathatósága pont barkácshoz való a vastagságának köszönhetően. Ez nem más, mint a NorthQ Silent Tornado Blue LED 80, 92 és 120mm-es légkergetői.
Attól eltekintve, hogy szenzációsan néznek ki, némán, a felső középkategória környékén dolgoznak légszállítás szempontjából, a teljesítmény - zaj - dizájn' kategóriában viszont nálam abszolút első helyen szerepeltek.

Nézzük, mi kell a lecsóba.

Kiindulópont a videokártya, azt hiszem, ahol tényleg számít a hőmérséklet, ott ez ver oda. A hátul kifújós porszívókat lassan el lehet felejteni. Nagyon imádtam anno a HIS IceQ modelleket, ami egy neves hűtőgyártó cég kétségkívül imponáló beépítése volt, s anno elegendő, sőt kiemelkedő teljesítményű mutatókkal szolgált. Azonban eljött az idő, amikor a gyártók sorra ilyen megoldásokkal adták ki felsőbb kategóriás videokártyáikat, több-kevesebb sikerrel.
Mára ez a megoldás véleményem szerint kevés, egy slot-os hűtés kevés ebben a formában. A ház szellőztetése fontos, a videokártya által termelt hőt le kell fúni, és el kell távolítani, úgy, hogy lehetőleg az a többi komponenst ne melegítse.
A számítógép hűtését egyben kell nézni, koncepciót kell kialakítani, tervezni. Nem elegendő egy-egy nevezetes, népszerű hűtőt megvenni.

Visszakanyarodva időben, az alapötlet megvolt, aztán a végső meglett. Légcsatornák, szélcsatornák. ATX, felül egy, alul egy. Felül a memóriák, a processzor, és az északi híd. Alul a videokártya (a déli híd közelében). No és a háttértároló, a huzat elején.
Miért?
A ház elejéből kikerült a 80mm-es befaragott légkavaró, helyére egy plexilapba épített 120mm-es NorthQ került, elfoglalva, ám pontosan kitöltve 3 db. 5,25"- os helyet.
A ház hátsó ventilátorának helyét szintén átvette egy ilyen szépség, míg a ház elejében, alul ugyanígy csere történt.
A processzoron (E6600 alapfeszen 3,3Ghz) a 9700 minimumra tekerve mindig jól szerepel.

8800GTS G92.
Az a jó a TwinTurbo-ban, hogy a 2db venti az egész kártyáról lefújja a meleget. Míg egy 12cm-es ventis megoldás lehet halkabb és hatékonyabb a GPU hőmérséklet szempontjából, addig a kártya egészét tekintve ez a 2db 80mm-es ventis megoldás jobbnak tűnik.
1 órája megy a gép, Internet+zene, a szobában 21°C van, TwinTurbo alapértelmezett sebességen, a hőmérsékletek így alakulnak:




Oldalról (12cm-es venti fent, alul a videokártya mögött egy 80mm-es szívó módban, elől fúj be az alsó 12-es):

A tápnak jó dolga van, ő nem szellőztet, kap levegőt bőségesen. A táp nem szellőztetésre való.
A számítógép ha hiszitek, ha nem, kb. annyi hangot ad, mint egy vízpumpa.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.