2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Klímaváltozás, természetszennyezés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem egyre jobban aggaszt a természet állapota.

[ ÚJ TESZT ]

[kép]

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem egyre jobban aggaszt a természet állapota. Az is bizonyos, hogy nem csak én vagyok igy ezzel, különböző szervezetek megpróbálják minden lehetséges módon felhívni a figyelmünket a környezetünk pusztulására. Mert igen, sajnos pusztul. Különböző globális projectekben, konferenciákon a miniszterekkel, befolyásos emberekkel, sorra reklámkampányokat, filmeket készítenek, és persze ezzel együtt üléseznek, hogy a hozzám hasonló embereket kellő képpen felcsigázzák a hallottak, látottak, és tudomást vegyenek arról ami a világban zajlik.


[kép]


Saját magunk is érezhetjük, hogy sorra dölnek meg a hőmérsékleti rekordok, elég csak a heti eseményekre gondolni, és persze ez visszavezethető a mi viselkedésünkre is. Tisztelet a kivételnek. Nem mindegy, hogy hány és hány gépjármű közlekedik az úton, mennyi káros anyagot bocsájtanak ki magukból napról napra a gyárak és persze az autóink. Egy mindekiért, mindeki egyért alapon mutogathatunk másokra, de elsősorban magunkban keressük a hibát, ha természet rongálásáról, szennyezéréről beszélünk. Általánosságban sajnos ezt lehet levonni. Ismételten tisztelet a természetszerető embereknek.


[kép]


Itt van máris egy nagy probléma a globális felmelegedés. ''Globális felmelegedés alatt az utóbbi évtizedek klímaváltozását, a földközeli levegő és az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedését és ennek a folyamatnak az előrevetítését értjük.'' Aminek persze lehetnek különböző okai ami miatt gyengül ez a fajta védelem. Emberi és természeti okokról egyaránt beszélhetünk. ''A tudósok és politikusok szerint is a Föld legnagyobb környezeti problémája az üvegházhatás erősödése. Az ipari termelés robbanásszerű fejlődésével kialakult óriási gyárak, üzemek kéményei, az autók és más gépjárművek kipufogócsövei annyi mérgező anyagot juttatnak a levegőbe, hogy azok komolyan veszélyezteti bolygónk természeti egyensúlyát.''


[kép]


Ennél a témánál természetesen megkell említeni az üvegházhatást is. Mi is valójában az az üvegházhatás? ''Amint neve is mutatja, a földi légkör hő-visszatartó tulajdonságát jelenti, ami egyik fontos tényezője annak, hogy bolygónk nem hideg pusztaság. Hasonló módon működik, mint a fóliasátrak vagy a melegházak.'' Persze-persze, mondhatják az okosok, hogy ezt már anno hányszor, de hányszor a fejünkbe adták, de elsősorban a tények ismeretében kezdhetjük meg a természet megvédését. ... és ugyabár ki emlékszik már ezekre az információkra, kit is érdekelne, mondhatnák a laikusok?! ''Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) műholdjai felvételeket készítettek a Földről. Riasztó kép tárult a kutatók szeme elé. Az északi féltekén négy-öt kilométeres magasságban szinte összefüggő, a korábbinál magasabb koncentrációjú szén-dioxid felhő alakult ki.'' Ami természetesen a gépjárművek, gyárak mükődésével szorosan egybenáll.


[kép]


Legjobban talán a hőmérséklet ezzel együtt a klímaváltozás aggasztja az embereket.
Az utóbbi években saját bőrünkön is érezhettük, hogy valami nincs rendben. (A jelenlegi tendenciák alapján úgy becsülik, hogy a légszennyezés miatt az elkövetkező ötven-száz évben akár 5 Co-al emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete.) Amióta jelentősen emelkedett a Föld évenkénti átlaghőmérséklete, folyamatos felborulással válaszol a természet is, és mutatja a jeleket, hogy tegyünk már valamit, mert nagy baj lesz. Persze egyesek fittyet hánynak ennek, arra hivatkozva, hogy őket izgatja a jövő nemzedékének sorsa?! Ugyanmár ők jól élnek és ez igy jól van. Hát ez hihetetlenül rossz magatartás, de sajnos vannak ilyenek. ''Ha a globális felmelegedés mértéke akkora lesz, hogy a sarki jégpáncélok olvadni kezdenek, az a tengerszint emelkedéséhez fog vezetni.'' Ez több milliárd ember életét veszélyezteti, gondoljunk csak arra, hogy a Föld népességének háromnegyede tengerparton, vagy annak közelében él. Egyes területeket árvíz, másokat tartós aszály fenyeget, eltolódhatnak az éghajlati sávok, ami elkerülhetetlenül megváltoztatja a Föld képét.


[kép]


Remélem sikerült ezzel a kis írásommal is személyesen valamit tenni a környezetszennyezés ellen, és valamit én is letettem (ha ilyen kicsit is) az asztalra. És ha pár ember figyelmét sikerült felkeltenem, már azt is sikernek tekintem. Elsősorban nem másokra kell várnunk, hanem teljes körű szemléletváltásra van szükség. Mert ha mindenki a jót akarja elérni, akkor az be is fog következni. A pótolhatatlan dolgok elvesztése után már késő lesz gondolkodni. Most kell cselekedni! Gondolkodjatok csak el ti is ezen egy picit, elég kinézni a napokban az ablakon. Igyatok sok folyadékot, és irány a vízpart.

További kellemes napot és járjatok nyitott szemmel! ; )

Köszönet a forrásrészletekért a Sulinetnek [link]

mongi_

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.