2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iPAQ h3850 - Öreg PDA nem vén PDA

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Történt, hogy már régóta szerettem volna egy PDA-t magamnak, nem feltétlen újat (arra...

[ ÚJ TESZT ]

<em>[kép]</em>

Történt, hogy már régóta szerettem volna egy PDA-t magamnak, nem feltétlen újat (arra nem volt pénzem) hanem valami használtat, amihez lehetőleg legyen GPS is. Kutakodtam a fórumban, aprókban, egyszercsak találtam valamit. PDA + GPS 24 ezerért? Utánanéztem a típusának, régebbi típus. SD kártyával bővíthető, van infra rajta. Teljesen alap, nekem bőven megfelel. Van hozzá soros GPS is, gondoltam jó lesz nekem. Beszéltem is az eladóval, mivel akkor vidéken voltam, így másnap késő estére esett a megvétel. Rendes volt, mert még 11 után (egész pontosan 23:15-kor) is eljött szinte házig, ott megnéztem a dolgokat. Még vettem tőle egy 1gigás SD kártyát is, így fullos volt a dolog. Kipróbáltuk a GPS-t, tökéletesen megy, így boldogan távoztam haza 27ezer forintért szerzett új PDA-mmal.

Kicsomagolás, mit rejt a szatyor
Hazaértem, nézzük, mit rejt (igaz, lassan éjfél felé járt az idő, másnap 6-kor kelek, de nem számít) a szatyor, amiben kaptam. Nézzük tételesen:

<em>[kép]</em>

PDA (mily meglepő) – ő meglehetősen tökéletes közeli állapotban van, csak pislogtam, hogy „deszéééép”

<em>[kép]</em>

GPS –vadi újnak néz ki, szerintem az is. Van a vevő, hozzá egy szivargyújtó töltő, meg a kábel, amin csatlakozik. A GPS vevő alja mágneses, frankón ki lehet tenni a kocsi tetejére.

<em>[kép]</em>

Autós tartó – ha már GPS, akkor kaptam mellé egy autós tartót is. Ez tuti új, bontatlan csomagolásból szedtem ki a dobozából. Frankó cuccos.

<em>[kép]</em>

Bölcső – ő a PDA-val egykorú lehet, jó állapotban, teljesen nem leharcolt, egyben van. Soros illetve USB véggel is rendelkezik.

<em>[kép]</em>

Töltő – ha már bölcső, jár hozzá töltő is. Ezt a bölcső hátuljába kell bedugni.

PDA közelebbről
A PDA egészen pontosan egy Compaq iPAQ H3850-es típusú. Szép szürke, 3,8 colos kijelzővel, 320x240-es felbontással, 16 biten. Tetején jobb oldalon megtaláljuk a stylus-t (kis toll, amivel bökdösheted a kijelzőt), mellette az infra foglal helyet. Bal oldalán egy 3,5 mm-es jack dugó, (ez nagyon jó!!) középen pedig az SD kártya foglal helyet. Kijelző felett jobbra a bekapcsoló gomb.

<em>[kép]</em>

Kijelző alatt egy négyirányú navi gomb, középen OK állással, körülötte két-két gomb.
Megjegyzem, ezeket eddig még nem használtam egyiket se, én jobbszeretem bökdösni a kijelzőt. Hamár kijelző: szerintem szép, azt lehetne megemlíteni (sőt, kell is) hogy sajnos a betekintési szög kicsi, de nagyon jól használható ennek ellenére. Felbontása nekem megfelelőnek tűnt, színe is. Összességében a kijelző jó. A PDA lelkét egy 204 MHz-es Intel proci adja, 64 MB RAM és 32 MB ROM társaságában. Mint már említettem, SD kártyával lehet bővíteni, 1 GB-osat tuti kezeli.

<em>[kép]</em>

Hardveres rész után kis szoftver: az operációs rendszert egy Windows PocketPC 2003 (4.20) alkotja, szerintem egészen jó. Van benne Word, Excel, PDF néző, Media Player, Internet Explorer, Mail, teendők, meg minden jó.

<em>[kép]</em>

Szerintem egészen korrekt, pofás. Ezenkívül azt teszünk fel rá, amit akarunk. Én feltettem egy normális MP3 lejátszót (thx by „Azonnali PDA-s kérdések órája” topikban fellelhető segítőkész emberek) meg egy videó lejátszót, Total Commandert, egyelőre ennyi, még úgyis csak ismerkedek a PDA-val. Egyáltalán nem nehéz feltenni rá programot, vagy egy EXE van, amit vagy a gépeden ActiveSync-el felteszel, vagy SD kártyára teszed, és a PDA-n indítod el, attól függ, milyen. Illetve lehet még CAB kiterjesztésű is, ekkor a PDA-n indítsd el.

A GPS

<em>[kép]</em>

Nézzük, hogy is működik eme találmány. Kaptam hozzá egy GPS vevőt (kis fekete doboz) amit egy elosztóba kell dugni. Az elosztó egyik vége a PDA-hoz csatlakozik, mellette lévő csati a szivargyújtóba, a másik felébe meg kell dugni a GPS-t. Tiszta sor. Miután összedugtam, elindítottam a szoftvert. Na itt álljunk is meg. Sajnos a Win2003 nem kezeli az iGO programot. Fel tudom tenni, de nem indul el. Így a gyárilag rajta levő Destinator programot használom. Tulajdonképpen nem rossz, de nem is a legjobb. Egy 2004-es térkép van rajta, aki tud frissebbet, privizzen rám.

<em>[kép]</em>

Szóval miután elindult a program, megkeresi a műholdakat, talál is párat. Innentől kezdve működik a dolog, lehet címeket adni neki (mivel ez az alap dolga egy GPS-nek) lehet kedvencekbe menteni, meg rengeteg dolgot. Műholdakat hamar talál (kb 1 perc alatt átlag 5-6-ot) innentől kezdve lehet navigálni.

<em>[kép]</em>

Én úgy használtam a GPS egységet, hogy kitettem a kocsi tetejére az ablakon át. Mivel mágneses, frankón ott is maradt, nem mozdult. Így jobb lett a vétel, bár bentről a kocsiból is működött. Meg kell adni neki az útvonalat, miután kikalkulálta, hogy merre menjünk, figyelmeztet, hogy vezess óvatosan. Ezt érdemes amúgy ám megfogadni. Onnantól kezdve hangosan navigál, figyelmeztet, hogy átléptem a sebességhatárt (amit hamar ki is kapcsoltam) illetve ha túl gyenge a GPS jel. Egészen jó, nem lehet rá panaszom. Pesten megadtam neki egy címet, ki is választotta a jó útvonalat, és jól elnavigált az úticélig.

<em>[kép]</em>

Van hozzá autós tartó, ami jól lerögzíti a készüléket, nem mozog, rendesen a helyén van. Összességében jól működik, bár a térképpel nem vagyok teljesen megelégedve, de sajnos ez van. Működik, el lehet lenni vele.

Multimédiás képességek

<em>[kép]</em>

Ez az, amit mindenki maximálisan testreszabhat. Mivel magára a készülékre olyan és annyi programot teszünk fel, amennyit szeretnénk, így teljesen egyedivé lehet tenni. Másik jó tulajdonsága, hogy lehet használni vele sima fülhallgatót, mivel szabvány 3,5-ös jack csatlakozója van. Én néztem rajta videókat, ha optimalizáljuk (nem 1080-as HD videókat nézünk rajta) hanem kisméretű (hisz a kijelző amúgy is pici, optimalizáljuk a videót, legalább a mérete is kicsi lesz) akkor elég jól elboldogul vele.

<em>[kép]</em>

Én videónézésre a TCPMP nevű programot használom, zenelejátszásra pedig a MortPlayer (aminek tökjó autós módja van)

<em>[kép]</em>

vagy a Media Playert (neki a playlist-je jön be) használom. Lehetőségeink lényegében korlátlanok, olyan programot használunk, ami igényeinknek megfelel. Rengeteg ingyenes (igen, nem warez!) programot le lehet tölteni, akár hazai oldalról, akár külföldiről. És mivel rengeteg program van PDA-ra Windows rendszerrel, így a választék is hatalmas. Maga a PDA szerintem egészen szépen szól, egy Koss fejhallgatóval, és egy Sennheiser fülessel próbáltam ki.

Programok és egyebek
Fájlböngészésre vagy a beépített intéző szerű programot, vagy a Total Commandert használom.

<em>[kép]</em>

Mint már említettem, a Windows beépítve tartalmaz Word illetve Excel programokat, illetve képnézegetőt, PDF olvasót, játékokat. A Word és az Excel egészen jól használható, meg vagyok vele elégedve. Képnézegetőben lehet nagyítani, mozgatni, mindent, amit egy normálisabb képnézőn lehet csinálni.
A szövegbevitel egy érdekes dolog. Működik úgy is, hogy lent megjelenik egy virtuális billentyűzet, és azt bökdösve tudunk gépelni, vagy működik kézírásfelismeréssel is. Ez egy tök muris dolog, mert a betűk nagy része olyan, mint amit kézzel írunk, de sok olyan betű is van, ami alig hasonlít a kézzel írt változatára. Szerencsénkre van súgónk, így hamar meg lehet tanulni, mit és hogyan írjunk le. Én részemről jobban szeretem a virtuális billentyűzetet tapicskolni, nekem gyorsabb is. De jó dolog a kézírás is, azzal is elszórakozgattam, néha gyorsabb tud lenni, mint a billentyűzet, de nekem nem annyira szimpatikus. De lehet, hogy bennem van a hiba.

<em>[kép]</em>

Játékok tárháza végtelen, és egy Moorhuhn szerű játékot próbáltam ki (ami nem beépített) és nagyon jó tapizni a képernyőt, s vadászni a kacsákat (vagy azokat a repülő izéket) szóval el lehet vele szórakozni. De itt is mint a programoknál (mivel lényegében a játékok is programok) szinte korlátlan mennyiségben le lehet szedni netről, szintén legálisan, mivel soksok ingyenes játékot lehet találni.

Szinkronizálás, netezés, kommunikáció, satöbbi
Windows Vistával próbáltam szinkronizálni, tökéletesen ment, tökjól felismerte. Innentől kezdve leszinkronizálta volna a dolgokat, de mivel semmi olyan nem volt a gépen, így maradt minden. Amint bedugjuk a PDA-t a bölcsőbe, bölcsőt a gépbe, rögtön összekapcsol, és ha van net, azt is megosztja.

<em>[kép]</em>

A PDA-n egészen jól lehetett netezni a beépített Internet Explorer-el, leveleket le tudtam szedni a szerverről a beépített programmal, először csak a fejléceket szedte le, majd az egész üzenetet. Jól működik.

<em>[kép]</em>

<em>[kép]</em>

Van benne beépített MSN Messenger is, ezt nem próbáltam ki, de minden bizonnyal működik. Vista is tökéletesen kezeli a PDA-t, lehet vele programokat telepíteni minden gond nélkül, lehet böngészni a PDA tartalmát, szóval mondhatni működik, ahogyan kell. A kapcsolat akkor jön létre, ha berakom a bölcsőbe, illetve ekkor tölt is az akksi. Nem baj, ha rátöltünk, ugyanis Li-Polimer akksi van benne, így szereti, ha rátöltenek.

<em>[kép]</em>

Az akksi sokat bír, MP3 lejátszással kb. fél óra alatt merült 10%-ot, de mivel nyomogattam folyamatosan, így többet is merült. Töltéssel nincs gond, mert ha hazaérek, berakom a bölcsőbe, és feltölti. Ilyenkor egy LED villog, mutatva, hogy ő most éppen tölt, ha feltöltött, akkor folyamatosan világít. Kommunikáció, mint említettem megy USB-n keresztül, illetve telefonokkal próbáltam ki infrán, minden további nélkül küldözgettem és fogadtam is, amit lehetett. Szóval mondhatni, ez is megfelelően működik.

Összegés
Összességében teljesen meg vagyok vele elégedve. 27 ezer forintért kaptam egy normálisan használható PDA-t, hozzá GPS-t, soksok kiegészítőt, és úgy érzem megérte. Jó, nincs benne Wifi meg ilyenek, de nekem nem az azért kellett, hanem hogy tudjam rendesen használni. És úgy érzem, hogy tudom. Igaz, még csak kb. 2 hete van meg, de lassan kezdem kihasználni, megérteni, mit hogyan miért. Szóval aki PDA vásárlásán töri a fejét, akár új, akár használt, tudom ajánlani, megéri.

KrenAtesz

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.