2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Internetes Fizetés Biztonságosan

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A mai napig elég sokan vannak, akik nem mernek Interneten kártyával fizetni, pedig biztonságos.

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

A mai napig elég sokan vannak, akik nem mernek Interneten kártyával fizetni, pedig biztonságos, ha tudunk a bankok által kínált elsődleges védelmi vonalról, a másodikról pedig mi gondoskodunk.

Nincs szükség „rendes” kártyára

Általános téveszme, hogy internetes fizetéshez dombornyomott kártyára van szükség. Számlavezetési díj így is, úgy is lesz, akkor meg miért ne hoznánk ki belőle a legtöbbet? A bankoknál létezik az ún. webszámla, a hozzá tartozó virtuális kártyával (webkártya)**. A webkártya abban különbözik a hagyományos kártyától, hogy ténylegesen nem kapunk kártyát, csak egy borítékot, ami tartalmazza a kártya adatait, azaz a fizetéshez szükséges információkat (avagy bizonyos bankoknál egy plasztik lapot). Ez akár számlacsomagban is elérhető vagy külön rendelhető meglévő folyószámla mellé, mely a legtöbb esetben nem jár külön költséggel. Hogy mi ennek a haszna? Elsősorban az, hogy sehol nem kell felfedni a tényleges folyószámlánk adatait. Aztán, hogy erről a webszámláról fogjuk intézni az elektronikus fizetéseinket, így – a hitelszámlával ellentétben – nem tudunk adósságot generálni, annak nem lesz (késedelmi) kamata. Internetes fizetés előtt feltöltve a számlát biztosak lehetünk benne, hogy nem más fogja elkölteni a pénzt. Ha mindezt kiegészítjük a bankok által kínált – szintén csomaghoz köthető, ingyenes – Internetes felületen menedzselhető szolgáltatással, fel sem kell állnunk a fotelből, ha venni akarunk valamit, ugyanis könnyedén átutalható a kívánt összeg a folyószámláról a webszámlára, ami bankon belüli utalásnak minősül, azaz költségmentes és azonnal látható az eredménye. Bizonyos szokásokat megtartva jelentősen csökkenthetjük a számlavezetés költségét. Ez a lépés már önmagában elég biztonságos ahhoz, hogy bátrabban nekivágjunk az internetes vásárlás által kínált kedvezménynek és kényelemnek. A webkártya tehát teljes értékű kártyaként funkcionál, bankja válogatja, hogy éppen MC, Visa avagy AEX***. De mi van még?

PayPal

Aki még nem hallott erről a szolgáltatásról – mint a kedves, értetlenül néző ügyintéző lány a bankban, akinél jártam – annak összefoglalnám a lényeget. Tulajdonképpen a folyószámla és a kártya vagy webkártya közé ékelődött, szintén védelmi szerepet betöltő, alapfunkcióiban ingyenes szolgáltatás. Általa a kártya tényleges adatait – szinte* – sosem kell majd megadnunk. Annyi a dolgunk, hogy a kártyánkat regisztráljuk a rendszerben, mely egy jelképes összeget (~500Ft) levon a számláról, hitelesítés miatt. A számla tranzakcióit lekérdezve megtudhatjuk a közleménybe írt biztonsági kódot, melyet beírva a PayPal rendszerébe, véglegesíthetjük a regisztrációt. A levont összeg az első vásárláskor jóváíródik, azaz visszakapjuk. Fontos tudni, hogy a PayPal-t használva a vásárló biztosítva van 55 ezer forintig, azaz, reklamáció esetén eddig az összegig visszakaphatjuk a pénzünket, amennyiben visszaéltek vele, ellopták, becsaptak, stb. Hozzáteszem, számtalanszor vásároltam már így, de nem kellett élnem a lehetőséggel. Sajnos a rendszer magyar nyelven nem elérhető, tehát némi angol tudás elengedhetetlen a használatához. Amivel még fokozhatjuk a biztonságot: ne a mindennapi levelezéshez használt e-mail címet adjuk meg, mind maga az e-mail fiók és a PayPal jelszava legyen biztonságos és különböző.

Hitelkártya hiánya

Amennyiben egyébként is csak elektronikus vásárlásra használtuk a folyószámlához tartozó kártya mellé, internetes célokra igényelt kártyánkat, nyugodtan le is mondhatjuk, nem fog hiányozni. Ha sokat járunk külföldre, érdemes lehet megtartani, ekkor célszerű ezt a kártyát regisztálni PayPal-re. Azonban, ha csak nyaralni járunk 1-2 évente külföldre, felesleges lehet az 5 ezer forintos éves díjú kártya és a csábítóan nagy hitelkeret. Görögországban például a sarki közértben is elfogadják a sima, nem dombornyomott, nem electron OTP kártyát is. Így vásárolva, külföldön középárfolyamon számolják át forintra, míg pl. automatából kivéve eladásin, amire még rájön a pénzfelvétel díja, ami szintén nem kevés. Más országokról sajnos nem tudok nyilatkozni, ennek kéretik egyénileg utána járni.

KIEGÉSZÍTÉS: GIJoe fórumtárs információja szerint a PayPal feltölthető mezei folyószámláról is, tehát, ha olyan helyen vásárlunk, ahol elfogadják a PayPal-t, még a webkártya sem szükséges.

Vásároljunk végre!

Ha mindent megtettünk, a továbbiakban nincs szükség fejből tudni a kártya adatait, a legtöbb helyen tudjuk használni. A teljesség igénye nélkül: eBay, Steam, EA Store, BioWare Social, Blizzard Store. Az itt felsorolt helyeken nyugodtan fizethetünk PayPal nélkül is. Mindez első olvasatra akár bonyolultnak is tűnhet, de a regisztrációkat csak egyszer kell elvégezni, onnan meg 1-2 vásárlás után már bele lehet jönni és pénzünk avagy kártyánk féltése nélkül költekezni.

Példaképp álljon itt egy vásárlás menete (OTP Bank, Steam):
1. OTP Direkben át kell utalni a kívánt összeget a webszámlára
2. Steam kliensben vagy a webes felületen kiválasztjuk a kívánt tartalmat, PayPal-t jelöljük meg fizetésnek
3. Átkerülünk a PayPal oldalára, melyen bejelentkezve és jóváhagyva a fizetést, visszakerülünk a hívó oldalra, jelen esetben a Steam-re (a PayPal oldalán forintra átváltva is láthatjuk a levonásra kerülő összeget)
4. Kész, tölthetjük a megvásárolt tartalmat!

Hogy ez működjön, természetesen a PayPal-hez hozzá kell rendelni a webkártyát.

Hasznos oldalak:
https://www.otpbank.hu/portal/hu/Bankszamla/Net
http://www.paypal.com
https://cms.paypal.com/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&content_ID=ua/BuyerProtection_full&locale.x=en_UK

* többek közt a MS Direct Services és a Google Play nem fogad PayPal fizetést, csak kártyásat
** a fenti információk legtöbbje az OTP Bank szolgáltatásain alapul, más bankokkal nincs tapasztalatom, kéretik személyesen vagy a bank weboldalán tájékozódni a feltételekről
*** OTP Bank esetében MasterCard-ot kell választani regisztrációkor

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.