Hogyan tegyük egyedivé desktopunkat?

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2010-10-07 08:34

Ebben a cikkben számítógépes asztalok átalakítását szeretném bemutatni, Windows 7 alatt.

Kulcsszavak: . Desktop

[ Új teszt ]

Start gomb lecserélése

A számítógépes asztalok átalakításával, még pár hónapja foglalkozom, most érte el tudásom olyan szintre, hogy evvel segíteni tudjam az érdeklődő emberek fejlődését és a felhasznált programok használatát.

Ezúton köszönetet mondanék, a Kinek milyen a desktopja? topic segítőkész felhasználóinak, vans? kollégának, pinchely kollégának, IBasterd kollégának és minden olyan felhasználónak, aki segítséget nyújtott számítógépes asztalaink egyedivé tételéhez.

Mielőtt belekezdenénk asztalunk egyedivé tételéhez, ismerkedjünk meg az ehhez szükséges programokkal.
Első lépésként, én a start gomb lecserélését fogom bemutatni.

1. Start Gomb lecserélése.

A start gomb lecserélése nem egy bonyolult folyamat, szükségünk van a Windows 7 Start Button Changer nevű alkalmazásra. Ha letöltöttük a linkelt oldalról, akkor keressük meg a Windows mappában, az explorer.exe fájlt, kattintsunk jobb gombbal a fájl nevére, majd a tulajdonságok menüre, ezután keressük meg a biztonság fület, ha megvan, akkor kattintsunk a szerkesztés gombra, majd a rendszergazdák szóra és engedélyezzünk minden hozzáférést.

Ha esetleg elsőre nem sikerülne engedélyezni, csináljunk egy újraindítást, és ismételjük meg a műveletet. Lehetőleg semmilyen más programot ne nyissunk meg, mikor az explorer-hez kérjük az engedélyt.

Ha ez megvan, futtassuk rendszergazdaként a Windows 7 Start Button Changer-t és kiválasztjuk az megfelelő start gombot és alkalmazzuk. Ha esetleg elsőre nem sikerülne engedélyezni, csináljunk egy újraindítást, és ismételjük meg a műveletet.

Ha esetleg elsőre nem sikerülne engedélyezni, csináljunk egy újraindítást, és ismételjük meg a műveletet.

A kép forrása: Deviantart.com

Egyedi Windows 7 téma alkalmazása

2. Egyedi Windows 7 téma alkalmazása.

Itt nem a Windows 7 letölthető témáira gondolok, amin csak a háttér változik és a tálca színe, hanem a tálca alakja, az ablakok alakja, gombjai és színei is megváltoznak. Az egyedi Windows 7 téma alkalmazásához le kell töltenünk az Universal Theme Patcher nevezetű alkalmazást. Ha ez megtörtént, futtatjuk rendszergazdaként az alkalmazást, és a három megjelenő fájlt patcheljük.

Ezután letöltjük az általunk használni kívánt témát, és bemásoljuk a C:\Windows\Resources\Theme mappába.

A kép forrása: Deviantart.com

Ha a témát bemásoltuk és jól dolgoztunk, akkor már csak alkalmaznunk kell, a személyre szabás menüpontban.

3. Ikonok középre helyezése a tálcán.

Az ikonok középre helyezését úgy tudjuk megoldani, hogy az asztalon létrehozunk egy mappát tetszőleges névvel, majd a tálcán kattintva jobb egérgombbal, az eszköztár szövegre megyünk, ezután új eszköztár, itt megadjuk az általunk létrehozott üres mappa elérési útját, és ha jól csináltuk megjelenik a mappa neve a tálcán. Ezt követően feloldjuk a tálca zárolását, és a megjelent mappát odahúzzuk az egérrel a start gomb mellé, majd az ikonokat középre húzzuk szintén evvel a technikával,majd szintén az eszköztár szóra irányítva az egeret, kivesszük a pipát a cím és hivatkozás szavak mellől. Valamint a mappa nevére kattintva a jobb egérgombbal, kivesszük a címsor és a szöveg mellől a pipát és a mappa is eltűnik. Ezután törölhető a mappa az asztalról vagy ahol elhelyeztük

És az eredmény:

Object Dock használata

4. Object Dock használata

A dockok felelnek az ikonjaink rendezettségéért és egyedi elhelyezéséért. A dock jelentősége, a testre szabhatóságában rejlik, pozicionálni tudjuk, különböző témákat tudunk beállítani rajta és bármikor cserélhetőek az ikonok kinézete.

1.1 Dock Pozicionálása:

A pozicionálást, a dock settings menüpontjára érhetjük el, ha rákattintottunk előugrik egy ablak, ami így néz ki az Object Docknál:

Ezt követően a Positioning fülre kattintva érjük el a a beállításokat. A legelső beállítás, ami elénk tárul az az ikonok elhelyezkedése az asztalon. A második beállításnál két darab sávot látunk, az elsővel, az ikonok képernyő távolságát tudjuk manuálisan állítani, a másodikkal, az ikonok vízszintes távolságát tudjuk állítani.

1.2 Dock ikonjainak mérete:

A positionig fül mellett találjuk, a Appearance fület, amire kattintva pixelben tudjuk állítani, az ikonok méretét. Itt meg tudjuk adni az ikonok hátterét is, valamint áttetszőségét is tudjuk manuálisan állítani. Egy pár darab ikon pack.

1.3 Ikonok cseréje:

Ikonokat úgy tudunk cserélni, hogy a cserélni kívánt ikonra kattintunk a jobb egér gombbal, majd a Dock Entry Properties szövegre kattintva, megjelenik az ablak, ahol a change gombra kattintva megadjuk az ikon útvonalát és az ok gombra kattintva elfogadjuk. Ha felesleges ikonunk van a dockban, úgy tudjuk eltávolítani, hogy az egér mutatójával rámegyünk az ikonra, és az egér gombot lenyomva tartva kihúzzuk az ikont a dockból.

Rainmeter használata

5. Rainmeter használata

A rainmeter programmal különböző skineket tudunk asztalunkra helyezni. Az egyedi skineket le kell töltenünk innen, majd kicsomagolni, és a C:\User\ Saját név (nállam recon)\Documents\Rainmeter\Skin mappába kell másolnunk. Ha ezzel megvagyunk, a rainmeter tálcára helyezett vízcsepp alakú ikonjára jobb gombbal kattintunk, a refresh all szóra kattintunk evvel frissítjük a bemásolt skinek listáját. A skineket úgy érjük el, hogy a Configs szövegre rávisszük az egér mutatót, majd megjelennek a skinek, szintén rávisszük az egér mutatót az alkalmazni kívánt skinre, és megint megjelenik egy csomó almenü, ezek a skin alkotó részei, egyenként rá kattintva megjelenik a kívánt skin az asztalon, amit tetszés szerint pozicionálhatunk az egér segítségével.

Egy rainmeter skin összetevői:

A kép forrása: Deviantart.com

A rainmeter skinei szerkeszthetőek jegyzettömbben, itt található pár darab színkód, a betűk színeinek megváltoztatására, itt megadhatjuk az adott skin méretét, a betűk színeit és akár forgatni is tudjuk őket az angle: 1 (+-) paranccsal, amit az adott szövegrész végére írunk.

Saját asztalaim

Nos, sok mindent lehetne még írni ezzel kapcsolatban, de azt a végtelenségig lehetne húzni, ezért a Kinek milyen a desktopja! topicban vagy én, privát üzenetben szívesen válaszolok a kérdésekre. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket! Desk építésre fel! :)

Egy pár darab általam készített desk (mostanság):

Pár desktop a fórumról

vans?

[link]

[link]

IBasterd

Closed: [link]

Open: [link]

pincehely

[link]

[link]

Barthezz2

[link]

Kombat

[link]

Bopez

[link]

bAtt001

[link]

Sz7Cs

[link]

3aTi3

[link]

[link]

[pod]Diablo

[link]

[link]

faber24

[link]

joc-cod

[link]

LadyLorien

[link]

Zseko

[link]

ntomka

[link]

Ice!?

[link]

Edween

[link]

[link]

mondomén

[link]

atesz117

[link]

Zsom!

[link]

Recon666

[link]

[link]

babicsbalu

[link]

á

[link]

Psychonaut

[link]

Üdvözlettel: Recon666