2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Hifi otthonra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az írásom tárgya egy Marantz MX 540-es hifi torony lenne. Aki nem ismerné a Marantz termékeket...

[ ÚJ TESZT ]

Az írásom tárgya egy Marantz MX 540-es hifi torony lenne. Aki nem ismerné a Marantz termékeket annak ízelítőül annyi, hogy ez egy német márka és jobbnál jobb erősítői, CD/DVD lejátszói, rádiói vannak. Akit jobban érdekelnek a termékek azok látogassanak el a weboldalára (német tudás előny). [link]

Az én példányom már lassan tizennégy éve szolgálja családomat, de még mindig rácsodálkozok, hogy milyen szép hangja van.

A hifi adatai a következők:
Erősítő (2*45 W)
30 csatornás rádió
2 kazettás deck
7 cd-s tár
1 db sztereó RCA bemenet
Fülhallgató kimenet

[kép]
[link]

A hangszórókról:
3 utas
6 Ohm
Névleges terhelhetőség: 30 W
Maximum terhelhetőség: 80 W

Védőráccsal:
[kép]
''Pucéran'':
[kép]
[link][link]

Személyes tapasztalataim a hifivel kapcsolatban csak pozitívak. Lassan egy éve használom, és még mindig ugyanúgy tetszik a hangzása, kinézete.
Ha közelebbről megnézzük az erősítőt, láthatjuk hogy sok pici gomb van rajta, amivel mind lehet kezdeni valamit (ki hitte volna ;) ), A felső sorban a 7 db CD között válogathatunk. Ahogy haladunk lentebb, a kijelző két oldalán találunk 6 gombot szép katonás rendben. Ezek funkcióját mindig a kijelzőn olvashatjuk, ahogy a kijelző alatt található 4 irányítógomb ét is. Balra találhatunk még 4, jobbra pedig még 5 gombot átlósan elhelyezkedve. A bal oldaliakkal állíthatjuk be az időt, a kijelző módját, az analyzert (ON/OFF) és a plusz basszust (DBB). A jobboldaliakkal válogathatunk a négy előre beállított EQ közül, illetve 2 sajátot is létrehozhatunk. A hifi közepét a hangerőszabolyzó potméter foglalja el. Balra tőle található a fülhallgató kimenete illetve a power gomb. A jobboldalán lévő gombokkal a bemenetek között válogathatunk.

Sokakban felmerülhet a kérdés hogy ez mind szép és jó, de mégis mit tud a valóságban. Sokak szerint 2*45 W az kevés, és nem éri meg 100 W alatti hangfalakat venni. Eleinte nekem is voltak kétségeim, de már az elején kiderült hogy még túl sok is. Igaz hogy ezeket nem koncerti kihangosításra tervezték, de egy 50 négyzetméteres szobát tökéletesen betöltenek. Sokaknak az okoz dilemmát, hogy a két hangfal tud e elég mélyet adni. Itthon van még 2db 2 utas Magnat, 2db régi 3 utas Videoton és egy Logitech 2.1-es hangfalszet. Sokan azt mondják hogy a Videoton hangfalak a királyok, mások a 2.1-re esküsznek a mélyláda miatt, de ez mind a kettőt toronymagasan veri. A hangerő 65 % körül kezdi elveszteni a mélyeket, de akkor már az ember nem nagyon maradhat meg mellette. A magasak csilingelőek, mélyek dübörögnek, és mindenki saját maga választhatja meg stílusához legjobban megfelelő hangzást. A hangszórók 95%-os hangerőnél kezdenek kis mértékben torzítani, de garantálni tudom hogy senki sem tudja ekkora hangerőn huzamosabb ideig hallgatni.

Legvégső és talán legfontosabb szempont az ára. Ma már szerintem csak elvétve lehet kapni használtan sajnos. Vagy túl kevés van belőle, vagy senki se akar megszabadulni tőle. Az elmúlt fél évben egyszer láttam az e-Bay-en egyet, 30 000 magyar forintnak megfelelő áron, ami ezért a rendszerért igazán nem egy nagy ár. Főleg ha összehasonlítjuk a többi gyártó hasonló árkategóriájú rendszereivel.

Összeségében csak ajánlani tudom mindenkinek aki éppen hangkeltő eszköz után érdeklődik, csak sikerüljön kifogni egy eladó példányt.

Ui.:Lehet hogy a cím nem a legtalálóbb de nem jutott más hirtelen eszembe, és tudom hogy a mai nap született egy hasonló írás Sh4rKy tollából, de ez nem annak a túlszárnyalására vagy majmolására íródott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.