2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gigabyte M912 umpc Debian-nal

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta keresek valami mozgás közben is használható gépet, így akadt meg a szemem a Gigabyte M912-n.

[ ÚJ TESZT ]

Régóta keresek valami mozgás közben is használható gépet, így akadt meg a szemem a Gigabyte M912-n. Nekem szempont volt, hogy tabletként üzemeljen és hogy elég nagy legyen, mert a szemem nem annyira jó.

Ez tehát egy folyamatosan bővülő cikk lesz az M912-ről, ahogy haladok vele.

Először úgy nézett ki, hogy nagy tornázás lesz a gép, mivel az XP-t még feltelepülni se hagytam rá. Így má$ oprendszerre vonatkozó kérdéseket sajnos nem tudok megválaszolni. Miven elvakult Debianos vagyok, nyilván debiant tettem rá, és hogy az élet ne legyen egy lárifári, rögtön a kiadásához közelegő Lenny-t.

1. Telepítés, első menet.

CD az nincs. Más gépeket is telepítettem már usb kulcsról, így kiváncsiságból beledugtam, bekapcsoltam, bootmenü, hopp, van usb kulcs. Akkor bootolj. Pillanatok alatt berántotta az Etch telepítőjét.

Gyárilag volt rajta néhány partíció, egy ntfs az xp-nek, egy (valamilyen) dell restore tipusú partícó, amin egy xp visszaállító rendszer volt. Gyorsan ledúrtam a partíciós táblát, nehogy okoskodni kezdjen mindenféle cuccokkal. Első ránézésre hw többségét nem ismeri. Na mindegy. Particionáltam, felraktam hálózat nélkül az etch-et. Semmi mást nem hagytam, hogy felrakjon a telepítő, csak az alap dolgokat.

Reboot, erős csodálkozás, hogy az ethernet kártyát most már ismeri. Beállítottam, verziót átírtam etch-ről lenny-re. Dist-upgrade. Szó nélkül felupgradelt mindent, majd reboot. Ethernet konfig ismét. Reboot után beírtam, hogy:

apt-get install gnome tetex metacity

Erre galádul azt válaszolta, hogy akkor ő most leránt egy giga cuccot a tükrökről. Hagytam neki, ráment öt-öt és fél perc, mire lehúzta a hálózaton a cuccokat. Utána jó sokáig szöszmötölt, mire felrakta (nem mértem), de felrakta. Reboot.

2. Első tapasztalatok

A gépről képeket nem rakok be, van már annyi a neten, a logouton is, hogy aki keres, az talál, aki meg nem, az klikk ide.

A gép doboza gagyi műanyag. Se tapintásra nem jó, se merevnek nem érzem. A közelmúltban gondolkodó pad volt csak a kezemben, meg egy Wibrain B1H. Na azok rendes, masszív cuccnak tűnnek ehhez képest. A kijelző tartószerkezetében valami rugós cucc lehet, mert amikor elkezdem lecsukni, akkor egy darabig ellenáll, majd az út utolsó harmadától lecsapódik magától. A billentyűzet mintha kicsit domború lenne, gondolom nem pontosak az illesztések. Ha kitekerem tabletnek, nem marad a helyén a kijelző, hanem kicsit mozog.

Egy kis tortúrával sikerült kideríteni, hogy a gép minden darabja linux kompatibilis. Az alap linux kernel nem kezeli ugyan a wifi-jét, mert túl új, de a madwifi honlapon van olyan, amit lefordítva a wifije jól működik. A gyári, beépített kamerát a kernel uvcvideo drivere kezeli 640x480-as felbontást próbáltam rajta.

Hang, video természetesen van, egészen szépen szól. Az intel 945gme chipset beépített vga kártyáját az alap xorg meghajtói 3d-s gyorsítóval együtt kezelik. A foobillard szépen fut rajta. A compiz nem, mert valami kompatibilitás nyűg van vele, még nem értem rá kinyomozni. Nagy meglepetés volt, hogy az érintő képernyője alap telepítés után is működött, csak kalibrálni kellene.

Ebben a masinában 1.6-os egymagos atom van, 1G rammal, 160G diszkkel. Ez a konfig jobb, mint a most használt gondolkodó asztal notebookom, szóval zsebibabának elég izmos :) Ez sok mindenre elég, akár dolgozni is, de nekem Julietta asszonyság szaggatott a youtube-on... viszont a jó wifivel nfs-ről mountolt diszkről mplayerrel teljesen jó filmet nézni.

A bluetooth interfészével még csak pár percet volt időm foglalkozni, de a bekapcsolva felejtett bt-s gps vevőt rögtön megtalálta. Majd tornázok vele, szerintem nem lesz túl munkás.

Nekem nem melegszik vészesen, egy kicsit langyos, de annyi.

Így első nekifutásra szerintem jó gép, érdemes foglalkozni vele. Én még tornázok vele, mire minden működni fog rendesen, majd folytatom az írást.

3. update

3.1 1607 másodperc alatt futott le a bc-s tesztem. Szóval ez elég gyenge.

3.2 Tapipad
leküzdve. Sok-sok guglizás után derült ki, hogy az, hogy nem működik 2.6.18 utáni kernelekkel a tapipad, az (nemannyira) ismert kernel bug. A grub menu.lst file-jába a kernel paraméterek végére be kell vésni, hogy:

i8042.noloop=1

és akkor ettől megjavul. Nekem most 2.6.26 van fent, ennek a verziónak kellett.

3.3 Touchscreen

Sok guglizás után megtaláltam a gyártói webet, itt. Innen letöltöttem a drivert, kézzel bemásoltam a penmount_drv.so-t a /usr/lib/xorg/modules/input-ba. A csomagban van egy setup progi is, az agyatlanul fejbeveri az eredeti xorg.conf-ot, úgyhogy azt érdemes lementeni, mielőtt futtatná valaki. Szóval xorg.conf mentés, a setup progi futtatása, majd a keletkezett xorg.conf-ból ki kell vágni a penmount szekciót és bemásolni az eredetibe, majd visszatenni az eredetit.

Utána futtatni kell a kalibráló progiját, a gCal-t. Ez hagy egy konfigot a /etc alatt, elég a gdm-et újraindítani és már működik is a taccsszkrín.

3.4 Wifi

Ebben a gépben egy viszonylag közismertebb wifi interfész van, Atheros gyártámány, amit a 2.6.26.5-ös kernel beépített wifi cucca elvileg kezelne is. Azért csak elvileg, mert az ath5k modul azt a rádiót, ami ebben a gépben van, nem ismeri. Letöltöttem a legújabb stable 0.10.5.6-os madwifit.

Ekkor jött a döbbenet, nem tudom rendesen lefordítani a modult. Gugli megmondta, a kernel 4.1.3-as gcc-vel készült, a disztróban meg 4.3-as gcc van, ezért illegális formátumú modul születik a fordítás végén. Úgyhogy először kernelt fordítottam, majd utána madwifit.

Jött megint meglepi, az itthoni Asus wl-500g-s ap-vel nem megy. Azóta sem tudom, miért. Máshol ment, más gép ment ezzel az ap-vel, de a kettő együtt nem. Összedobtam egy másik ap-t egy geode alaplappal meg egy atheros kártyával, ezzel működik. Maradt még nyomozni való...

Még egy tipp: modul opciónak érdemes felvenni az rfkill=0 opciót, akkor automatikusan bekapcsolja a rádiót, akár ki volt kapcsolva, akár nem. Ennek lehet kockázata is, én untam fn+f2-t nyomkodni...

Érdekes módon a geode ap tolt már erre a gépre 27 MBit/sec sebességgel...

3.5 DVB-T 09.24.

Ugyan ebben a cuccban nincs gyárilag dvb vagy analóg tv, de maradt rám egy korábbi gépből egy Dib M3000P chipsetes usb dvb-t tunner. Bedugtam, felraktam a hiányzó progikat, és működött. Ettől azért nekem is leesett az állam...

3.6 Külső VGA 09.28.

Kérdeztétek magánban, hogy mekkora felbontással képes külső monitort meghajtani. Nekem 1600x1200-as a legnagyobb monitorom, azzal ment.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.