Gépépítés kompromisszum nélkül

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2016-12-29 12:00

Milyen GÖRBE úton raktam össze a gépet, mely lehozza a csillagokat a TÜKÖRsima élű égboltról?

Kulcsszavak: . gamerkonfigvérpistike

[ Új teszt ]

Bevezető

Sajnos elég hamar eljött az idő, amikor a gépem teljesítményét kezdtem kevésnek érezni. Bár mai szemmel nézve nem egy atomerőmű a régi konfigom, talán egy gyenge közép kategória, de engem teljesen kiszolgált, egészen mostanáig.

Körülbelül egy éve, mikor azt a PC-t összeállítottam, csak 500 ezer forint állt a rendelkezésre. Kicsit gondolkodnom kellett a megvétel előtt, de persze nem voltam olyan ostoba, hogy a sok tapasztalatlan fórumozó véleményét kikérjem, hiszen csak a rossz dolgokat kaptam volna tőlük. Erről híresek, kitolnak az emberekkel, így a tanácskérés lehetősége akkor nem állt fent.

Lássuk a régi konfigurációt:

Alaplap: ASUS Sabertooth Z97 Mark 2
Processzor: Intel Core i5-4690K az alap 3,5GHz-n
Videókártya: ASUS Matrix GTX980 Ti 6GB
Memória: Corsair Vengeance 2X8GB DDR3 2133MHz
HDD: WD Purple 4TB
SSD: Samsung 840 EVO 240GB
ODD: LG GH24NSD1
Tápegység: FPS HYPER 500
Ház: Sharkoon VG5-W kék

Ezeken kívül vettem még egy LG W3000H-BN monitort, amit nem számolok bele az árba, mert ez nem PC komponens.

Bizonyára kiszúrtátok, hogy az árban nincs benne a processzorhűtő. Nem vettem külön, hiszen gyárilag adtak a CPU-hoz. Igen, hatalmas hiba, utólag belátom. Nem is tudom, hogyan lehettem ilyen balga, így a processzor akármelyik pillanatban meghalhatott volna, vagy túlmelegedés következtében 5! fokkal feljebb megy a hőmérséklete, mint egy rendes hűtőnél, borzalmas.

Pár ismerősöm le akart beszélni a cseréről, mondván felesleges, maximum 1-2 alkatrészt kell csak leváltani, abban a pillanatban tudtam, ők nem igaz barátok. Ahelyett, hogy jó tanácsokkal látnának el az aktuális csúcs hardvereket illetően, olyan jelzőket vágtak a fejemhez, mint meggondolatlan, túlköltekező, ésszerűtlen. Pedig én ezeknek pont az ellentéte vagyok.

Tudjátok amikor egy igazi gamer elérkezik arra a pontra, melynél kompromisszumokra kényszerül (az én esetemben pl. a No Man's Sky csak alacsony felbontásban, 1920x1080-ban futott el 120 fps-el, nem is értem igazán, a legfrissebb verziót szedtem le a torrentről...) nem teheti meg, hogy semmibe veszi a játékfejlesztők keserves munkáját és nem élvezi teljes pompájában az adott művet. Mert ez felér egy szembeköpéssel saját magunk felé. Egészen egyszerűen pár ember nem képes felfogni, hogy a 120 fps minimum és 16x-es élsimítás alatt nincs élet, sem játék.

Az már nem az igazi. Sőt, másodpercenkénti 119 képkockaszám alatt is már annyira darabos a játék, de ezt csak a casual gamerek nem veszik észre, így nem zavarja őket. Bár véleményem szerint az ilyeneknek nem lenne szabad játszaniuk, mert semmibe veszik a játékot, nem használják ki azt a vizuális orgiát, amilyenre tervezték a játékot, ezt a véleményt nem tartom meg magamnak. Előszeretettel hangoztatom is a fórumokban, talán sikerül átállítanom pár embert a hardcore oldalra, néhány konzol peasantot a fény felé fordítani. Szívesen teszem, nem várok köszönetet érte. Hiszen néha még önigazolást is kapok az igazamról néhány Glorius PC Gaming Master Race Ultimate Elit Limitless társamtól, ez pedig nekem elég.

A VAS

Miután az előző vasam használhatatlanná korosodott, a mostani árkeretet majd a háromszorosára emeltem.
De ez a pénz nem mehetett el aránytalanul elköltve, így a fórumozókhoz fordultam. Mert az előző konfig építése óta rájöttem, hogy tévedtem a közösség tagjaival kapcsolatban. Nem rossz tanácsokat adnak, épp ellenkezőleg! Összevetik a tapasztalataikat a többiekével és hiába áll egyenes arányban ellentétesen a másik emberével, mindig igaza van mindenkinek. Mert képesek bizonyíték nélkül is kiállni a saját állításuk mellett, melyet minden körülmények között ésszerűen, hihetően és tévedhetetlenül védenek, olykor még a személyeskedéstől sem visszariadva.
Íme az új:

Alaplap: MSI Z170A Gaming M9 ACK
Processzor: Intel Core i7 6700K
Processzorhűtő: Cooler Master MasterAir Maker 8
Videókártya: 2XASUS GTX1080 8GB Founders Edition
Memória: HyperX 64GB FURY DDR4 2400Mhz
HDD: Seagate Archive 8TB
SSD: Intel DCP3700 400GB
ODD: LG B16NS55
Tápegység: Zalman ZM1200-EBT 1200W
Ház: Thermaltake Core V71

Tehát az alapoktól kezdtem, alaplap. MSI Z170A Gaming M9 ACK típusra esett a választásom. Ott a nevében a gaming szó, nekem pedig játékra kell, így nem is keresgéltem tovább.

Processzorból mindig minden körülmények között felső kategóriásat szabad csak venni. Ez hajtja meg a videókártyánkat és ez az egyik időtálló komponens, amit nem cserélünk minden alkalommal. Maximum évente. Na meg persze ezeknek van a legjobb ár/teljesítmény arányuk, miszerint nagy ár=nagy teljesítmény. Tehát aki játszani akar a gépén, ki ne ejtse a száján azt, hogy AMD, még csak ne is merjen rá gondolni. Azok a 4, 6 és 8 magos piros szerzemények csak gyenge telefonokba valók és konzolokba.
Intel oldalán maradva ez sem volt nehéz döntés, a 6700K-val. Bár nem tervezem a tuningot, de a K végződés erősebbnek hat.

Okulva az előző alkalomból, már vettem processzorhűtőt. Mert a gyári túl gyenge, most írom mindenkinek. Csakis olyan hűtőt szabad venni, ami képes elvinni passzívan a processzort még játék alatt is, az nem számít, hogy tuningolunk-e vagy sem. A gyári kukába való, akinek nincs pénze rendesre, valamint nem elég igényes, hogy a processzort 40 fog körül tartsa minden körülmények között, az inkább ne is vegyen semmit.

És ami a legfontosabb, ha felhelyezzük a hűtőt a CPU-ra, mindenképpen töröljük le a hűtőpasztát jó alaposan. Az ugyanis csak a hűtőtalp rozsdásodását hivatott megelőzni, amíg az nem kerül fel a procira, valamint hidegen tartja a hűtőt (nem hiába nevezik hűtőpasztának is, ugyebár). De folyékonysága miatt tilos a processzor közelébe engedni, még a végén elrontana valamit.

Majd jött a VGA, ez már kicsit gondolkodóba ejtett. Mármint az, hogy egy vagy két darab legyen. Végül kettő lett a tíz nyolcvanból. Mivel a CPU fronton kerüljük az AMD-t, a videókártya sem lehet az. Hogy néz már ki, amikor Intel mellett AMD GPU van? Kb. mint a PS4 tulaj egy rendezvényen az Xbox standja mellett.

Magyarázatra szorul még az SSD. Ez minden gépbe kötelező, akinek nincs a PC-jében, az nem él igazán tartalmas életet. Az olyan embernek nem szabad számítógépet használnia. A gép SSD nélkül olyan, mint a mai fiatalság Misi Mókus haj nélkül.

Gondoltam erre nem költök, mert az előző gépemben lévő még jó volt. Aztán nézegettem teszteket és kiderült, hogy majdnem egy egész másodperccel lassabban tölt be SATA-s SSD-vel a gép, mint a PCIe verzióval. Vérlázító, ezek után még gyorsnak merik nevezni a SATA csatisokat?

Ezért csere ez is, de mivel a CPU Intel-es, ennek is ilyen márkának kellett lenni. De ha már PCIe, akkor RAM is csak magas órajelű, mert csak csúcshardver képes kihajtani ezt a sebességet. Mármint az aktuális csúcs, ha jövőre új komponensek jönnek ki, ez már elavult lesz. Én pedig nem engedhetem meg magamnak, hogy a Chrome egy pislantással lassabban jöjjön be, hiszen akkor hisztis gyerek módjára a fórumon adom ki a dühömet, miszerint az idő pénz, nekem pedig nincsen felesleges költeni valóm. A 400GB hely pedig kell, mert így fér el az oprendszer mellett a CoH2 és a Battlefield 1.

A maradék gép darabka jött magától. Táp egyértelmű, minél nagyobb, annál jobb, mert ez csak úgy jó, ha fél erővel megy, nem szabad megerőltetni. Házat cserélni kellett, mert nem volt benne elég LED, nem volt elég gamer.

Az optikai meghajtót is BD-re cseréltem. Bár csak letöltöm a játékokat, lemezest nem veszek, de ki tudja mit hoz a jövő. Ilyen oknál fogva venni fogok néhány túlfeszültség védőt és egy szünetmentes tápot. Jobb félni és felkészülni a be nem következőre, mint álmodozni a felkészülésről.

Zárszó

Ki ne felejtsem, monitort is cseréltem, mert a régi csak 30"-os volt és a felbontása csak 2560x1600 pixel volt. Így sajna nem láttam be elég jól a terepet Minecraft-ban.

Az új világító szobadíszem az LG 34UC98 lett. És képzeljétek, ingyen volt. Ugyanis akkora szerencsém van, hogy a LowSoftware oldalán lévő (főként szoftverekkel foglalkozó) nyereményjátékon nyertem, ahol faék egyszerűségű, ámbár kicsit értelmetlenül átírt kérdések megválaszolása után engem sorsoltak ki nyertesnek. Na jó, nem ért meglepetésként, mert majdhogynem inaktív vagyok azon az oldalon és mindig az ilyenek nyernek.
Emiatt alig vettem észre az értesítő email-t, amiben a címemet kérték. De mindegy is, megvan a monitor. Igaz nem 8K, de a 3440x1440 pixelt ki tudja hajtani a vas 120fps-el. Ami mint említettem, Gamer létszükséglet. Az őrület határán vagyok, amikor beesik 120 alá és azonnal megérzem. Minden alkalommal csak ilyenkor tudnak legyőzni online multiban. Bele sem megyek inkább.

Végezetül szükségem volt új egérre és billentyűzetre is. Mondanom sem kell, gamer egér és bill nélkül nem játékos a játékos. Ezek gyakorlatilag játszanak helyetted. Tisztelned, szeretned és kultuszt kell emelned köré, hirdetve hogy manuális billentyűzet az egyetlen és igaz, egér pedig csak 1000Hz-n lesz valóban játék közben szabad.
Így a választásom a Razer Naga Epic Chroma egérre és a szintén Razer BlackWidow Chroma manuális betűhalomra esett.

Mindent egybevéve szerintem az optimálisan elköltött pénz egy elég szép gamer csúcs király PC-t hozott. Alig várom már, hogy feltöltsem a gépigény oldalára és rákérdezzek, el fog-e futni rajta a Battlefield 1. Tudjátok, csak hogy irigykedjenek, mikor meglátják a gépemet(kacsint).

Nem csinálok játéktesztet, mert felesleges. Aki nézegetni szokott apróhirdetéseket úgyis tudja, hogy a 20 ezer forintos laptop képes "tök jól" elvinni a GTA5-öt, akkor az én gépemnek sem okoz gondot semmi.

Mellesleg laptop. Akik hordozható gépen akarnak játszani, azokat csak sajnálni tudom. Azon a pici izén szórakozni nem lehet. Az mindegy, hogy hordozható, vékony, sokkal kisebb, mint egy PC, több órát megy akksiról, valamint van belőle 4K-s kijelzős, SLI-s 1080-al szerelt. A laptop játékra NEM való, nem is lehet arra használni igazából. Ne, ne kezdjetek nekem magyarázni kommentekben. Úgy is nekem van igazam. Ti is tudjátok legbelül.

Akik elolvasták idáig anélkül, hogy kommentben keresztre feszítsenek, azoknak köszönöm.
Ez az írás egy komolytalan körítésű, mégis komoly tartalmú és üzenettel bíró olvasmány, mellyel görbe tükröt szerettem volna állítani a közösség aktívan és kevésbé aktívan fórumozó olvasóinak.

Az előbbiekben összeírt két konfiguráció mindössze a képzelet szüleménye. Bármilyen nemű hasonlóság valós előre elkészített, vagy otthon összerakott PC-vel pusztán a véletlen műve.
De ha valamelyik sorban magadra, esetleg fórumtársadra ismersz, az már nem.