2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

G25 kormánymod olcsón

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A kézifékes cikkemben már előrevetítettem, hogy a G25 kormányára is fogok készíteni egy tákolmányt.

[ ÚJ TESZT ]

A kézifékes cikkemben már előrevetítettem, hogy a G25 kormányára is fogok készíteni egy tákolmányt. Hát elkészült.
Már most megemlítem, itt is a hivatottsága és az olcsósága a fontos, illesztés olyan, amilyen, viszont jól rögzített, és nem utolsó sorban működőképes.
Az elkészítés oka az volt, hogy verseny közben a kormány nem biztosított elég gombot, hogy egy váratlan helyzetben megfelelően tudjam kivitelezni a boxtaktika változtatást. Mivel a kormány mögött van elhelyezve a billentyűzet., így lehetetlen volt megtartani a sebességet, miközben állítgattam. A legjobb hely a kezelőszerveknek így a kormány.
A kormányt és a numpadot nem bontom meg, mivel nem akarok garanciát veszteni.

Alapgondolatok az elkészítéshez:

1. Mindenképp egy numpad a legjobb választás ahhoz, hogy ezt az egyes alkatrészek szétszedése nélkül meg tudjam oldani, jó lenne, ha vezeték nélkülit megfelelő (alacsony) áron tudnék venni.

2. Rögzítés, nagyon fontos, hogy egy adott pozícióban lehessen csak a kormányon, várható erőhatásoknak ellenálljon.

3. Könnyen eltávolítható vagy visszahelyezhető legyen.

1. Elég sok boltot jártam végig, de nem találtam annyira alacsony árú vezeték nélküli numpadot, amit megérné megvenni akkor is, ha nem sikerül megcsinálni az elvárt módosítást. Maradt a vezetékes, vettem is 1400Ft-ért egy A4Tech TK-5 típusú numpadot.

2. A rögzítés alapvetően ugyanolyan, mint egy vezeték nélküli esetében, kivéve azt, hogy itt a kábel elvezetéséről és mozgásteréről is gondoskodni kell.

3. Minél kevesebb csavarral kell megoldani a rögzítést.

Megoldás:
A numpadot egy furnérlapon helyeztem el, és körbevettem fadarabokkal (T-Home – os játékon nyert Jengából, ingyennél nincs olcsóbb ugye), melyek az oldalirányú elmozdulásokban gátolják az eszközt. Hogy előre se tudjon kimozdulni, a vezeték kivezetését használtam fel: egy fadarabot úgy alakítottam ki, hogy a numpad vezeték-kivezetését meg tudja tartani. Miután eddig eljutottam, kiderült, hogy másra már nincs szükség a numpad furnérlapon való rögzítéséhez, mivel nem tud belőle kiesni.

Néhány alapvető alkatrész:

[link]

Kisebb munkálatok után, ezek az alkatrészek a legfontosabbak, a rögzítést szolgálják (numpadot a furnérlaphoz, furnérlapot a kormány küllőjéhez):

[link]

[link]

A kormány felülete nem egyenletes, - a közepén van egy a kormány rögzítésére való, valamint a logónak helyet adó kiemelkedés, és a kormány is hajlított. Ezt kiküszöbölendő egy fürdőszobai „szőnyeg” – kilépő – darabját vágtam méretre, és kivágtam a közepéből az oda nem illő darabot.

[link]

Festés után, a numpad a tartójában:

[link]

Jöhetett a furnérlap kormányra való rögzítése. Először a kormány 3 küllőjéhez akartam erősíteni, így viszont a gyors le-felszerelhetőség nem lett volna biztosítva. Végül kipróbáltam, hogy mennyire stabil, ha csak a kormány alsó küllőjéhez rögzítem, és nagyon stabil így is, köszönhetően a kilépődarabnak. Így nem módosítottam tovább a rögzítését.

A szerkezet a kormányon:

[link]

[link]

A kábelt úgy kellett elhelyezni, hogy minél kisebb mozgása legyen a kormány tekerésével. Ez akkor valósul meg, ha minél közelebb viszem a kábelt a kormány tengelyéhez. Körbetekertem rajta, amennyiszer tudtam, és postásgumival rögzítettem is.
A kábelt egy USB hosszabbítóval toldottam meg, ezzel egyben az is biztosítva van, hogy ha véletlenül nem választom le a gépről, mikor kikapcsolom, az újabb bekapcsoláskor tapasztalható „G25 – ös tesztforgás” nem szakítja ki a kábelt a numpadból.

A precíziós kábelrögzítő:

[link]

Végül kapott egy kis festést. Ami még hiányzik, az 4 db megfelelő méretű csavar, igaz most sem zavar, nem gátol semmiben, de annyit megér, hogy még jobban nézzen ki. 2 napon belül cserélve lesz, képeket viszont várhatóan már nem cserélem.

Előzmények

  • Egy kézifék története

    A dolog úgy kezdődött, hogy már idejét nem tudom, mióta imádom az autókat. Ami az autókkal kapcsolatos...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.