2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

[ ÚJ TESZT ]

Fotó, videó

A képeket Flickr-en, a videókat YouTube-on tárolom, viszont az összes tesztvideó letölthető egy RAR csomagban érintetlenül innen: mediafire mega.co.nz

Növekvő sorrendben megyek, hogy tudjátok értékelni a közepest is. :D
Előtte megjegyezném, hogy az exponálás hangját csak a telefon némításával lehet eltüntetni, kivéve a két kagylómobilnál, mert ott sehogy.

Egyértelműen vesztes a W200-as. Ámbár alapvető beállításokkal rendelkezik, kereteket, panorámát, sorozatot tud csinálni, éjszakai módja is van, effekteket is lehet használni (minden SE-nál, szépia, szürkeárnyalatos, túlexponált, és negatív) valamint még EDOF is, teljes a bukás. VGA kamera, persze sokat nem kell tőle várni, de elég durvát produkál. Bekapcsoltam a kiterjesztést 1 megapixelre, ezt tessék figyelembe venni, VGA méretben nem olyan borzalmas. Nagyítani meg nincs rajta mit. Az összes pozitívum, az a jó fénymérés, nem égett be az ég gyenge tavaszi napsütésben. A többit úgyis látjátok. Fotózásnál természetesen a telefont álló módban kell tartani. Szöveget viszont hiba nélkül lekap megfelelő távolságból.

Videóból 176x144-et produkál, kőkemény 13FPS-sel. Ez a rossz körülmények között élő albán csótányok számára sem biztosítja a mozizás élményét… videó
BTW ez a felbontás a QCIF. Ennél még van kisebb, szerencsére nem a tesztben. Pl. a Nokia 5140 vett fel 128x96-ban 8 FPS körül…

Galéria:

A következő szerencsés is VGA-t kapott, a Z530-ról van szó. Enyhén jobb, a színek elég furák és van beégés, de még mindig értékelhetetlen. A kameraapp ugyanaz itt is.
Videó még mindig QCIF, 3GP, és 10 FPS. videó
Valamikor ilyeneket használtunk, mára már nagyon fura nem?

Galéria:

W710, és innentől van miről beszélni. Már bődületes 2 megapixel, ez azért 2006-ban még nagy szó volt. Sajna a szenzor nem valami jó. A világosabb részek beégnek, sárgás árnyalata van a fehérnek, és nagyon erős a zajszűrés, alig vannak részletek. Közelre fotózni pedig esélytelen. Viszont megjelent a fehéregyensúly beállítás.

Videó QCIF és brutális 15 FPS! videó
DBD2020 óta a legkisebb felbontás, amiben lehet fotózni a VGA, ez a leginkább Photo DJ barát is.

Galéria:

Évekkel később, a W910 is csak 2megás FF kamerát kapott. Ez a második indok a zene után, hogy miért nem váltottam W810-ről. Nagyon gyér. Kicsit kevés a fényerő, nagyon zajos, és részlettelen. Makró nincs. Viszont a fehéregyensúly és a dinamikatartomány sokat fejlődött a W710-hez mérten…
Videóból végre átléptünk egy határt, QVGA (240x320) és 15 FPS. Tűrhető. Meg bizony ez már MPEG4! Jogi okokból még hozzácsaptak egy piros LED-et is hogy tudják, mikor videózol. A mikrofont ki lehet kapcsolni felvétel közben, valamint megjelent a fénymérés beállítás is. videó
A szenzor fekvő módban van, mint ahogy a kameraszoftver is, van kameragomb, jó nyomásponttal.

Az előlapi VGA kamerával fényképezni nem lehet.

Galéria:

Kb. ide jönne a 6300, de a tesztkép a kameramodul meghibásodása miatt elmarad, van a neten elég… Igazából átment a mobilon egy traktor, és ez komolyabb gát.

(Innentől nehezedik a döntés, teljesen szubjektív, közel állnak a fixfókuszos kamerák)

3,2 megapixeles a következő nyertesünk, mégpedig az S5350. A MA!-féle tesztben is kimondatott, ez nem elegendő. Igazából elsőre azt mondom rá, hogy tök jó, telefon kijelzőjén, főleg ha látom is, mert nem valami király úgy fotózni, hogy minden inverz…

Vonalélesség rendben, színek kissé hidegek, sötétebb a kép mint kellene. Zaj egyre több van a kép széle fele, de annyira nem borzasztó a kategóriában. Viszont a dinamikatartomány is kevés, az ég rendesen beég. Átlag irodai felhasználásra elég a zöldlencsés cucc, de nem elég meggyőző.
Videó QVGA 15FPS MP4, nézhető. videó
A kameraszoftver teljesen rendben van, van annyi beállítás, mint egy Sonyn. Fényméréstől, expozíciókorrekción át effektekig minden. Fehéregyensúly is. A szenzorhoz ennyi elég is.
Fekvő módú ez is, kameragombbal (yeah). Nyomáspontja is jó.
Az előlapi VGA kamerával fényképezni nem lehet.

Galéria:

A G502-t ítélem következőnek. Habár 2 mega és csak FF, de nagyon szimpatikusak a színei. Szerintem élethűen visszaadja a valóságot, jó dinamikatartománnyal. Zajszűrés van, de zaj is. Kb. kihasználja a felbontás lehetőségeit. Fekvő mód kicsit kemény kameragombbal, REC LED-del. QVGA 15FPS MP4. A beállítások a szokásosak, minden, amit fentebb már felsoroltam. videó

Galéria:

Nokia 6303i… nehéz eset. 3,2 mega, de EDOF FF. Kivételesen ez tényleg működik, elég közel lehetett menni a floppyhoz, hogy még nagyjából olvasható legyen. A képeken a színek rendben vannak, a dinamikatartomány átlagos, nincs különösebb baj. Fényerő is a valóságot tükrözi. Viszont rengeteg a zaj, főleg a szélek felé. Alapból is ilyen a mobil, de az talán rátesz egy lapáttal, hogy neki is volt egy súlyos balesete.

A kameraszoftver képes fordulni szoftveresen, a szenzor fekvő módban van, exponálni a középső gombbal kell. Beállítások hasonlóak a szokásoshoz, de kevesebb. Viszont van egy új effekt, valótlan színek névvel. Felcseréli a kéket és a pirosat. Fehéregyensúly és önkioldó van még a vakun kívül. Fénymérés kimaradt, éjszakai móddal együtt.

Dupla ledes villanója extrém erős, először azt hittem xenon. Nagyon üt, 3 méterig biztos hatásfokkal megy a fénye. Cserébe zseblámpaként nem használható.
Egyedüli telefon, ahol a kameraszoftverben kikapcsolható az exponálás hangja.
Videóból nem nagy ász. QVGA 8FPS, vagy QCIF 15FPS. Igen szerény, de legalább MP4. A formátum a hangra van jótékony hatással, a 3gp még a jó öreg AMR codecet használja. QVGA videó, QCIF videó

Galéria (a gyenge fényviszonyos képeknél van csak vakus, csak fény, és fény+vaku):

S5230: 3,2 megapixel, jó hatásfokkal. Vonalélesség rendben, zaj viszonylag kevés. Színek kissé hidegek, és beég az ég is, tehát a dinamikatartomány is viszonylag szűk. Nagyon sok kép kering a neten, ami ilyennel csináltak, többnyire beltéri, ami zajos, mint állat. Telefonnál ez aránylag normális, de így egyből nem az ugrik be az embernek, hogy ez hű de jó lenne.
Nagyon nem fokoznám, az S5350 színvonala a szoftver, sok beállítás, fényméréstől fehéregyensúlyon át keretek tonnájáig. Természetesen fekvő mód és jó kis kameragomb is segít, de lehet taperolni is.

Kicsit meglepett, hogy itt is le lehet zárni a képernyőt és azt csak egy mini lakat jelzi, kb. csak mások szívatására jó, hiszen gyorsan indul, és merít a szoftver.
Igazából a képek részletesebbek, mint a most következő autófókuszosok egy részéé, csak a körítés hiányzik, mint autófókusz, meg vaku.
Videó MP4 QVGA 15FPS. videó

Hozzátartozik a dologhoz, hogy kétféle kamerával adták ki a cuccost, ebből ez a régebbi.

Galéria (a képek egy részénél nem volt tiszta a lencse, ez eléggé látszik):

W810 walkman. 2008-tól 2011-ig használtam aktívan. Simán fenntartotta a versenyt az átlagmobilokkal, még az Omnia 2-vel is. Nagyon sokat használtam, az biztos, személyes kötődést, és elfogultságot okozott.
2 megapixel, aránylag jó kihasználással. Zaj az van, de egy 2006-os telefonról, és egy 2005-ös szenzorról beszélünk, nem most volt. Inkább zavaró az a lilás pirosas rács, amit hibajavításkor hagy hátra. Ez a gyenge SoC hozadéka.

Ettől eltekintve korrektek a képek. A dinamikatartomány közepes, az ég beég, de arra fókuszálva jól látszanak a felhők. Színhelyesek a képek (tesztkép felhős időben készült) vonalélesség jó, mosoda alig van, inkább szemcsés. Makróra remek, viszont lassú a cucc. Fókuszálás közben, és mentéskor is. Fénymérés, presetek nincsenek, mint ahogy REC LED sem. Fehéregyensúly van és keretek, meg éjszakai mód.

Custom camdriverrel javult a videó minősége, az gyárilag QCIF 10 FPS 3gp. Ez rosszabb, mint a W200! Nagyon gyenge a teló, ezért nem is nyit meg, csak 2 megapixelig képet.
Így viszont lett nekem digitális zoom helyett manuális fókuszom is.
Az FPS kemény 15-re javult. Képekhez annyit tesz hozzá, hogy plusz 100kbyte puffer és fájlméret, változást nem látok. videó nagy FPS videó

Galéria:

A monitoron látszik, hol használtam külső fényforrást.

K550-W610

2 megapixel, autófókusz. Ez a technika még a K750-ben debütált, nem volt új akkor se mikor megjelent. Kicsit olyan Cybershot a K550, mint amilyen walkman a W200.
Sajnos a képekkel már annyira nem vagyok elégedett. Sötétebb volt a W610 driverekkel, visszaraktam a K550-ét. Tehát azért mégse teljesen azonos a cucc. A modult átrakni meg nem oly egyszerű, mint az S5230-nál.

Jó dinamikatartomány, élénk és helyes színek jellemzik. Meg sok zaj, amit szűr is ezerrel. Vonalak mentén enyhe szőrösödés is látható. Makrózásra remekül alkalmas a cucc, beállítás van bőven. Pl motívumprogramok, amik presetek, akár a fényképezőmön. Pl. tájkép, arckép, sport (fókusz nincs). Ezen kívül a többi SE-nál mindent felsoroltam, fénymérés is van, viszont a vaku miatt éjszakai mód nincs.

Van dupla LED-es vaku, átlagos teljesítménnyel, lámpának is használható. 2 méter, amíg erős. Itt viszont jön egy komoly gond. Nem megfelelő anyagból készült a vakut a lencsétől elválasztó elem, átlátszó festett műanyag. Ez mára lekopott, és bevilágít a fény (galéria, utolsó kép). Próbáltam lefesteni, mást nem lehet tenni.

Természetesen a fekvő mód mellé jár a puha kétállású kameragomb. Valamint van egy lencsevédő, ami gyári szoftverrel nyitásra indítja az appot, W610-nél semmit se csinál érthetően, de így is pillanatok alatt indul.

Videó QCIF és 15FPS 3gp-ben: [link]
A villanó W610-en is 2méterig visz, olyan, mint a W810-é.

Galéria:

Finálé! A két legjobb.

D900i, igen, ő is lehet első valamiben. Nem a hardverrel van a gond, ez eddig is biztos volt. Igazából a legjobb képminőséget ő produkálja, enyhe mosás van. Kicsit kevesebb dinamikatartomány, mint kéne, és kb. ennyi laikus szemmel. Szép 3 megapixeles képek és kész. Vonalélesség, színek egyaránt jók.

Viszont nem ő lenne a D900i, ha nem lennének óriási hibák. Először is a kameraapp álló módban indul teljes képernyőn. Oldalt a kameragomb, ami csak egyállású AF mellé! (Gyors képkészítés kizárva.) Szóval az ember egyből arra asszociál, hogy szépen elfordítja. Óriási hiba! Ugyan a kereső fekvő téglalapot mutat, és mikor a kép elkészül azt is látsz, de nem azt csinál. A szenzor álló módban van!!! Ezt szemléltetem két képpel.


Katasztrofális hiba. A 3 UI módból 1 ad szélesvásznú keresőt. Úgy átver, mint a huzat.

Persze az első reagálás úgyis egy anyázás, mert morog és zümmög, mint egy sugárhajtású gép. Digitális zoom effekthangja… csak a telefon némítása segít.

A két bődületes hibán kívül nagyjából rendben van a cucc, sok beállítás van, a köztük lépkedés viszont a kinyíló almenük miatt nem túl gördülékeny. Fehéregyensúlytól expozíciókorrekción át presetekig van minden. Kivéve makró módot. Ezt mindig kipróbálja, tehát működik, de ezzel is lassít.
Viszont legalább kiváló minőségű makrófotókat készít, ez nagyon pozitív.

„Villanó” van. Mondjuk tényleg villan, csak alig látni, olyan gyenge. Semeddig se ér semmit. Dísz. Zseblámpa funkció van, de ezzel max. a zárat találjuk meg az ajtónkban, mást nemigen. A tükröt meg a kopás elintézte.

Érdekesen exponál, ezt is megfigyeltem rövid találkozásunk alatt, de az előre kapott képekben is van furcsaság.
A következőt csinálja:
-lenyomod a gombot
-fókuszál
-ratata élesség állítás-szöszmötölés
-kiírja, hogy kép mentése
-elkészíti a képet
-elmenti a képet

Valami nem jó a sorrenddel ugye? Hát persze ,hogy gyakorlatlan user elmosódott képekkel kezdi… de ez se olyan egyszerű ám. Mert van, amikor inkább torzít, hullámzik. Nem semmi látvány, az biztos.
Ezen felül a sárgára beégett ég a nagyon durva, a cenzúráért elnézést, de nem erre ment ki a fotó, azóta se sikerült megismételni, egyszeri baki volt.

Videóból remekül áll. CIF, azaz 352x288-as videóméretével nyerte a felbontásversenyt. Bár szerintem a többi QVGA videó részletesebb. FPS ráta 15, formátum MP4. QVGA videója sem gyorsabb.
QVGA: [link]
CIF: [link]

Galéria (a vakut itt is külön teszteltem):

A király pedig a K800 lett.
3,2 megapixel, hatalmas lencse, AF, xenon vaku. Minden megvan a sikerhez. Természetesen fektetett mód, kétállású puha kameragomb és érzékelős lencsevédő is jár.
Mára már csak mosolygunk a képeken, bár azért a népdroidoknál még jobb. Akkoriban ez volt a csúcs. Ami zavaró, az a szúrós zaj. Tüskeszerűen támad. Ettől függetlenül a mezőny második legrészletesebb képeit csinálja, remek dinamikatartománnyal, és jó színekkel. Makró módja meggyőző, beállítások széles skálája elérhető. Éjszakai mód kimaradt a fénymérés módjával együtt.
Vakuja 5-6 méterre is elvisz, nagy energiát tárol, technológiájából adódóan. Érdemes használni, főleg beltérben remekel. Világítani természetesen nem lehet vele.

Az elkészült éjszakai felvételen semennyi fény nem volt a szobában. Mivel xenon, nem tudott elővilágítani, ezért elrontotta a fókuszt. Egyébként kevés fénynél már csodát tud művelni. A másik kép vaku nélküli.
Erre a modellre is tudtam manuál fókusz modot rakni.

Videót QCIF-ben, 24FPS-sel vesz fel. Felvételi LED van. videó
Az előlapi VGA kamerával fényképezni nem lehet.

Galéria (sajna nincs AF segédfény, hiába erős a vaku, nem tud vaksötétben fókuszálni):

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.