2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Érdekes ASCII art scriptek

Gőzös mozdony, akvárium, időjárás megjelenítő, Sokoban és Arkanoid stream editorban, Linux alatt.

[ ÚJ TESZT ]

Akvárium és Időjárás megjelenítő

A "Batch Script mint teljesértékű nyelv" írás eszembe juttatott pár Linux scriptet, amik érdekes ASCII grafikát jelenítenek meg. Ezek alkalmasak arra, hogy a mindennapi kemény munkába egy kis színt, mulatságot vigyenek, illetve olyan is van köztük, ami hasznos információt is megjelenít.

Először két perl scriptet szeretnék bemutatni, amit ugyanaz a szerző (Robobunny) fejlesztett. Értelemszerűen perlt igényelnek a futtatáshoz, ezen felül pedig perlhez is lehet, hogy pár modult fel kell rakni (de ez a perl saját modul management rendszerét jelenti, nem a disztribúció repot).

Az első script ASCIIQuarium névre hallgat, és egy akváriumot szimulál:

http://www.robobunny.com/projects/asciiquarium/html/

Láttam már korábban pár akváriumos képernyővédőt, amelyek megdöbbentően valósághűek voltak, azonban az ASCII grafikai verzió nagyobb poén, szerintem:

Miután letöltöttük és kicsomagoltuk egy tetszőleges könyvtárba, próbáljuk meg futtatni. Ha a perltől hibaüzenetet kapunk, akkor azt követve installáljuk fel a hiányzó perl modul(okat) a CPAN-ból. Ehhez lehet, hogy root jog is kell, nem emlékszem. Addig ismételjük az elindítási próbálkozást, majd a modulinstallációt, míg minden hiányolt perl modul feltelepítődik, és végül elénk tárul a grafika. (Később lehet, hogy kibővítem a cikket pontosabb utasításokkal, de ahhoz egy virtuális gép és idő kéne.)

A másik remekmű egy igazán hasznos kis ASCII art script, WeatherSpect névre hallgat:

http://www.robobunny.com/projects/weatherspect/html/

Szintén képernyővédő-jellege van, a jobb alsó sarokban azonban helyzetünktől függően valósidejű időjárásadatokat jelenít meg. Az animáció az időjáráshoz van igazítva (pl. nagyon hidegben hófelhő jelenik meg)! Rengeteg egyedi figura jelenik meg, néha igazán viccesek. Az installálásra és a futtatásra ugyanazok vonatkoznak, mint az ASCIIQuarium esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.