2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Egy párhuzamos univerzumban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Néhány elképesztő informatikai eszköz, amik bár nem léteznek, de megjelenésük csodálatra méltó.

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözletem kedves Olvasó!

Ezen írás azért készült, hogy bemutassak pár elképesztő informatikai eszközt, amik bár nem léteznek, mégis hihetetlen megjelenésük csodálatba ejti az embert.

Csak egy dolog kell a képek nézegetése előtt: ezt az epik zenét indítsd el!

1. Első eszközünk ez az AGP-s HD7770 az ASUS-tól

Milyen hihetetlenül hangzana, ha ma is még az AGP lenne egyeduralkodó szabvány a grafikus egységek piacán? AGP 16x vagy 32x lenne?

"2012. 03. 07. Mára elkészült a teszt az AMD középkategóriás VGA-k közé szánt HD7770-éről. Tesztünkhöz az ASUS-tól kaptunk kártyát. Első szemrevételezésre a referenciahűtő tűnik fel, amit elég stílusosan terveztek meg az ASUS mérnökei.
A hűtőborda alatt elénk kerül az AGP csatlakozó, ami kompatibilis minden min. AGP 8x (AGP 4x/8x-szel nem) lappal, továbbá a frissebb AGP 16x és AGP 32x csatlakozókkal ellátott lapokkal is."

2. HD8770 GPU-Z

"2012. 12. 20. Tesztlaborunkba eljutott az AMD új üdvöskéje, a középkategóriába szánt HD8770. A továbbra is PCIe 3.0-s kártya immáron DirectX 12.0-val és ShaderModell 6.0-val, továbbá DirectCompute 5.1-gyel lett felvértezve. A gyártástechnológia 16 nm-re csökkent, aminek hála sokkal több tranzisztort tudtak alkalmazni, valamint a fogyasztást is csökken. A kártya továbbra is megkapta a GHz Edition titulust, hisz a GPU frekvencia már bődületes 1266 MHz-en jár!"

A valóság ettől természetesen távolabb áll, de mikor készítettem, akkor még semmi infó nem volt róla. :)

3. Hibrid tokozású Engineering Sample-s Pentium4

"2003. 09.19. Nemrég kiszivárgott ez a kép az Intel mostanság fejlesztett processzoráról. A hőkupakja továbbra is a már jól ismert Socket-478-as CPU-kéval egyezik, de amint megfordítjuk, furcsa látvány tárul elénk. A lábak mellett sima felszínt is találunk, amihez való tüskék (pinek) az alaplapban foglalnak helyet. Nem tudni, hogy ez a konstrukció miért pont épp így alakult ki, de kíváncsian várjuk a további fejleményeket."

Kissé a Socket-423-as CPU-kra hasonlít ez a furcsaság. Soha nem jelent meg, de kit tudja, hogy készült-e valaha is?

4. Hőkupakos AMD Athlon CPU

"2003. 05. 14. Az AMD bemutatta régebbi modelljeit új köntösben, a processzorok hőkupakot kaptak, mint az Intel Pentium 4 és Celeron processzorai. Ennek köszönhetően már nem kell félni, hogy lesarkazzuk kedvenc processzorunkat, viszont mivel a kupak magasított a CPU-n, így a gyári hűtő kialakítása is új lett, így a korábbi modellekhez vásárolt komolyabb hűtők a módosított lefogató nélkül nem lehet felrakni. Hála a hőkupaknak, nagyobb felületen tud most már hőt leadni a processzor."

Annyira nem hihetetlen elképzelés, mert akár mi magunk is rábarkácsolhatunk egy hőkupakot szeretett Athlonunkra :)

5. Athlon XP X2 Engineering Sample

Egy párhuzamos világban talán az AMD már az évezred forduló utáni első években megpróbálta összekötni a 2 magot, hogy otthoni gépekben is legyen kétmagos processzor, ezzel az Intelt jelentősen lehagyva. Bár ki tudja, lehet hogy valahol tervbe volt véve, de az akkori gyártástechnológia nem volt hozzá elég.

"2004. 06. 12. Az AMD nemrég közzétett 1-2 információt és hírt arról, hogy megalkotta a világ első kétmagos processzorát. Sajnos túl sok információt nem tudunk a processzorról, de annyit igen, hogy az első tesztmodellek 2 db Barton magot tartalmaz saját 512-512 KB L2 cache-sel, de a csíkszélességet már csökkentették 90 nm-re, valamint megkapta az SSE2 utasításkészletet."

6. Pentium Q Extreme Edition CPU

"2006. 03. 05. Az Intel nemrég rukkolt elő új LGA-775-ös alaplapokba szánt processzoraival, melyek nem 2, hanem 4 maggal rendelkeznek! A hőkupakot eltávolítva szemünk elé kerül a 2-2 Presler mag, amik a Pentium D-khez hasonló módszerrel lettek összekapcsolva. Hozzánk az abszolút csúcspéldány került, a Pentium Q 1095 Extreme Edition, mely 4 maggal, 8 logikai szállal, 4 MB L3 cache-sel (korábbi modellek közül, csak a Northwood EE-ök rendelkeztek), hihetetlen 4.00 GHz-es alapórajellel (1066 MHz-es FSB mellett), valamint szédítő 230W-os maximális TDP-vel rendelkezik, így erősen ajánlott a csúcs lapok között keresgélni, ha ezt a processzort választjuk."

4.00 GHz
1066 MHz FSB
4x2 MB L2 cache
4 MB L3 cache
230W TDP

Az Intel PentiumD processzorai voltak az első kétmagos eszközei. De mi lett volna, ha kicsit merészebbek, és még két magot pakolnak a NYÁK-ra? Talán ez a processzor fogadott volna minket.Az is lehet, hogy ott pihen pár darab a fiókjaik mélyén :)

7. AMD Phenom II X4 965 kicsit másképp

Mi lett volna, ha az AMD alkotta volna meg a HT-t (HyperThreading), valamint az MMX utasításkészletet fejlesztették volna tovább? 40 nm-en is az AMD gyártott volna először CPU-t LGA tokozással? Elképzelhetetlen, de lehet, hogy valahol létezik ilyen processzor. :D

"2009. 05. 18. Az AMD nemrég bemutatta legújabb Socket-AM3-as tokozású modelljeit, köztük ezt a modellt is, amit tesztelni fogunk ebben a cikkben. Az új Denver magos CPU 40 nm-es gyártástechnológiával készült, 4 maggal úgy, hogy azok 2 logikai szálon is képesek működni. A 128-bites processzor utasításkészlete az előző szériához képest nem sokat bővült, megkapta az MMX4 és az AMD-V nyújtotta képességeket."

8. Socket-462-es alaplap, ami CrossFire-t is támogat

Socket-462-es alaplap Athlon XP X2 CPU nélkül és CPU-val.CrossFire technológiát támogat az alaplap!

"2007. 10. 11. Az ASRock nemrég mutatta be új alaplapját, amely kétmagos Socket-A-s CPU-k fogadása mellett képes CrossFire-re is. Az első lapokról készült képek, amik kiszivárogtak még a Socket-AM2+-os rendszerekhez készült feliratokat tartalmazott, mostanra valószínűleg már átcímkézték. Az viszont kérdéses, hogy hogyan oldották meg a memóriavezérlő kérdését, hisz az újabb CPU-kba integrálva érkezik. Nagy valószínűséggel módosított északi híddal szerelték fel. Az ASRock ezzel is bebizonyította, hogy gondol a régebbi eszközökkel rendelkező felhasználókra."

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.