2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

CUBOT A6589S: nagy, okos, magyar

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon kedvemre való "kis" telefon, eddig csaknem hibátlannak találtam minden téren!

[ ÚJ TESZT ]

Ez első "termékbemutató" írásom, nézzétek el a hibáit, s ha lehet, egészítsétek ki!

Miután egy Motorola Defy gazdája vagyok immáron két esztendeje, úgy véltem, hogy ideje váltani – annak ellenére, hogy a Defy szerintem (is) az egyik legjobban sikerült telefon a maga kategóriájában!

Böngészgettem hát a kínai webáruházakat, és megakadt a szemem egy igencsak nagy telefonon: Cubot A6589S a neve, és 5,8 inch a képernyőmérete (-átlója). Ez nem semmi, gondoltam, próbaképpen egy hasonló méretű dobozt próbálgattam a tenyeremben, s nem is tűnt olyan vészesnek.

Igazam lett.

...persze a Defy-m mellett, amely 3,7"...

A pandawilltől rendeltem, 210 dollárért, ebben a szingapúri posta költsége (4 dollár) is benne van. 15 nap alatt ért el hozzám, ami szerintem nem is rossz idő, főképp, ha belevesszük, hogy közel egy hét telt el, mire egyáltalán postára adták…
De a lényeg, hogy megjött, simán (pluszköltségektől mentesen :))

Nem feltűnő, de egyszerű, ügyes csomagolás: a készülék, töltő, kábel, 2 db. (!) akkumulátor, emellett pedig ajándékok - egy másik fülhallgató a gyári mellé, egy kis USB-s micro-SD kártyaolvasó és egy ún. flipes védőtok.

A védőtok annyit jelent, mint látható, hogy egy, a képernyőre hajtható védőlap, belül puha borítással.
Ami töprengést jelentett, az a felrakása volt. Elég nehezen jöttem rá, hogy tulajdonképpen egy másik hátlapról van szó, amire fölapplikálták a védőlapot. Le kell tehát szedni (pattintani - ami a Defy csúszkás, könnyed megoldása után kínszenvedésnek bizonyult, s ezt kisebb hibaként kell felrónom) a készülékről hátlapot – aztán a helyére tenni a másikat a „flippest”. Az eredetit pedig berakni a fiókba… Behajtott védőlappal is lehet egyébként telefonálni, a hangszóró helye kivágva, a mikrofon pedig úgyis legalul van.

Kinyitva a doboz

Íme a fülhallgatók, plusz akku, kezelési útmutatók...

A hátlapok - a flipes felrakva, mellette az eredeti:

A lezárt fedelű és a kinyitott készülék

A készülék egyébként igen kellemes paraméterekkel rendelkezik:

- egy négymagos MT6589 Cortex A7 chip hajtja (1,2 GHz), a grafikus gyorsító pedig PowerVR SGX 544, mely igen jól teszi a dolgát.

- Android 4.2.1 operációs rendszer fut rajta, ezt 1 GB RAM támogatja, és 4 GB ROM-ot tartalmaz, mely 64 GB-ig bővíthető micro SD-vel.

- 1280x720 pixeles az IPS HD képernyő, nagyon szép, élénk, ragyogó színekkel.

- kétkártyás készülék (természetesen), s a szokásos 3G, GPS, Bluetooth stb. eszközökkel rendelkezik.

- A GPS-t külön kiemelném: villámgyorsan talált 6 műholdat az ablaknál állva is!

- 3600 mAh az akku, ami tekintélyesnek mondható, micro USB-s a töltés, számítógépről is.

- Méretei: 158 x 88 x 10mm, súlya 226 gr.

A készülék borítása műanyag, ámbár a hátlap igen hasonló a szálcsiszolt fémhez, de mégsem az. Viszont jól néz ki.

A masina két képernyőfóliával érkezik, a felső a gyári, mindenféle nyilakkal-jelzésekkel, hogy melyik milyen gomb, azt le kell venni, s alatta ott a valódi védőfólia. Ezt nem bántottam, egyáltalán nem érezni érintéskor a jelenlétét!

Amikor először kézbe vettem ezt a "nagyképű" telefont, magam is meglepődtem: egyáltalán nem éreztem úgy, mintha egy tablettel telefonálnék – azaz "vállalható" méretnek tartom az utcán is! Egyébként "karcsú" - mintegy 1,5 mm-rel vékonyabb a Defy-nél!

Az pedig kifejezetten meghökkentett, hogy miután az egyik akkkut betéve bekapcsoltam a készüléket, az rögtön magyarul köszöntött!

Mindemellett igen fontos: semmi kínai cenzúra - minden megvan rajta, ami kell: Google Play, Gmail , Maps stb. Ráadásul gyárilag rootolt!!

A képernyő tiszta, ragyogó, és kiváló a betekintési szög. 360 dpi a pixelsűrűség, ami igencsak becsületére válik a telefonnak! (Az iPhone-nak, ha jól tudom, 320 dpi, jóval kisebb képernyőn,)

A sebességéről pedig nem kell sokat beszélnem: úgy pörög mint annak a rendje, egyetlen döccenést sem éreztem. Illetve, hogy pontos legyek: egyszer megesett, hogy másodperceken át nem lehetett lehúzni felülről az állapotsort – aztán ez helyreállt. Nem tudom az okot, de lehetséges, hogy a már általam feltett kb. 40 program valamelyike okozta

Antutu-mérés : 13321!

(Azért írom így, s nem teszek föl képernyőfotókat, mert szembesültem egy érdekes problémával amit egyelőre nem tudok megoldani: kipróbáltam három screenshot programot is, ám mindegyik csak tarka ferde csíkokat eredményezett... Nem tudom, van-e valakinek ötlete, mi okozhatja??)

A telefon kezelése

Összesen három fizikai gomb található a telefonon, ami valójában négy - a hangerőszabályzó ugyanis egy gomb, de billentős, alulra, felülre. Jobb oldalon fent a bekapcsológomb található - röviden nyomva a képernyőt kapcsolja le, hosszan nyomva pedig a készüléket kapcsolja ki, majd be. Alatta a hangerőszabályzó. Lent pedig a képernyő alatt egy Home fizikai nyomógomb - ettől jobbra egy virtuális vissza gomb, balra pedig egy ugyancsak virtuális menügomb.
A Home gomb hosszan nyomásával az előzőleg megnyitott programok láthatók. Egyenként lehet őket oldalra húzva eltüntetni - azt még nem tapasztaltam ki, hogy ez esetben be is zárja-e azokat. Valószínűleg igen.

Az alján mindössze a micro USB bemenete (töltés, PC-kapcsolat) és a mikrofon apró nyílása található. A bal oldal üres.

A telefon tetején üldögél árván a fülhallgató-bemenet, de azt javaslom mindenkinek, ha zenét akar hallgatni, semmiképp ne a csomagban küldött füleseket dugja be... Beszédre jók, másra nem. Ellenben a készülék hangszórója, ami a hátlapon alul található, meglepően jó hangzású!

Mint írtam, az Android 4.2.1 fut rajta, de a CUBOT-nál megvan a megfelelő support, lesz ez még 4.3 is! Ám a jelenlegi ellen sem lehet kifogásom, annyi szent.

Hogy csak egy-két példát mondjak: eddig még nem volt szerencsém olyan készülékkel találkozni, amelyben a képernyőzár feloldásához arcfelismerőt lehet használni. Nos, ebben van! Egyszerűen készítesz az elülső kamerával az arcodról több képet (különböző fényviszonyok mellett, szemüveggel és anélkül stb,), s bekapcsoláskor megjelenik egy négyzet, a telefont az arcod elé tartod, megjelensz rajta, kitt-katt, beléptél.
Ha valami miatt mégsem ismer fel (mikulásnak álcáztad magad, túl sötét van, vagy pl. nagyon másnapos és borostás a képed...), akkor kiírja, hogy nem ismert fel, továbblép: a már ismert pontokat összekötő ábra, jelszó vagy PIN-kód beírása válaszható.

S még egy dolog, ami mulatságos is, meg nem is. Én csak halottember-funkciónak nevezem. Ugyanis megeshet (ó, krimik!), hogy a holttestednél az arcod elé tartva óhatja valaki megnyitni a telefonodat. Nos, ez nem fog menni, ha bekapcsoltad a "pislogáskérést". Ez esetben az arcfelismeréskor megjelenik hirtelen a felirat: Most pislogjon! Ha nem pislogsz, azaz nem adsz életjelet, nem ismer fel, "nem te vagy, vagy nem élsz...". Ha pislogsz, minden rendben, megnyílik a telefon. Mit mondjak: meglepett a dolog...

Az is újdonságszámba ment (számomra), hogy egy automatikus ki- és bekapcsolási funkcióval is rendelkezik a készülék: be lehet állítani az időpontot, mondjuk éjszakára, amikor kikapcsolva pihen. Ezt természetesen - gondolom - csak azok használják, akik eddig is repülőmódba tették éjjelre a telefont, nem várván hívást sehonnan... Mindenesetre igen akkukímélő megoldás!

Fotó, videó:

A hangzásról már írtam, következzék a videónézés:
A gyári lejátszó jó, megbirkózott minden formátummal, szaggatásmentes, pörgős. Én az MX Playert használom régóta, azzal is tökéletes! Feliratgondok sincsenek.

Nézzük a fotózást!
Az elülső kamera 2 megapixeles, vagyis kiválóan alkalmas videotelefonálásra, Skype-ra stb. (A sok helyütt föllelhető 0,3 pixeles frontkamerák azért nem egészen az igaziak...)

A hátsó kamera pedig 8 megapixel autófókusszal, sokféle beállítással, pl. HDR, meg persze villanóval (mely természetesen nem igazán nem vaku, ahhoz gyenge).
Ismert, hogy a telefonkamerák (egyelőre) nemigen szállhatnak versenybe a valódi fényképezőgépekkel, de bizony ez sem vall szégyent! Lehet egyébként választani: a QVGA-tól 5, 3, 2, 1,3, 0.9 Mp, ez utóbbi 16:9 arányú ( hogy miért épp ez, ne kérdezzék...).

Íme pár fotó a maximális 8 megapixellel:

A videófelvétel készítésével semmi gond! Érdekesség, hogy van benne pl. gyorsított felvétel, egészen 25-szörösig! A bitráta 0.5x, 0,75x, 1x és 2-szerese lehet.
Stabilizáló is található a beállítások között, valamint persze hangfelvétel a videóhoz (különféle minőségben: 11-től 48 kz-ig). A panorámakép készítésének lehetősége már föl sem tűnik. De nagyon sok egyéb is állítható, ügyesen megszerkesztett applikáció, kevés veszi föl a versenyt vele az általam ismertek közül! De persze, válaszható más fotó-videóprogram is - én maradok ennél.

Összegzésképpen
Nagyon kedvemre való "kis" telefon, eddig csaknem hibátlannak találtam, wifi, bluetooth, stb. is kifogástalan.

Ha még bármire kíváncsiak vagytok, készséggel válaszolok!

Azóta történt

  • WayteQ TALK 5H - Nagy beszéd

    Elég régen szemezem egy "phablettel", most belecsaptam: a WayteQ telefonja az első hét után jó választásnak tűnik!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.