2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Creative Fatal1ty 1010: egérút?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Napjainkban már szinte mindenhol elterjedtek az optikai egerek, ami talán még várat magára,...

[ ÚJ TESZT ]

[kép]
Napjainkban már szinte mindenhol elterjedtek az optikai egerek, ami talán még várat magára, az a lézeres technikával készült rágcsálók valódi térhódítása, de ahhoz minden egérpaddal kompatibilis technológiára lenne szükség, hiszen miért is lépne az ember egyet előre, majd kettőt hátra. A Fatal1ty nevével fémjelzett egér, olyan unikumnak számított a szememben, hogy muszáj volt a kezemben tudnom végre, hogy tisztán lássam, mire is képes. Nem volt alaptalan a gyanú, hogy ezzel kapcsolatban is valami extrára lehet számítani, hiszen mind a Creative, mind az Abit szinte csak felsőkategóriás termékéhez adta a Fatal1ty nevet, tehát azt gondoltam, ez esetben is így kell legyen; nos mint kiderült, csak egy apróságban tévedtünk ezzel kapcsolatban, egyébként minden maximálisan a helyén van...

No, de lássuk, mivel is van dolgunk!

SPECIFIKÁCIÓK

[kép]

A SpeedWire™ kábel lehetővé teszi a leggyorsabb csatlakozást a PC–hez ami csak kivitelezhető, ezáltal a Creative állítása szerint, nincs olyan mozdulat, rántás, amelyet ne érzékelne halálos precizitással az egér. Mindezt alá is tudom támasztani, hiszen ilyen probléma nem volt vele.

TrueGrip™ - 5 Point Control System
Itt már valami újdonsággal is találkozhatunk, mert olyat már sokszor láttunk, hogy az egér nem csak az alap 3 gombbal van felszerelve, hanem oldalt és felül is hordoz extra gombokat, ám hogy az egéren található 3 gomb ne fedje le teljesen az egér felületét, és a fennmaradó terület önmagában is egy hatalmas gombként legyen értelmezve, na, ilyet még nem nagyon láttam más egér esetén, mindazonáltal nem igazán sikerült megszokni, annyira abszurd.

G-Weight™ Interchangeable Modular Weight System
Sok játékos szedte ki anno a régebbi Logitech modellekben megtalálható aprócska teflonlemezt, amely lényegesen nehezített az egéren és ezáltal sokakat zavarhatott. Ami igazi jele annak, hogy valóban foglalkozhatott az egérrel a névadója, az leginkább itt érzékelhető, mivel ebben az esetben cserélhető, illetve teljesen eltávolítható súlyokról van szó, amik a cég állítása szerint oly mértékben vannak a gravitációs központban (az egér súlypontjában?), hogy annál jobban már nem is lehetnének.

[kép]

RapidRes™ One Click CPI1 Resolution System with Color Indication
Játék közbeni egérfelbontásváltás. Alapvetően egy igen felesleges funkció, de tény, a konkurens gyártók egereinek nagy része is rendelkezik vele, azt hiszem ez lehetett az oka, hogy innen sem hiányzik. Még egy pici, 3 különböző színt megjeleníteni képes LED is jelzi, hogy éppen milyen felbontásban vagyunk. Mindazonáltal sok hasznát nem veszi az ember.

[kép]

SpeedWire™ - Zero Oxygen Copper Wire (with Gold Plated USB Connection)
[kép]

HD-Optix™ - 1600 CPI High Definition Optical Engine
[kép]

Side Mounted Thumb Trigger
[kép]

Genuine Teflon™ Gaming Mouse Feet
[kép]

Lássuk, milyen software-ellátottsággal rendelkezik az egerünk, ha már technikailag ennyire a többiek előtt jár! (legalábbis saját állításuk szerint...)

Customizable User Interface (CUI)
A saját, kifejezetten ehhez az egérhez gyártott software is mutatja, mennyi időt és energiát ölhettek bele ebbe a termékükbe, egyelőre azonban úgy tűnik, csöppet feleslegesen. A menü(k)ben mind az 5 gombra sajátos funkciókat adhatunk meg, ahogy azt már megszokhattuk a konkurens gyártók esetében is. Állítható továbbá a scrollozás sebessége és az egér DPI felbontása is, ami ugye gombnyomásra váltogatható, ha a user is úgy akarja.

[kép]

A LÉNYEG - Fatal1ty Mouse 1010 in action

Mivel volt alkalmam pár alkalommal cyber-sport világbajnokságokon részt venni, így igen jó rálátással nyomon tudtam követni, a világ élmezőnye milyen perifériákkal dolgozik. Furcsálltam, hogy bár én személy szerint nagy elvárásokat támasztva vártam ennek az egérnek a megjelenését, úgy ebben nem osztoztak velem túl sokan. Gondoltam, megvárom a megjelenést, és majd azután fogok következtetéseket levonni, hogy mennyien állnak át rá, milyen véleményeket lehet olvasni róla a neten. Megjelent az egér, de senki kezében nem láttam. Ami azért furcsa, mert amikor egy előre és ennyire beharangozott perifériáról volt szó, általában -ha máshol nem is annyira- professzionális játékosok kezei közt hamar elterjed. Így hát én magam akartam utánajárni, vajon miért nem használ szinte senki(!) ilyen egeret a jobb játékosok közül, hiszen minden tökéletes rajta. Elvileg. A fogása, az optikája, a talpai, saját software-e van - egyszerűen nem fért a fejembe miért lehet mindez... Egészen addig, amíg játék közben ki nem próbáltam.

Az egér rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, ami sajnos jelen pillanatban még -és nem úgy tűnik, mintha ez holnapra megváltozhatna- nem kikapcsolható. Ez pedig a negatív gyorsítás (800 / 1600dpi esetén), ami az egér legfontosabb része bármely játékos számára, legyen az profi, vagy akár kezdő. Aki esetleg nem tudná, hogy ez mit jelent, az azt képzelje el, hogy minél gyorsabban rántja meg az egeret, az annál lassabban és kisebbet fordul. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a legtöbb ma aktuális játék profi szintű űzését, mivel a mai játékok többségéből már eltávolították a pozitív gyorsítást, amellyel talán kompenzálni lehetne mindezt. Mindazonáltal ez még akkor is gyenge dolog lenne, ha nem így lenne, hiszen nem éppen az a szokás, hogy addig állítgassuk az acceleration-t a játékokban, amíg nem sikerül közel nullára kompenzálni azt.

Ez így sajnos nem professzionális, korántsem. Pedig majd’ minden adott az egérben, hogy az egyik legjobb legyen, mert még tán sosem fordítottak ennyi energiát -máshol sem- arra, hogy a játékosok igényeit ennyire figyelembe vegyék. Azonban, amíg Fatal1ty azt nyilatkozza a tengernyi reklamációra, hogy ez azért van, mert még Quake3-ra csinálták az egeret, ahol a végtelenségig lehetett kompenzálni a gyorsulásokat… Nos, akkor Minden Quake3-azó embernek erősen javasolt, bárki másnak viszont csak akkor érdemes megvennie, ha desktopon végez halálos precizitást igénylő munkát, de erre -és még mennyi minden másra- alkalmas egeret olcsóbban is kapn. Utánajártam fórumokon ennek a dolognak és mindenki ezt erősítette meg, és csak egyetlen megoldást tudtak javasolni, ami azonban igencsak áthidaló jellegű, és talán kicsit erőltetett formája a „megoldásnak”... Ez pedig, ha 400 dpi –s felbontással használjuk „kedvencünket”, ami viszont már nem indokolja az ilyen magas árat, hiszen 400 dpi az manapság már kevés egy olyan játékos számára, akiknek ez az egér készült.

ÉRTÉKELÉS:

Design: 10/10
Technológia: 9/10
Software: 6/10
Kezelhetőség 2D: 10/10
Kezelhetőség 3D: 1/10


Tetszett, de nem ajánlott Professzionális felhasználásra.

Copyright ancients`DoZeR

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.