2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

core i3 - megéri?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit is tud napi használatban az új platform..

[ ÚJ TESZT ]

Intel Core i3-530 teszt

Ezzel a rövid leírással szeretném szemléltetni az okokat - hogy az Intel új termékei között miért nem csak a „csúcsjátékok” kedvelői találhatják meg a megfelelő vasat, hanem általánosabb felhasználáskor (iroda, multimedia, családi-gép) is jó választás lehet az új technológia.

Természetesen szeretnék egy szigorúan grafikai teljesítményre kihegyezett kiegészítést is készíteni ugyanezzel a konfigurációval, de mivel a megfelelő videokártya még „úton van” – ezért arra csak később kerül sor.

Számítógép adatai :

- Gigabyte H55M-USB3 alaplap
- Intel i3-530 processzor
- GEIL 2x2Gigabyte DDR3-1333 KIT memória
- Zalman 460B-APS tápegység
- Toshiba 60G SATA 2.5” HDD
- CoolerMaster Elite mATX ház

Az egész egy nagyon könnyű és kellemes kinézetű összeállítás.
Az optikai meghajtó és a HDD csak ideiglenesek – azokból keresem még a megfelelőt.

Összeszerelés és bekapcsolás után ért az első „meglepetés” : szinte nem is volt hangja a bekapcsolt gépnek. Ehhez a táp és a kivételesen csendes, gyári hűtő járult hozzá leginkább – és persze az is hogy a konfignak nincs szüksége kiegészítő ház-hűtésre sem. Természetesen az integrált videomegoldás miatt a GPU-hűtőventillátort is „megúsztam”. De ezek tudatában is meglepő volt, hogy mekkorát csökkent a „zaj” a legutóbbi PC-m óta.

És ezzel összekapcsolandó el is jutottunk az egyik legfontosabb elemhez – harminckettő nanométer.
Igen, a Clarkdale procik már 32nm-en készült mago(ka)t tartalmaznak – és 45nm-en nyomott, CPU-tokba integrált GPU-t. Bizony, ez érezhető is (lásd később a méréseknél).

A processzor alapbeállításokon (2.93Mhz core, full auto.) 19-20 celsiusfokos hőmérsékleten járt a BIOS-ban tett látogatásom alatt. Alapjáraton 1200Mhz CORE és 2933Mhz QPI Link. Fontos megjegyeznem hogy (mint a BIOS-ban látható) nagyon sok különböző beállítás egyidejű összehangolására van szükség kézi beállításnál (tuning) .

Tehát állítható külön :
- Base Clock (BCLK) – ez veszi át lényegében az FSB szerepét, de persze kicsit összetettebb kérdés ez.
- Quick Patch Interconnect (QPI) – az IO-Hub elérési sebességét határozza meg
- Internal Graphics Clock – csak a Clarkdale processzoroknál aktív, a GPU órajele
- Memory Clock – ez ráadásul a BIOS-on belül is rendelkezik külön profillal
- PCI-Express clock
Ezekkel párhuzamosan a clockdrive (CPU és PCI-E) valamint a CORE feszültségeket is lehet állítani.

Amire szerintem fontos odafigyelni : nem célszerű önmagában csak a BCLK-t emelgetni és minden egyéb beállítást automatán hagyni.
Például: a BCLK-t emeltem 133-ról 145-re, de a szorzók automatán maradtak. Így 3,19Ghz lesz a CORE ferq., egyúttal a memória emelkedik 1333Mhz-ről 1450Mhz-re és esélyes hogy csak a memória miatt már nem indul. Ilyenkor a RAM-freq. szorzóját visszavettem automatáról (10x) 8x-ra és hibátlanul hasított.
De előfordulhat hogy túl kevés feszültséget adtam neki manuálisan és hozzá túl nagy frekvenciát, vagy az integrált GPU nem bírja auto-n.
A legcélszerűbb szerintem úgy állítani a sebességet, hogy a feszültség automata; a BLCK, az IGP és a RAM-szorzó manuális és minden más freq. is automata.
Mindennapos használatnál pedig a gyári full-automata rendszer a legjobb.

Egyébként igen részletes és biztonságos (dual) a BIOS-a. Ha valamit „elszámolsz” akkor gyorsan visszaáll újraindítás után, de végső esetben van az alaplapon CLEAR-jumper.

Néhány beállítási tesztet (Prime95 64bit) képpel is megtekinthetsz :

Ment volna feljebb még a sebesség, de szerintem nem érdemes 4GHZ felett hajtani a procit.

A Windows 7 elég gyorsan feltelepült és a Gigabyte gyári CD-jén minden driver készen állt – még az USB3-as vezérlőhöz is.

A nyúzást jól bírta és 3.85Ghz magsebességnél is csak 55 celsius körül mozgott a gyári hűtéssel. A Windows-élményindexen a processzor alapbeállítások mellett 6.9 pontot kapott a 7.9-ből.
Az egész konfiguráció ára nem éri el a százezres határt HDD és optikai egység, valamint természetesen monitor nélkül – jó vásár esetén. Így mindenképpen tudom ajánlani a fejlesztés előtt állóknak!

A következő cikkben egy jó ár/teljesítmény értékű DX11-es kártyával fogom kipróbálni, mit is tud a kis hármas..

- Kiegészítés # 1 -

Processzor aritmetikai teszt :

Aggregate Arithmetic Performance : 35.55 GOPS
Dhrystone iSSE 4.2 : 43.11 GIPS
Whetstone iSSE 3 : 28 GFLOPS

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.