2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Az ideális próbaterem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minden zenész szeretne egy próbatermet, ami nem zavar senkit, jól szól minden és jó minőségű felvételt lehet benne készíteni.

[ ÚJ TESZT ]

2018 márciusában bő másfél évtized kihagyás után elkezdtem újra az együttesben zenélést. A bandánknak volt egy próbaterme, ami kicsi volt, minden túl hangos volt benne, semmit sem lehetett normálisan hallani, és füldugót kellett viselni, hogy elviselhető legyen a hangerő. Rockzenészeknek ismerős lehet a szituáció. A családommal régóta tervezgettük, hogy a kicsi lakásunkból kertes házba költözünk. A házhirdetéseket célirányosan úgy figyeltem, hogy legyen olyan helyiség vagy melléképület, ami alkalmas próbateremnek. Találtunk is egy megfelelő házat, megvettük, be is költöztünk. A próbateremnek végül az elég nagy garázsban találtam helyet, még az autóval sem kell kiállni, ha zenélni akarunk.

Persze ez eddig nem nagy szám, ha az ember a garázsban zenél, sok banda kezdte így. A probléma ott szokott lenni, hogy egyrészt a hangerő zavarja a szomszédokat, másrészt rossz az akusztika, vacakul szól minden a túl sok visszaverődés miatt. Ezért én úgy gondoltam, hogy szakítok a hagyományos gitárládákkal, csöves erősítőkkel és az akusztikus dobszerkóval. A koncepcióm az volt, hogy minden ráköthető legyen egy keverőpultra, és ne legyen semminek saját hangja (ének kivételével persze), így a keverőről mehessen közvetlenül PA-ra és/vagy felvételre a hang. Így egyrészt mindennek egy helyen szabályozható a hangereje, nem kell semminek túlszólnia semmit, másrészt könnyen lehet tűrhető minőségű próbafelvételt készíteni. Mik kellettek ehhez? Ezt fogom most felsorolni.

Millenium MPS-850 dobfelszerelés

Sok rocker biztos felhördül most, de egy elektromos dobszerkó alapvető felszerelés egy csendes próbateremben. Mivel a hagyományos dobszerkó szokott lenni a leghangosabb, ezért a többi hangszer hangerejét is hozzá kell igazítani. A régi próbatermünkben már az utcasarkon tisztán hallatszódott, ha zenélünk. A dobosok általában idegenkedni szoktak az elektromos doboktól, de az ezen lévő hálóbőrök az igazi dobhoz nagyon hasonló játékérzetet adnak, ez már nem az a gumilapos vacak.

Zoom G5n modellezős multieffekt

Újabb szentségtörés, hogy a csöves marci meg a 412 a király, minden más szemétre való. Sajnos a csöves erősítőknek és a jobb gitárládáknak is megvan az a tulajdonsága, hogy csak hangosan szólnak jól. Egy mai modellezős multieffekt viszont bármilyen hangerőn tűrhetően szól, nem bántja a fület.

Behringer Bass V-Amp modellezős multieffekt

Ezt az első próba után vettem, mert rá kellett jönnöm, hogy a keverőn lévő kompresszor és EQ segítségével még nem lesz jó a basszusgitár hangja. Pedig igazából a basszusgitár-erősítők sokkal közelebb állnak a hagyományos PA-hoz, mint a gitárerősítők, ezért azt gondoltam, hogy nem kell majd modellezés neki. Nem jött be. Lényeg az, hogy ez egy nagyon jó modellezős multieffekt basszusgitárhoz, és elég olcsón jutottam hozzá.

Behringer Xenyx QX1202USB keverőpult és interface

Erre kötünk rá mindent, pont elég csatorna van rajta, és még alapvető effekteket is tud, hogy ne legyen annyira nyers a dob vagy az ének. Ja, és kompresszor is van a négy mono csatornán, így például az énekhez nem kell semmi egyéb effekt, hogy jól szóljon. Van rajta USB interface is, a próbán játszott zenét egy az egyben fel tudjuk venni számítógéppel különösebb zaj, gerjedés, torzítás nélkül. Pöpec!

The box CL 115 Sub + 2x CL 110

Ezekre az hangfalakra van rákötve a keverőpult kimenete. A 15-ös szub elbír a basszusgitárral, a 10-es topok is kellően meg tudják szólaltatni a gitárokat, a dobot és az éneket. A mélynyomóba van építve az erősítő, ami meghajtja a két szatellitet is (220W + 2x220W). Jó, ha negyedhangerőn használtuk eddig, bőven elég. Mindent hallunk, nem kell hangszigetelés, nem hívják ránk a rendőröket.

A próbaterembe összekukáztunk még egy számítógépet is, azzal szoktuk felvenni a számokat. Természetesen nem stúdiófelvételekre kell gondolni, a sávonkénti felvételhez is megvan a felszerelésem, de az már egy másik történet.

Így néz ki a próbaterem:

Ez pedig egy link egy felvételhez, amit múlt hétvégén készítettünk. Van némi utómunka rajta. Az ének külön lett felvéve, mivel az énekes nem tudott eljönni a próbára ezért én énekeltem helyette. Kellett is rá autotune. A dobos sem jött el, ezért csak egy beépített dobprogram szólt végtelenítve alatta. A lényeg a hangzás.

A végére annyit írnék, hogy eddig nagyon elégedett vagyok a próbateremmel. Jól szól, mindenki hall mindenkit, nem hangos, és még az előre megvásárolt tojástartó alakú szivacsokat sem kellett felrakni a falra, mert nincs akkora hangerő, hogy sokat számítana. Bárkinek jó szívvel ajánlom ezeket a cuccokat, akár még egy nagyobb szobában is elférnek. Társasházban, panelban persze inkább a hangfalak nélkül, fejhallgató-elosztóval.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.