2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus eee PC 1000HE - Sokáig bírja...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Netbook termékkategória véleményem szerint egyáltalán nem felesleges, hiszen a kisméretű gépek...

[ ÚJ TESZT ]

A Netbook termékkategória véleményem szerint egyáltalán nem felesleges, hiszen a kisméretű gépek ezen kategória megjelenésével váltak széles körben elérhetővé. A kategóriának azonban számos betegsége volt korábban, aminek egy részét sikerült megoldani. Kezdetben a netbookok szinte használhatatlanul kis méretűek voltak, és ez nőtt meg az optimális, 10" körüli méretre (MSI Wind). A következő nagy probléma az volt, hogy az akkumulátorok kis teljesítményűek voltak, és a billentyűzet kevésbé használható. Nos, ezen javít sokat az eee PC 1000HE.
Korábban egy Acer Aspire One netbookom volt, amit ma édesapám használ. Én maradtam a kategóriánál, mert nem tudok nagyobb gépet hordozni nap-mint-nap, de szükségem van nagy akkumulátor kapacitásra is. Ebből a szempontból az 1000HE tökéletes választás, a legtökéletesebb a netbook-piacon jelenleg.

Kicsomagolás, tartozékok

A gép egy cipős doboznál valamivel nagyobb, szép, zöld dobozban érkezett. A tartozékok a következők: Maga a gép, a nagy teljesítményű akkumulátor, töltő, papírok, egy törlőkendő a géphez, egy bélelt hordótáska. Egeret nem kapunk.

Első benyomások, kívülről

Nehéz. Még akkumulátor nélkül is van súlya, de nem zavaró. Egy Aspire One után érezni a súlytöbbletet, de ez a többlet nem keletkezett hiába. Nekem az első művelet az akkumulátorfelhelyezése után a RAM cseréje volt, egy 2 gigás modulra, mert az 1 GB már kevés. A RAM egyébként garanciavesztés nélkül cserélhető (1 slot van, az 1GB-os gyári modul nem maradhat.) A nagy akkumulátor elfoglalja a két zsanér közötti részt, nem úgy, mint az 1000H esetében. Belül nagy változás a billentyűzet terén történt, azt teljesen kicserélték, és a MacBookoknál ismert szeparált gombos billentyűzet került bele, ami jóval kényelmesebb, és nehezebb mellé nyomni. Ráadásul igen halk is. A billentyűzet alatt jó nagy touchpad helyezkedik el, Bal oldalt egy Kensington horony, LAN (10/100Mbit), 1 USB a háromból, egy szellőzőnyílás, és hang ki-bemenetek vannak, jobb oldalon a töltőcsatlakozó, 2 USB, és egy kártyaolvasó (MMC, SD, SDHC) van. Itt elfért volna még egy USB. A monitor 10,1"-os, felülete matt. Felette van a webkamera, ami 1,3 MP-es, és folyamatosan, szaggatás nélkül teszi a dolgát. A gép anyaga kívül is-belül is ugyanaz a műanyag. Alul a hangszórók (Nagyon jó a gép hangminősége, mélyek is vannak rendesen), a kevés szellőzőnyílás mellett található az ajtó, melyen hozzáférhetünk a RAM-hoz és a HDD-hez. Az összeszerelési minőség elég jó, a gépet jó kézbe venni, nem recseg-ropog, habár az akkumulátor egy picit mozog a helyén. A megjelenítőnek nincsen holtjátéka, nem úgy, mint az MSI Wind U100 esetében. A gép teteje, és a fényes zongoralakk-borítás kiválóan gyűjti az ujjlenyomatokat, amint az a képeken is látszik. A kendő tehát nem volt hiába.







Belső, használat közben

Processzor és RAM:
A gépben található központi egység már az újabb, és enyhén gyorsabb N280-as Intel Atom, ami 66 MHz-el gyorsabb elődjénél, valamivel kevesebbet fogyaszt, és 667 MHz-es rendszerbusszal üzemel, elvileg. A Super Hybrid Engine segítségével a processzort lefokozhatjuk, hogy kevesebbet fogyasszon, illetve van lehetőség túlhajtásra, 1700 MHz-ig. A chipset miatt a RAM továbbra is 533 MHz-en működik, alapból 1 GB-os, ahogyan már leírtam - könnyen bővíthető. (Én a Kingston KVR667D2S5/2G modullal bővítettem.)
Merevlemez:
A gépben található SATAII merevlemez a netbookos trendnek megfelelően 160 GB-os méretű 8MB cache-el, és viszonylag gyors, habár voltak korábban panaszok a Seagate merevlemezekre. Meglepő, hogy egyes esetekben ez a merevlemez gyorsabb, mint a nagy asztali gépemben található 500GB-os háttértár, ami szintén SATAII-es, és 16MB cache-el rendelkezik.
Videochip:
A gépben sajnos továbbra is az elavult Intel GMA chip található, jó lenne ezt már lecserélni az Intel Poulsbo lapkakészletére. Az integrált modul a rendszermemóriából gazdálkodik, és csak a régebbi játékok, valamint egyszerűbb mai játékok futtatására alkalmas, mint pl. a Chicken Invaders. A 720p-s HD videókkal eldöcög, de sok függ a programtól, én a VLC playert ajánlom HD lejátszáshoz. Az Aero működik Vista alatt, de a driver nem a legjobb, de a jövő rendszerén, a Windows 7-en már tökéletes.
Képernyő:
A netbook elég jó megjelenítővel rendelkezik, és ez valamivel jobb betekintési szögekkel, és fényerővel rendelkezik, mint a legtöbb netbook. A színek itt is hamar átfordulnak alulról, de így is jobb, mint az Aspire One megjelenítője. Mérete maradt 10 inch, felbontása a jó öreg 1024 × 600. Külseje matt felületet kapott, így alacsonyabb fényerőnél nem csak az arcunkat látjuk benne :)
LAN, WLAN, Bluetooth:
A vezetékes LAN sok érdekességgel nem szolgál, 10/100-as sebességű, Atheros gyártmányú. A WLAN úgyszintén Atheros gyártmány, és támogatja a draft-n szabványt is. Szerintem elég gyors, és z igen gyenge jeleket is megtalálja. N-es hálózathoz kapcsolódva a 9 MB/s-os másolási sebességet is elértem vele, a Router mellett, a másik gép vezetékkel csatlakozott. G-s szabványt használva be kell érni 3MB/s-al, szintén az AP közelében. A gép rendelkezik továbbá 2.0-s Bluetooth modullal is.
Touchpad és a gombok:
A Touchpad multi-touch képességekkel van felruházva, és hála istennek - jó nagy, és jól kezelhető. A gombok alulra kerültek, ezek kicsit kemény nyomásúak. A touchpad viszont néha túl érzékeny, és a 2 ujjas görgetés a gyártó Elantech szerint a legkényelmesebb megoldás, szerintem idegesítő, és nehéz megszokni. Ha nem vigyázunk, kijelölés lehet a scrollozásból. Természetesen van 2 ujjas nagyításra, és 3 ujjas lapozásra is lehetőség.
A billentyűzet feletti króm sávban 5 gombot találunk, jobb szélén a bekapcsológomb, a baloldalt 4 dedikált gomb, ezek csak az eee Tray Utility telepítése után működnek. A bal szélső gombbal a kijelzőt tudjuk kikapcsolni, ezt követi a felbontásváltó gomb, ezután 2 testre szabható gomb következik, az egyiket a Super Hybrid Engine használja fel alapból sebességmódváltásra, a legjobbik pedig a Messengert hozza elő. természetesen ezt a két gombot változtathatjuk, a Super Hybrid Engine elérhető a Fn+Space lenyomásával a futó azt jelképezi a gombon. Ide állítsuk be nyugodtan a Firefoxot. Sajnos a két jobboldali gomb nem módosítható, a kijelzőt is kikapcsolhatjuk a Fn gomb+F7 segítségével. Ide jobb lett volna egy internetgomb, mert ugye ez netbook, vagy inkább a WLAN kikapcsológombja. A felbontásváltó úgyszintén felesleges. A Fn gomb segítségével számos dolgot érhetünk el, némítás, WLAN és BT kikapcsolása, Task Manager, Fényerő-szabályozás, stb. Ezekhez szintén telepíteni kell az eee tray-t, hogy működjenek, érdekes, hogy ezek a funkciók működtek Aspire One-on alapból, utility nélkül is.
Iránymikrofon és a hangszórók:
A gép, habár nem a drágább kategóriába tartozik, igen jó minőségű mikrofont kapott. Ilyet ad a drágább asztali alaplapokhoz az Asus, A zajszűrésnek, és a 2 mikrofonnak hála, igen tiszta, és zajmentes lesz a hangunk. A hangszórók a gép aljában vannak, és meglehetősen erősen szólnak, mélyek is vannak bőven, habár kicsit visszhang-hatású hangzása van a gépnek.

Sebességteszt: Összehasonlítva a nagy asztali gépemmel (Asus M2N-e, AMD Phenom 9650, 4×512 MB DDR2-800 RAM, WD Caviar 50GB 16MB SATAII) látható, hogy az Atom-alapú gépek mennyivel lassabbak, mint egy asztali középkategóriás gép. A sebességteszteket mindkét gépen többször és átlagolva, Windows 7 7077 alatt, Lavalys Everest 5.0-val végeztem.

Zaj

Akinek másodlagos gépe a netbook, a nagy asztali gépe mellett, ez is fontos tényező lehet, ha a netbook esetleg be van éjszaka kapcsolva, pl. torrentezés miatt. Egy webshop oldalán már tesztelték a gépet, és ott hangosnak találták, nos kijelentem, nem az. Ha nem hajtjuk túl a kicsit, szinte nincs is hangja, és érezhető hangja is csak akkor van, és rövid ideig, amikor megterheljük a processzort, és az is egy lágy susogás. A lényeg: Ezerszer halkabb, mint egy Aspire One!

Melegedés

A gép nem melegszik jobban, mint egy átlagos netbook, a processzort meghajtva azonban a szellőzőnyílásból meglehetősen meleg levegő tör elő. A gép alja, illetve a bal oldala melegszik jobban.

Akkumulátor

Ezen netbook a hosszú üzemidejével tér el a többitől. Már az 1000H is jó akkukapacitással rendelkezik, de ez már azon is túltesz: akár 9,5 óráig is bírja. Ezt azonban csak úgy, ha a processzor órajelének maximumát a Super Hybrid Engine szoftver leszabályozza 1200 MHz körüli értékre. Vista alatt ez egyenlőre nem működik, de bírhat így 9 órát. Ha nem vesszük le, akkor is bírja 7 órát Vistával, internetezéssel. Energiatakarékos üzemmódban, de Teljesítmény centrikusra állítva, filmet nézve sem lehet lemeríteni 5 óránál kevesebb idő alatt. Természetesen a fényerő állításával is nyerhetünk fél-egy órát.
Az akksinál érvényes: 1 Asus eee PC 1000HE = 3,5X Acer Aspire One A150.

Kompatibilitás a Vistával, Windows 7-tel

A kis Asusra mindkét rendszer tökéletesen felmegy PenDrive-ról, a Vista nem ismeri fel a videókártyát, a telepíthető driver nem támogatja az aero-t. Hálózati vezérlők sem működnek egyből, Webcam vagy működik, vagy nem (Vagy csak SP1-es Vistáknál). A touchpad drivert telepíteni kell (Elantech) de az kívánnivalókat hagy maga után. Windows 7 alatt egy ACPI eszközt kivéve minden működik, aero is, még a touchpad is, a kétujjas görgetés, nagyítás is. Sajnos a plusz gombok és a Super Hybrid Engine csak XP alatt működnek.

Update: A legutolsó mondat már nem igaz, erről az oldalról le lehet tölteni a Vistával, 7-tel is kompatibilis drivereket, és a két fontosabb programot, a gyorsgombokért felelős EeePC Tray Utility-t, illetve a processzor órajelének módosításához használható Super Hybrid Engine-t.
(A linkért köszönet Wajk-nak)

Összegzés

Az Asus megteremtette a netbook kategóriát, és ezt tovább víve megalkotta a leghosszabb üzemidővel rendelkező netbookot. Kisebb problémái vannak, és a 9,5 órás üzemidővel nem lódítottak nagyot, bár a Vistával lemondtam egy kevésről. Összességében elmondható, hogy a gép ajánlott vétel. Memóriabővítéssel (+5000 HUF) akár ki is lehet törni a "net" kategóriából, és kisebb Photoshop (4-5MP-es képekig gyors), Illustrator munkákra is elég lehet. Ajánlott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.