2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Arduino konyhapult világítás

Egy Arduino Nano, egy MOSFET meghajtó, led szalagok, alu profilok, kábelcsatornák, 20m vezeték és egy hét szabadidő.

[ ÚJ TESZT ]

Szalagok bekötése

Az analóg szalagok faék egyszerűek, az egyszínűeknek csupán két pólusa van: pozitív és negatív. Ha közvetlenül rákötjük egy azonos feszültségű áramforrásra máris világít. Egyedül a polaritásra kell csak figyelni, bár LED dióda lévén baj akkor sem történik, ha véletlenül fordítva próbálkozunk.
A méretre vágás az erre jelölt pontokon lehetséges a szalagon.

Érdemes lehet még szót ejteni a többszínű analóg szalagokról (akár 5 különböző színnel), melyeken az egyes színkomponensek külön csatornákon vezérelhetők, általában közös pozitív ággal - mivel az esetek többségében ún. low-side vezérlést alkalmazunk, ahol a Fet vagy tranzisztor a fogyasztó és a GND között van.

Esetemben csupán egy pozitív és egy negatív ágra kell csak figyelni. Mivel low-side vezérlést alkalmazunk az N csatornás mosfet-ek esetében, ezért az összes szalag pozitív ágát egyszerűen összekötöttem egy csillagpontba párhuzamosan a táp +12V-os vezetékével.
A pozitív ágak csillagpontba kötése.

A negatív ágakat két csoportra bontottam: alsó- és felső világítás. Majd ezeket a csoportokat szintén összekötöttem. Ezek kapcsolódnak a mosfet meghajtó egy-egy bemenetére a MOSFET felőli oldalon, ami majd a PWM vezérléstől függően kapcsolja GND-re a szalagokat, így zárva az áramkört az adott csatornán.

Illusztrációként szolgáljon az alábbi Móriczka rajz, melybe beleadtam Paint-es tudásom legjavát:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.