2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Arduino konyhapult világítás

Egy Arduino Nano, egy MOSFET meghajtó, led szalagok, alu profilok, kábelcsatornák, 20m vezeték és egy hét szabadidő.

[ ÚJ TESZT ]

Mikrovezérlő bekötése

Ahelyett, hogy a Nano lábaira ráforrasztanánk, javaslom használjunk dupont kábeleket a mikrovezérlő tüskéihez! Ezeket félbevágva és lecsupaszítva ráforrasztottam a csatlakoztatni kívánt vezetékekre.

Vagy talán még jobb megoldás egy ilyen csavar terminál shield használata:

Ezzel megúszható a dupont kábeles önszívatás és elég csak a vezetékek lecsupaszított és ónozott végeit lecsavarozni. Valamint ezzel a vezérlőt magát egyszerűbb beszerelni és rögzíteni a végleges telepítéshez.

Úgy gondolom, mindenkinek jobb, ha nem nyúlok többet a Painthez.
A táp és a vezérlő egyszerű feladat, a fekete GND vezeték a Nano GND lábára csatlakozik, a lila +5Vsb pedig a Nano +5V lábára. A zöld PS_ON és a szürke PWR_OK bármelyik szabad GPIO lábakra mehetnek. Az érintő szenzor egyetlen vezetéke egy ADC bemenetre csatlakozik. A fotoellenállást (LDR) én két GPIO lábra tettem, ahol az egyik egy felhúzott bemenetként (INPUT_PULLUP módban), a másik pedig egy GND-re húzott kimenetként van beállítva (OUTPUT LOW módban). Itt ugye beépített felhúzó ellenállást használom külső helyett, amit általában nem javasolnak a pontatlan értéke miatt, de erre a felhasználásra tökéletes. A beépített felhúzó amúgy valójában nem is egy ellenállás, hanem egy FET, így ez nem egészen lineáris (egyébként az LDR sem az). Ez engem nem zavar, sőt állítólag ez még előnyös is ebben a felhasználásban mivel érzékenyebb így a szenzor a sötétben. Az egyetlen szempont, hogy megismételhető legyen a mérés és erre a beépített felhúzó is tökéletesen alkalmas. Megspórol nekem némi munkát.

A PIR szenzorhoz a második GND lábat és két szimpatikus GPIO portot használtam: egyik a jel bemenet, másik pedig a Vcc szerepét tölti be - OUTPUT HIGH módban. Emlékeim szerint a GPIO lábak maximum 50 mA-t képesek leadni vagy felvenni és a PIR szenzor ebbe bőven belefér.

Kellett nekem még két kábel a PWM jelekhez, ezek egyik végét egy-egy PWM képes GPIO portra, másik végét pedig a MOSFET meghajtóm jel bemenetére kötöttem.
És nagyjából itt el is ment a kedvem a kábel menedzsmenttől.
Éles használatban viszont itt zavar van az erőben... A vibráló LED-ek és a kapacitásra érzékeny PWM csatornák (elég hozzáérnem a MOSFET meghajtó bemeneteihez és látható hatással vagyok a jelre) bemeneti zajra engednek következtetni. Eredetileg 4 csatornát terveztem használni (felső- és alsó világítások oldalanként külön-külön), viszont egy csúnya gerjedés miatt az egyik meghajtó chip kiégett és nem vittem magammal tartalék alkatrészeket.

Sajnos korlátozott időm, tudásom és felszerelésem miatt nem tudtam rájönni mi okozza az interferenciát. Így raktam egy-egy 0,1uF bypass kondenzátort a bemenetekre, ami enyhítette valamelyest a problémát. Úgy gondolom koncepciójában követtem el a hibát, nem először tapasztalok pl. áthallást kettő vagy több 5V-os TTL/PWM jel között egymás melletti vezetékeken. WS2812b szalagokkal is tapasztaltam már, hogy szemetelnek a pixelek pl. lebegő bemenetnél és némi kapacitás közelében (pl. ujjaim közé veszem a vezeték másik végét), vagy két párhuzamosan futó vezetéknél az egyik szalag képe megjelent a másik éppen lebegő (vezérlőről leválasztott) vezetéken.
Ha ezt olvassa valaki hozzáértő szaki, aki tudja, konkrétan mi történik itt és volna rá megoldása, azért hálás lennék (koax kábelen kívül nyitott vagyok bármire: ferrit gyűrű, smd ferrit bead, RC szűrő, bypass kondi, ESD védelem, stb.).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.