2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Ami a csövön kifér

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Prohardver nem tökéletes, és soha nem is lesz az. Kérdés, hogy mi reális és mi nem, no meg, hogy mit emelünk ki.

[ ÚJ TESZT ]

Az utóbbi hónapokkal egy nehezebb periódusát éljük épp meg a Prohardver majd 9 éves történelmének. Itt van ugye rögtön a durván köhögő webszerver, hónapok óta nem lehet normálisan olvasni, fórumozni az esti órákban. Itt van a sok elmaradó fejlesztés, a régóta beadott ötletek az olvasóktól, amiből a mai napig nem lett semmi. Itt vannak a keménykezű moderátorok, a fórumon is sokszor feszült a helyzet. Ja, és itt egy gazdasági világválság is, bár ez nem kapcsolódik szorosan a fentiekhez...

...vagy mégis? Mindjárt kifejtem.

Megpróbálok egy kísérletet tenni arra, hogy kicsit közelebb hozzam a Prohardvert, mint céget mindenki számára. Eddig ugyanis kizárólag a fórumról, fórumos szemmel, fórumos (többnyire vélt) információk alapján volt megítélve az oldal, a stáb. Talán jobban érthetővé válik jópár dolog, ha picit jobban belelátna egy ilyen cég működésébe mindenki. De legalábbis céges szemmel is nézné a dolgokat.

Tény, hogy lassú a fejlesztés, hogy csomó jó ötletre még csak nem is reagálunk, hogy rengeteg olyan dolgot nem valósítottunk még meg, ami jó és régóta kérték, kéritek. Többen kérdezték már, hogy miért nem veszünk még fel embert Panther mellé, láthatóan nem bírja.

Nem tudom, hogy hányan tudják, de a Prohardver nagyon régóta cégként, céges keretek között működik, és mint ilyen, abszolút a(z elkeserítő) magyar céges realitások között kénytelen lenni. Panthernek ez a főállása, ebből él. A többi szerkesztő is. Aki a szerkesztőséget vezeti, tesztek logisztikáját intézi, az is. A hirdetésszervezők is. Közel 15 fős a stáb (tehát a költség), ami hasonló méretű portálok, online kiadók esetében egyébként egy nagyon magas szám, két-háromszorosa a szokásosnak (!).

Nem tudunk felvenni még fejlesztőt, még grafikust, még rendszergazdát, egyszerűen nincs rá kapacitásunk; és így is mindenki annyit dolgozik a cégnél, amennyi a csövön kifér. Ha éjfélkor melózom valamin, a fél stábot online látom. Ők is dolgoznak. Pedig reggel 9-kor is ott láttam őket, és igen, bármikor nap közben kérdeztem tőlük valamit, kaptam választ. Hétvégén van kis pihenő, de többnyire ilyenkor érjük utol magunkat az elmaradt emailekkel, a Hazai Pálya is ilyenkor megy ki stb.

Legutóbbi megbeszélésemen az Indexesekkel kikerekedett szemekkel hallgatták, hogy mekkora a csapat. Hatalmas költség mindez összességében, de bevállaltuk, mert kell ennyi ember a normális munkához (sőt, látjátok, hogy még így sem vagyunk elegen). Szeretnénk tartani azt a színvonalat, még ilyen méretekben is, aminek a népszerűségünket köszönhetjük.

De, kérek mindenkit, higgye el, hogy egyszerűen nem fér ki több a csövön! Igen, késünk a fejlesztésekkel. Igen, régóta köhög az oldal, és nagyon kell az az új webszerver. Igen, csomó jó ötlet sikkadt el. Az egész messze nem tökéletes, és messze nem olyan flexibilis, mint régen volt.

De közben elkészült egy Hardverapró. Ez sem tökéletes, de egy rész-szolgáltatásként, öt-hatodik portálként azért jobb, átgondoltabb, mint egy Apronet, vagy akár egy Használtautó. Csináltunk egy Gamepodot is. Megújult az IT Café is. Megvettünk egy egymillió forintos SUN szervert, amit másfél hónapja non-stop konfigurálunk. Azért ennyi ideje, mert olyan komplex telepítést raktunk rá (a jövőállóság végett), amilyet soha korábban, ergo Kovbalnak is menet közben kellett beletanulnia. Szerintetek hányszor konzultáltunk éjjel 1-2 körül ezzel kapcsolatban?

Persze, hogy hibázhatnak a moderátorok! Ők is emberek. Az ég szerelmére, 30-40-en vannak, és próbálják megteremteni a kulturált fórumozás lehetőségét 10-100-200 ezer regisztrált tagnak! Próbált már valaki úgy rendet tenni a négy gyereke között, hogy mindegyikük elégedett maradjon? Vajon megtehető ez több ezer, tízezer, sokszor gyerekesen viselkedő fórumos között?

A Prohardver tele van hibákkal, mindig is tele lesz. Pont olyan, mint a legtöbb dolgozat, zh, amit megírunk: lesznek jó és rossz részei, de nem lesz tökéletes soha. Mi próbáljuk a lehető legtöbbet nyújtani, és így sikerül. Nem, nem rakunk ki a Logout címlapra gyenge tartalmakat, hogy sok legyen a kattintás és a bevétel. A Logout pénzt sem hoz, közvetve sem. A fórum sem igazán, és rengeteg egyéb tevékenységünk sem. Világválság is van, marketingbüdzsék lefelezve, befagyasztva. Örülünk, hogy vagyunk, és ha tényleg csak ez (anyagiak) motiválna minket, mint ahogy azt időről-időre a fejünkhöz vágják, nagyon sok dolgot nagyon másképp csinálnánk.

Szeretnénk stabilan létezni, stabilan megélni a munkánkból, és szeretnénk a legjobb IT kiadó, közösség lenni ebben az országban, ha beledöglünk is. Ne tévesszen meg senkit, hogy egy párunknak magánélete is van kis mértékben épp - nem ez a jellemző... Mindenféle pátosz, és könnyes demagógia nélkül mondom, hogy alapvetően nincs már miből adnunk, még ha kevés is, amit nyújtunk.

Nekünk folyamatában ennyire futja, később sem lesz jobb a helyzet. Azt döntse el mindenki, hogy ez neki mire elég. Hogy, a - hasamra ütök - 82 százalékos teljesítményt hogyan értékeli. Az volna a jó, ha annak a hiányzó 18%-nak csak 18%-nyi hangsúlyt, fontosságot, figyelmet adna, nem többet. Mi cserébe nagyobb motivációval és kedvvel dolgozunk majd a hiányosságok megszüntetésén*.

Köszönjük!
a Teljes Stáb

* ui: ez természetesen sosem fog sikerülni, de küzdünk és bízva bízunk.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.