2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Álmodtam egy világot magamnak...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

...és lerendereltem Terragen nel. Ami mellesleg egy sokoldalú, de egyszerűen kezelhető,...

[ ÚJ TESZT ]

...és lerendereltem Terragennel. Ami mellesleg egy sokoldalú, de egyszerűen kezelhető, fotórealisztikus tájképeket készítő freeware szoftver. (Tehát elnézést mindenkitől, aki az EDDA Művekre gondolt.)

[kép]

Először még 1999-ben, valamelyik informatikai újság CD-mellékletén találkoztam a progival, és mivel szeretem a szép tájképeket és a ''háromdés'' modellezgetést, kipróbáltam. Szerelem első látásra, ahogy mondani szokták. Lenyűgözően életszerű képeket készít, főként az atmoszféra-modell mutatós.

Azóta eltelt pár év, és nekem teljesen véletlenül eszembe jutott, hol tarthat azóta ez az időigényes játékszer. Utánna néztem, köszöni, jól van. Sőt: a Terragen 2 Preview is elkészült. Ezt ugyan kipróbáltam, de kicsit nehézkesnek találtam a kezelését, lassúnak a renderelést, ezért maradtam a 2005-ös 0.943 változatnál. (Ez a legutóbbi, egyelőre úgy néz ki, az 1.0 soha sem jelenik meg.)

[link]

Előnyök

A legnagyobb előnye, hogy némi angol tudáson (sajnos semmiféle magyarítást sem találtam) kívül semmi különösebb előképzettség sem szükséges, hogy egy látványosabb képet elkészítsünk.
Ennek ellenére a tájkép számos eleme paraméterezhető. A teljesség igénye nélkül:
- A fényforrás (nap) helye az égbolton, színe, fényerőssége, mérete, koronája.
- A felhők formája, mérete, fényelnyelése, színe.
- Az atmoszféra színe, fényelnyelése, rétegei.
- A domborzatot fedő textúra több, egymással fastruktúrás kapcsolatban álló külön kis textúrából áll. Az egyes textúrák különböző színűek, ''érdességűek'', eloszlásúak lehetnek.
- A textúrák eloszlása állítható a magasság és az adott tereppont meredekségének függvényében.
- A víz színe, átlátszósága, hullámzása, a hullámok mérete, a hullámfodrok gyakorisága és színe.
Képes különböző plug-in-ek használatára, melyek drasztikusan javítják a készíthető képek sokszínűségét és élethűségét. Ilyen lehetőségek például a textúrák forrásának bitmap képeket adni, a partot mosó víz habjának modellezése, jég- és láva-szerű terepelemek beszúrása.
Több olyan ingyenes vagy fizetős szoftvert adtak ki az idők során, amik segítik a Terragenes munkát. Ezek általában a táj elkészítését segítik, de akad közöttük ''fásító'', animáció-készítő vagy térkép-átalakító.

Hátrányok

Sajnos a freeware verzióban 1280x960 pixelnél nagyobb képet nem lehet készíteni, de szerintem ez az egyetlen komolyabb korlátozás a regisztrálthoz képest.
Aki nem akar fél estéket várni egy-egy nagyobb volumenű kép elkészülése, annak szüksége lesz egy jó számítási kapacitású procira.

Linkek
A magyar Terragen portál: [link]
Itt nagyon jó kezelési útmutatók és gyönyörű képek vannak. A linktárban érdemes szétnézni. (update: esküszöm a cikk címét nem innen nyúltam le!)
A szoftver hivatalos oldala: [link]

[kép]

Ízelítőül ennyit szerettem volna írni erről az ügyes kis programocskáról. Ha valakinek valamiért nem tetszenek a fenti linkeken elérhető tutorialok, és ígény lesz rá, akkor folyt. köv.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.