2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Állaskeresés problémái

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nos, ez az első írásom, így úgy gondoltam arról írok, ami épp most velem is történik,...

[ ÚJ TESZT ]

Nos, ez az első írásom, így úgy gondoltam arról írok, ami épp most velem is történik, de ezzel egy időben szerintem elég sok itteni taggal is. Nos, ez a téma a munkakeresés. Mivel egy ideje ott kellett hagynom a régi cégem 3,5 év után, nekem is szembesülnöm kellett azzal. hogy meg kell élni, azaz irány az álláskeresés. Nos hogy is kezdje el az ember. Mivel a mai világ az informatika körül forog irány az Internet. Igaz, lehetne újságból is keresgélni. De aki ezt választaná, azt ki kell ábrándítanom. Nos, ha nem épp a nyomdából csened ki az adott hirdetési újságot, akkor azzal kell szembesülnöd, hogy végigolvastad, majd a megfelelő állás lehetőséget felhívja az ember vagy végighallgat egy géphangot, persze közben megy a lóvé, vagy közlik veled hogy már betelt.
Nos, ez az út is járható, de nem épp kifizetődő. Tehát irány az Internet. Startlap, állás, nos itt van bőven oldal, azaz tudsz keresgélni. Ez azért is jobb, mert ugye olcsóbb, mint végighívni minden érdemesnek tartott állásajánlatot. Itt van lehetőséged szűrésre, azaz foglakozás, város, fizu stb. Ha ezzel meg van az ember, akkor jön a találati listában szereplő lehetőségek számbavétele. Nos, ha elfogad az olvasó, már, mint az az olvasó, aki először keres ily módon állást. Szóval ne válogass, küld el mindenhova az önéletrajzodat. Itt, is mint mindenütt a nagy számok törvénye érvényesül. Valahova csak behívnak. Ha sürgősen keresel munkát nem az a fontos hova, csak hogy legyen. Ha a keresgélésen, és az önéletrajz elküldésén túl vagy, jön a várakozás. Ha átlagosan 20 helyre sikerült elküldened az önéletrajzodat, akkor egy-két héten belül be is hívnak 2-3 helyről. Ha az elküldött helyek között van munkaerő kölcsönző is, akkor ennek a valószínűsége magasabb, azaz lehet, hogy még aznap, vagy másnap hívnak és mész is interjúra, vagyis annak nevezett megbeszélésre.
Most ezekre az úgymond állásközvetítőkre térnék ki egy kicsit. Épp azért, mert mostanság a gazdasági szempontoknak megfelelően a cégeknek így éri meg alkalmazni. Ezen nem kell meglepődni, de óvatosan velük. Miért is? Az érdekük, az hogy minél hamarabb szereznek embert az adott pozícióra, ezért az interjú során sok szép hangzik el. Majd ezt követi az adott cégnél lévő interjú. Itt mondják ki az áment. Majd már kezdesz is. Amit az imént említettem vigyázz, most jön be a képbe. Átlagosan a szerződést a munka elkezdése után kapod meg. És ez általában nem azt tükrözi, mint amiről téged tájékoztattak. Tehát érdemes mindenképp még munkába állás előtt elkérni a szerződést, átolvasni. Ehhez jogunk van, ha esetleg ezt nem tennék meg nekünk, akkor jó indok feltételezni, hogy valami nincs rendben. Ha csak nem épp végszükség helyzetében vagy, akkor tanácsolom, keress gyorsan egy másik céget.
A másik lehetőség a munkakeresésre ugye az ismerősök általi munka, azaz a protekció.
Ha nincs ilyen protekciónk, és nem akarunk munkaerő közvetítőn keresztül dolgozni akkor ajánlatos az Internet segítségével a kiszemelt cég honlapját, felkeresni, és azon megkeresni a karrier lehetőséget. Minden jobb cég honlapján ez megtalálható.

Tehát keresési lehetőségek: Ismerős, Újság, Internet.
Amire figyeljünk oda: Szerződés, Nettó és Bruttó bér, Próbaidő, Határozott és határozatlan munkaviszony, Juttatások, Jogok és kötelezettségek, mind a mi részünkről, mind a munkaadó részéről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.