2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

ADSL és telefonszolgáltató váltás – Magyarország, 2007

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Pár hete már írtam arról, hogy a T-kom nálam is megnövelte a szolgáltatásának a sávszélességét.

[ ÚJ TESZT ]

Pár hete már írtam arról, hogy a T-kom nálam is megnövelte a szolgáltatásának a sávszélességét. Ami jó. De ami rossz, hogy a 2 éven át betonstabilan működő ADSL-em minden héten legalább 1 napra elment. Ezért döntöttem, hogy szolgáltatót váltok, emelés ide vagy oda. A kísértés már jó ideje megvolt, ugyanis még decemberben felhívott egy hölgy az egyik konkurens telekommunikációs szolgáltatótól, és főleg az áraival megfogott: az addig 2mbites kapcsolatomat lecserélhetem egy 3mbitesre, ráadásul a havidíj a fele lenne. (Ugyanis vezetékes telefon csakis az internet miatt van, így havonta 16 ezret fizettem, az új lehetőség pedig 7500 lett volna, telefon havidí nincs, mivel VoIPos szolgáltatás.) A legfájóbb pontja a váltásnak kiesett idő lett volna, ugyanis a T-komnak hivatalosan két hetük lenne rá, hogy kikapcsolják a szolgáltatást, az új cégnek pedig egy hét, hogy aktiválják, legrosszabb esetben ez ugye 3 hét. (Mellékesen megjegyzem, hogy korábban az Axeleronál dolgoztam, és elsőkézből tapasztaltam 2-3szoros határidőtúllépéseket.) Azonban meghallottam, hogy a T-kom emelni készül, így kivártam.

Megjött a nagyobb sávszélesség, nem használtam ki, a telefont se, viszont szakadozott kapcsolat. Döntöttem. Jeleztem a másik cégnek, hogy szeretnék hozzájuk átmenni, és „egyszer élünk” jelmondattal mindjárt az 5mbites csomagot választottam. Valamikor február közepe táján elküldtem nekik postán a szerződést. Egy hétig nem történt semmi. Ekkor felhívtam őket, hogy mi a helyzet, egy hölgy megnyugtatott, hogy minden rendben van, intéznek mindent, nekem csak hátra kell dőlni és várni. Rá kb. 2 napra felhívtak, hogy 28.-án jönnének szerelni, így aznapra (mára) szabadságot vettem ki, megegyeztünk 13-16 óra közötti intervallumban. Az internet és a telefon tegnap (27.-én) este 6kor adta meg magát, addig bőven használtam. Pontban 4kor megérkezett a szerelő, elnézést kért a késésért, 10 perc alatt (!!!) összedugta az előre felkonfigurált (!!!) routert és a Voip modemet (közben jót beszélgettünk), majd távozott.

No, amint elment, meg is néztem egy sebességtesztet „a la szepi79”: elkezdtem az egyik FTP oldalról tölteni, ahonnan eddig maximális sávszéllel jött az adat, az eredmény siralmas volt, kb. 1mbitnek felelt meg. No, mondom ez nem volt jó csere, de megnéztem egy másik helyet is, onnan stabilan jött az ottani megszokott 280kbyte/sec. (Közben egy általam ritkán használt, de szintén a sávszélességet kihasználó oldalról is indítottam letöltést, 4-4,5mbit megvolt.)

Szóval foglaljuk össze: 2 hét alatt az új szolgáltatóm elintézte a telefonvonalam és ADSL-em átváltását, anélkül, hogy nekem a T-csoportnak bármit is jelezni kellett volna, nem kellett utánajárnom semminek, nem kellett állítanom semmit, és a szerelő a megbeszélt időpontban kijött, végig illedelmes volt. Lehet szidni ezt az országot, (sokszor nem is alaptalanul) és mondani, hogy milyen rosszul élünk, de vegyük észre jót és a fejlődést is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.