2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Apple, Facebook, Google...! Fizetni is kellene!

Egyes IT cégek adómorálja már országok gazdaságát és állampolgáraik jólétét is befolyásolja.

[ ÚJ TESZT ]

A-tól Z-ig avagy az Amazon stratégiája

Kétségtelen tény, hogy az Amazon minden idők egyik, ha nem a legsikeresebb e-kereskedelemmel foglalkozó cége. 1994-ben alapította Jeff Bezos a saját garázsában, de maga az értékesítési tevékenység csak a következő évben 1995-ben indult be. Az Amazon egyik sikere abban állt, hogy a vezetője, Bezos, a dotcom lufi kipukkanása után sem hagyta ott az e-kereskedelmet, hanem végig kiállt a koncepciója mellett, miszerint van igény elektronikus könyvesboltra. Az idő őt igazolta. 2017-ben a korábbi első helyezettet Bill Gates-et letaszítva a trónról ő lett a világ leggazdagabb embere és jelen állás szerint összvagyona eléri a 112 milliárd dollárt. (Forbes) Az Amazon cég bevétele 2017-ben meghaladta a 177 milliárd dollárt. A siker azonban itt sem mentes az árnyoldaltól. Az Amazon is hasonlóan a többi „E” vállalkozáshoz, hatalmas mennyiségben tünteti el jövedelmét az adóhatóságok szeme elől. Ezen fejezetben az ő módszerükre kívánok rávilágítani, és láttatni az összefonódásokat ezen mamutvállalaton belül.

Az Amazon 2003-ban kezdett el terjeszkedni kelet felé és ennek első állomása Luxemburg volt. Mint ismeretes, itt minden külföldi cégnek lehetősége van egyéni feltételeket kialkudnia. Ezzel a lehetőséggel az Amazon is élt és olyan kondíciót alkudott ki, miszerint a luxemburgi cégen keresztülfolyó jövedelme után nem kell társasági adót fizetnie. Az Amazon a termékeket Luxemburgon keresztül értékesíti egész Európába. A vállalat raktárai és logisztikai láncai olyan, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények oltalma alá esnek, melynek következtében egyik európai országban alapított logisztikai központja sem számít állandó telephelynek, így nem is adóztatható a helyi adóhatóságok számára. Az EU-ban ugyanis ahhoz, hogy egy vállalat társasági adóalany legyen, állandó bejegyzett telephellyel kell rendelkeznie az adott országban. Mivel viszont az Amazon nem rendelkezett ilyennel, így az összes profit és adókötelezettség Luxemburgban koncentrálódott, ahol viszont az egyedi feltételek miatt nem kellett adóznia. (Nguyen. 2015)

Az Amazon vállalati struktúrája

Az anyacég (Amazon Inc.) az Egyesült Államokban van bejegyezve Seattle-ben és a NASDAQ-on forognak az értékpapírjai. Az európai részleg két cégre bomlik. Az Amazon EU maga a tevékenységet végző vállalat, mely a retail üzletet bonyolítja le Európában. 2014-ben több mint 500 alkalmazottja volt. Ezen munkavállalók feladata a termékellátás biztosítása, ők választják ki, hogy mely termékek kerüljenek be a cég webshopjába, továbbá ők menedzselik az online rendeléseket és a kiszállításokat is. Az Amazon EU országonként lokalizált weboldalakat működtet, ugyanakkor ezen domainek egytől egyik a luxemburgi cég birtokában vannak, tehát minden rendelés Luxemburgba fut be, így a többi országban nem von maga után adókötelezettséget.

A másik Amazon leány az Amazon Europe Holding Technologies (AEHT) mely egy úgynevezett árnyékvállalat, ugyanis nem rendelkezik alkalmazottakkal, irodával, de még csak kereskedelmi tevékenységgel sem. Ez a vállalat beékelődik az Amazon Inc. és az Amazon EU közé és egyedüli feladata az Amazon Inc. intellektuális jogainak a birtoklása egy költségmegosztási megállapodás keretében. Az AEHT önmagában nem hasznosítja e jogokat, hanem exkluzívan eladja azokat az Amazon EU-nak, mely így jogosult lesz ellátni a retail feladatokat az anyacég nevében. Az AEHT évente fizet licencdíjat az Amazon Inc.-nek ezzel járulva hozzá a fejlesztés költségeihez. A luxemburgi jogszabályoknak megfelelően csak az Amazon EU társasági adóalany, ugyanis az AEHT jogi státusza úgynevezett „limited partnership”, ami a magyar betéti társasághoz áll legközelebb. A holding társaság (AEHT) által elszámolt nyereség csak a partnerek szintjén kerül megadóztatásra és nem a holdingtársaság szintjén. A partnervállalatok azonban az USA-ban vannak bejegyezve így azok bevételeire a luxemburgi hatóság nem láthat rá. Az összefonódást az 2. ábra szemlélteti.


2. Ábra: Az Amazon vállalati struktúrája
Az Európai Bizottság infó grafikája alapján, saját szerkesztés

Az Európai Bizottság a szálak feltárása után két ténymegállapítást tett az ügyben. Egyrészt kimondta, hogy csak és kizárólag az Amazon EU végzett érdemi tevékenységet, így valójában a szellemi jogok ezt a vállalatot illetik, hiszen ő hasznosította azokat. A második megállapítás miszerint az AEHT nem más, mint egy fedővállalat, mely egyáltalán nem volt bevonva a szellemi jogok és szabadalmak menedzselésébe, fejlesztésébe, valamint hasznosításába. Ezen vállalat semmilyen olyan tevékenységet nem tudott felmutatni, amivel igazolhatóvá tette volna az Amazon EU-tól kapott jelentős összegeket. Ezen módszerrel az Amazon EU a profitját az ¼-re csökkentette és a ¾-ét az AEHT-nak utalta, mely az ismert okok miatt adózatlan maradt. A kár, amit a bizottság valószínűsít, eléri a 250 millió eurót, azonban a luxemburgi hatóságokat terheli a felelősség, hogy meghatározzák a pontos összeget és azt valamilyen formában befizessék az EU kasszába. A bizottság legfőbb kifogása a többi céggel szembeni előnytelen kondíciók alkalmazása, mely miatt elmarasztalta Luxemburgot. (European Commission, 2017)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.