2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer TM6291 tartósteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mivel ma vagyok 2000 napos a Prohardver!en, gondoltam, felköszöntöm magamat egy írással.

[ ÚJ TESZT ]

Mivel ma vagyok 2000 napos a Prohardver!en, gondoltam, felköszöntöm magamat egy írással. Ráadásul a jelenlegi kedves kicsi notebookom nemrég lett egy éves, így egyúttal neki is örömet szerezhetek, ha egy kicsit megdícsérem egy nagyobb, hozzáértő közönség előtt.

Az ünnepelt: a méltatlanul kevéssé ismert Acer TravelMate 6291 (elnézést, a 6291-et már nem gyártják...) Azért esett rá a választásom, mert egy hosszabb külföldi útra indultam tavaly júliusban, a régi, 4 éves Compaq gépem a maga 20 GB-s winhojával és DVD-olvasójával már csak díszként szolgált, illetve itt nem mentem volna vele szinte semmire. Elvárásaim az új géppel szemben elsősorban a 2 kiló körüli tömeg és ár, integrált webcam és minden más, hogy ne kelljen egyéb kütyüket használnom, valamint hogy lehetőleg ne Celeron proci legyen benne. Kábé két hétig tartó, éjszakákba nyúló keresés, terméklapok böngészése, boltok zaklatása, reménnyel kecsegtetése után döntöttem e kütyü mellett, a ki nem osztandó ezüstéremről egy MacBook maradt le, a CD-írója miatt.

Az Acerral szemben - köszönhetően többek közt a Prohardver! fórumainak is - voltak néminemű ellenérzéseim, de épp azelőtt mutatkozot be a ProFile dizájn a TravelMate kategóriában, amiről elég rosszat még nem olvastam, így vettem egy nagy levegőt és egy Acer notebookot.



[Nagyobb kép, egy 6292-ről, ami ugyanúgy néz ki]

A paraméterek: Core2Duo T5500 (1.67 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB RAM, 120 GB HDD, Mobile Intel 945GM chipset, DVD-RW DL, WiFi a/b/g, VGA-out, 3 USB Bluetooth, infra, Firewire, PC-Card, webcam, 4in1 memóriakártyaolvasó, 6 cellás akku, Vista Home Premium. Méretek: 306 x 227 x 27,5/34,5 mm, tömeg kevesebb mint 2 kg. Az ára 240.000 HUF volt.

Szóval már akkoriban sem volt a legerősebb gépezet (a 6292-ből létezik jóval fejlettebb, erősebb változat), de a csúcssebesség nem volt annyira fontos szempont, mert nem játszom, nem CAD-ozom, viszont inkább várok pár másodpercet cserébe a relatíve olcsó árért :) Mindennapi munkára, mint irodai alkalmazások, fotószerkesztés, alkalmanként egy-két erőforrásigényesebb speciális program futtatására tökéletesen megfelel tapasztalataim szerint.
Két dolog kifogásolható a felépítésében: az egyik a krómszerű díszcsík a billentyűzet felett, a másik a 12 colos képernyő, mert a kerete elég széles, és szerintem simán befért volna egy 13 colos LCD is - bár keskeny kávákat még ma is elég ritkán látni. Esetleg lehetett volna kisebb a egész noti szélessége.... Viszont így már teljesen egyértelműen verte volna a MacBook-ot. A 12 colos képernyőt azonban szoknom kellett, a 24-es Dell után napokig kancsalítottam, mire ráállt a szemem az apró pixelek észlelésére... A beépített hangszóró pedig elég gyatra hangot ad. A fejhallgatókimenet se a legjobb, egy régi Sony mp3-walkman sokkal szebben szól, ugyanazzal a fülhallgatóval.

A Vistával és az általános stabilitással soha semmi bajom nem volt - ez nem érdem, hanem a minimálisan elvárható követelmény. Egyetlenegyszer fagyott le a Windows, egy talán Win98-ra tervezett, nem is karbantartott program hatására. Ezt megbocsátom neki (a Vistának), mert ugyan használom a szoftvert azóta is, de többször nem produkált ilyen főbenjáró bűnt, csak ő maga fagyogat. Benchmarkokra nem térnék ki, mert nem érdekelnek túlzottan - olyan, mint a többi hasonló paraméterű noti. Itt egy teszt (C|NET), az IBM X61 (L7500, 2GB RAM) lefőzi az Acert (1 GB RAM-mal).
Mostanság kacérkodom a Linuxra való áttéréssel, sajnos egy hibája van a hardvernek, azaz a Linuxnak, vagy fene tudja, kinek: az Ubuntu 8.04 már minden hardverösszetevőt jól kezel (a 7.10 a hangot nem szólaltatta meg buherálás nélkül), kivéve a beépített mikrofont. Az ALSA bugtrackeren hetek óta semmi mozgás ez ügyben :( márpedig a mikrofon életbevágó fontosságú, és a külsőtől meg húzódozom, ha már egyszer fizettem egyért, ami itt van szemmagasságban... :)

A lényeg, az Acer-nemszeretők számára: az elmúlt egy év alatt napi 10-16 órát volt bekapcsolva a noti. Naponta 30 percet tölt hátizsákban, a képernyőt rendszeresen ki-bekapcsolom és lehajtom energiatakarékossági és tisztasági megfontolásokból, ha félóránál hosszabb időre otthagyom. Egyszer estem el bicajjal, a hátamra, azaz a hátizsákomra, amiben benne volt a noti. Asztalról nem esett le, nem szokásom semmit leejteni, ezért is nem éreztem szükségét IBM vagy Panasonic márkának, az ilyenfajta tartósság nem hozná be az árát. Az állapota: mintha új lenne. Képernyő zsanérja nem lazult ki, nem hízott, nem fogyott, a billentyűkön és a kéztámaszon látszik némi kifényesedés, az aksi kapacitása a kezdeti maximum majd' 3 óráról 120 percre csökkent, nem melegszik túl és nem is fagy meg, hangja se sok van.

Nekem nagyon bevált ez a fújjjjj-Acer, másnak is szívesen ajánlom. Egy és két év múlva beszámolok a fejleményekről... hozzászólni nem kell az íráshoz, szerintem nem is lehet érdemben :))

(Megjegyzem, ennyi pénzért ugyan a jelen tartózkodási helyemen vehettem volna jóval jobb notit, az tény, de nem tudtam volna legálisan elszámolni...)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.