2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire 6530G - digitális drágakő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tajvani Acer, 2007 májusában mutatta be a Gemstone-notebookjait, melyek kedvező fogadtatásra leltek, a...

[ ÚJ TESZT ]

A tajvani Acer, 2007 májusában mutatta be a Gemstone-notebookjait, melyek kedvező fogadtatásra leltek, a sikert meglovagolva körülbelül egy évvel ezelőtt rukkolt elő a vállalat a következő generációval ami a Gemstone Blue fantázianevet kapta. A cél, egy kimondottan szórakoztatásra és multimédiára "kihegyezett" notebook család létrehozása volt, ennek szellemében a készülékeket 16:9-es kijelzővel látták el.

Körítés

A költséghatékonyság jegyében nem mellékelt távirányítót a gyártó, feláras extra. Lemez a rendszer-visszaállításhoz szintén nincs a pakkban, bár ez manapság trendnek számít. Semmi gond, az erre szakosodott program (Acer eRecovery) rendszerindítás után azonnal követeli a backupot a "szűz" rendszerről. Drivereket is el lehet menteni - csodás.


Az alapfelszereltség részét képezi a demo Blu-ray lemez, prospektusok, használati útmutató, valamint a viszonylag méretes töltő:

A "nagy kékség"

A fedél metál-szerű, tetszetős csillámos fényezést kapott, imádja az ujjlenyomatot.

Elöl található az 5 az 1-ben kártyaolvasó, valamint az említett extra, a távirányító infravörös fogadó egysége.

Hátsó részen helyezték el a "Tuba CineBass" fantázianevű mélynyomót, melytől csodát nem kell várni, de igen kellemes, torzításmentes (mély) hangot présel ki magából. A jobb oldali rácsozaton távozik a meleg levegő egy része.



Bal oldal: tápcsatlakozó, vezetékes Ethernet aljzat, Acer EasyPort IV csatlakozó, újabb szellőzőnyílás, D-Sub monitorkimenet, HDMI, USB/eSata, USB, fülhallgató kimenet (SPDIF), mikrofonkimenet, hangbemenet. Az audio ki és bemenetek fölött helyezkedik el az ExpressCard/54 bővítőhely.


Jobb oldal: 2 USB, a Blu-ray ROM combo Optiarc optikai meghajtó, modemcsatlakozó, Kensington-zár.


Alul: 8 cellás akkumulátor, a főbb komponensekhez pár csavar eltávolítása után hozzájuthatunk. A notebook méreteiből adódóan extraként, második merevlemeznek is maradt egy rekesz.

A zsanérok erősen tartják a fedelet, egy kézzel nehézkes felnyitni, valószínűleg ezért sincs zárszerkezet. Kinyitva előtűnik a teljes méretű billentyűzet, a kényelmes méretű csuklótámasz, melyet apró barázdák tesznek izgalmassá.

A tükrös felületű kijelző felett található a 0,3 megapixeles Crystal Eye webkamera, tőle balra a mikrofon:

A webkamerában kellemesen csalódtam (0.3 MP, WTF?), gyér fényviszonyok közt is remek minőséget szolgáltat.


A kijelző maximális dőlésszöge elegendő és kényelmes, ha ölben tarjuk a vasat.

Megjelenítés, bevitel, egyebek

A 16 hüvelykes kijelző Full HD-ként van hirdetve, a készüléké mégis "mindössze" 1366 x 768 pixel megjelenítésére képes, Samsungtól származó panel, válaszideje 8 ms .
A horizontális betekintési szögek igen kiválóak, míg felülről nézve hamar szürkül a képernyő (előre, Acer CrystalBrite...). A 80%-os fényerő már élvezhető a szemnek, teljes kakaón garantált a fájdalom.

Billentyűzet? Tökéletes. A billentyűk hatalmasak (szinte lehetetlen melléütni), kiváló nyomási komforttal. A rögzítőpanel beton stabil gépeléskor, nem hajlik be. Szerencsére egy numerikus pad is elfért, kompromisszumok nélkül.

A billentyűzet felett kerültek elhelyezésre a hangszórók (a mélynyomóhoz hasonlóan szépen szólnak, nincs "dobozhangjuk"), bekapcsológomb a visszajelzőivel, az érintőgombos hangerő-szabályzó, mellette a szintén érintőgombos multimédia-vezérlőgombok; ezek a manapság divatos kék színben "pompáznak", a szemet abszolúte nem zavaró fényerővel. További érintőgombok jobbra: WLan ki/bekapcs. (narancssárga színnel boldogítja a felhasználót működés közben...), böngésző indítása, Bluetooth ki/be, Acer Arcade indítógomb ("gyári" médialejátszó, egész kellemes);


Acer Arcade Deluxe

bekapcsológomb, visszajelző LED-ekkel: HDD, Num Lock, Caps Lock

"éjszakai" üzemmódban (1)

"éjszakai" üzemmódban (2)

remek összeszerelési minőség


kitűnő anyaghasználat

hangszórók és érintőgombok


a hangerő-szabályzók


"éjszakai műszak"

a csuklótámasz, apró mélyedések-design

...és a jobb oldalából részlet

Jobb oldalt, a billentyűzet felett került elhelyezésre az ún. "Empowering" gomb:


Ez szintén előretelepített alkalmazások gyorsbillentyűje; egy részük a rendszer finomhangolására szolgál (audio, teljesítmény és energiamenedzsment), valamint helyt ad a biztonsági és rendszer-visszaállító segédprogramnak.

A touchpad a csuklótámasz szintjéből kialakított "mélyedés", érdekes és ötletes megoldás. Gombjai pontosan, keményen járnak, közöttük helyezkedik el az ujjlenyomat-olvasó. Eleinte, az érintőmező "érzéketlensége" miatt bosszankodtam, kis használat után valahogy megszűnt ez a probléma... Azt gondoltam hogy a kis barázdák miatt kényelmetlen lesz a használata, de olyan aprók, hogy meg se érzi őket az ember.

1 brit font, mérete nagyjából a 100 forintos érmével megegyező

A gombok alatt további visszajelző LED-ek boldogítják az embert. Bal oldali kék színnel tudatosítja hogy a készülék be van kapcsolva, jobb oldali a telep-visszajelző, sárga szín ha töltés alatt van az akku, zölden világit ha 100%-os (csak hálózatról történő használatkor üzemel).

Puma inside

A 6530G szíve a Griffin kódnevű Turion processzor, ami már HyperTransport 3.0-al felvértezett. Chipsete a remek 780G "mobilváltozata", SB700-al.


Ha Puma akkor DDR2-800, a modellbe még is "csak" 667-es modulok kerültek.

Processzor: AMD Turion X2 RM-70 (2.0 GHz, 800MHz FSB, 1MB L2 Cache)
Lapkakészlet: AMD M780G + AMD SB700
Memória: 2 x 2048 MB Samsung DDR2-667
Kijelző: 16", 16:9, 1366 x 768 pixeles Samsung LTN160HT01-A02
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3650 512MB
Hang: Realtek ALC888
Merevlemez: 2,5 colos Hitachi 250 GB (5400rpm)
Optikai meghajtó: Sony NEC Optiarc BC-5500S-AR Blu-ray Combo
Kommunikáció: Atheros AR8121/AR8113/AR8114 Ethernet, Atheros AR5B91 Wi-Fi, Bluetooth
Interfészek: 4 x USB 2.0 (1 x USB 2.0 eSATA-val kombinálva, Acer EasyPort IV, ExpressCard/54, audio ki/bemenet, digitális audiokimenet, Acer EasyPort IV, D-Sub analóg monitorkimenet, HDMI digitális monitorkimenet, Modem, Ethernet, infraport (CIR) távirányítóhoz
Extrák: 5 az 1-ben kártyaolvasó, Crystal Eye 0,3 megapixeles webkamera, ujjlenyomat-olvasó, Tuba CineBass mélynyomó, 5.1-es hangrendszer, Dolby surround, Dolby Home Theater
Akkumulátor kapacitása: 8 cellás, 71 Wh (Sanyo)
Méret: 385 x 277.5 x 41 mm
Tömeg: 3.5 kg (2 HDD-vel, 8 cellás akkuval)
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

A Hitachi adattár rettentő halkan dolgozik:

A kicsikében egy Mobility Radeon HD 3650 teljesít szolgálatot. Memóriából a lassabb, DDR2-es került rá. Az asztali változathoz hasonlóan, 120 darab számolóegysége van, a mobilváltozatban a GPU némileg alacsonyabb órajelen dolgozik.

Szintetikus teszteket nem futtattam le, egyrészt nincs mivel összehasonlítanom (az épp kéznél lévő 1000H "nem ellenfél"), másrészt úgy gondoltam sokkal hasznosabb bemutatni mit domborít a vas grafika terén, így következzen egy kis játékteszt; két benchmark programot futtattam le, a Far Cry 2 "beépítettjét" és a Devil May Cry 4-et (próbálkoztam FRAPS-os mérésékkel is de a jól játszató, szaggatásmentes játékmenetből diavetítés lett - nem szereti a masina, kész csoda hogy egy videót össze tudtam hozni a programmal). Driver helyzet: a Vista Update-el érkezett egy decemberi meghajtó; ezt elneveztem az egyszerűség kedvéért "gyárinak". A notebook tulajokkal mostohán bánik az AMD-ATi driver-fronton, az újabb termékekhez nincs havonta frissülő meghajtó. Ezt orvosolja a Mobility Modder (Ruud Ketelaars-nak örök hála). Ezzel az ügyes programmal notebook-drivert faraghatunk a desktop-driverből. Természetesen nem hagyhattam ki a lehetőséget, hoz-e bármiféle teljesítménybeli javulást a "gyárihoz" képest, így méréseket végeztem a decemberi "gyárival" és a moddolt márciusi Catalyst-al is.

Elsőként tehát következzen a Far Cry 2, az opciókat az alacsony-közepesre-magasra ("Low-Medium-High") beállítva az alábbi eredmények születtek:

Szépen latszik a 9.3-as Catalyst előnye. DX10 tesztnél csak a "High" beállítások voltak engedélyezhetők:

A helyzet mit sem változott, Catalyst 9.3 - gyári driver 2:0. Devil May Cry 4:

Itt az 1360x768-as felbontás volt az engedélyezhető maximum, a moddolt meghajtó ismét előnyben.

DX10-ben ugyanez, bebizonyosodott tehát a Mobility Modder létjogosultsága.

Akkumulátor

Minimális terheléssel (kikapcsolt WLan, kijelző fényereje minimumon) a 6530G megközelítőleg három és negyed órát üzemelt. Általános terhelés jelzőt használtam a webböngészésre és szövegszerkesztésre, bekapcsolt WLan mellett a fényerő 80%-os volt, ez csaknem két és negyed óra használatot eredményezett. Éppen meg tudtam nézni egy másfél órás, 720p videót (kikapcsolt WLan mellett, 80%-os fényerő). Bekapcsolt géppel és a 90W-os töltővel nagyjából 2 óra alatt feltölthető az akku.

Videók

Készítettem két videót, nem hiper-szuper minőség, a DMC LS2-m ennyire volt képes (másodikat a Fraps-al rögzítettem) :)

Összegzés

Az Aspire 6530G-nek a a multimédiás szórakoztatás a célja, a 16”-os képátló a 16:9-es oldalarány, valamint az 1366x768 pixeles felbontás (igazi a full HD lenne, de ne legyünk telhetetlenek), 5.1-es hang, Blu-ray-olvasó (HDMI kimenet), mind remek partner ebben. Az AMD Puma platformjának nagyszerű multimédiás egysége kétségtelen. A széles kijelzőből adódóan numerikus pad is kényelmesen elfér, - talán sokak szerint felesleges - számomra fontos a megléte. A diszkrét grafikus kártya modernebb játékokkal is megbirkózik, emelve a laptop sokszínű funkcionalitását. A gép nyugalmi állapotban teljesen hangtalanul dolgozik, a hűtés előtt (is) le a kalappal. Ami hátrányként róható fel, az gép tömege (kb három és fél kilogramm), és relatíve nem túl acélos akkumulátoros üzemidő. Ajánlható akár asztali gép alternatívájaként, HTPC-alternatívaként, szeretni való készülék.

1000H és 6530G

Solten

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.