2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

A kis Corsi alkesz lett

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A következő sorokban az E85 üzemanyag használatáról lesz szó.

[ ÚJ TESZT ]

Megpróbálom az elején kezdeni. Tavaly megvettem az első autómat, egy akkor 9 éves Opel Corsa-t.

Suzuki volt a cél, de nem sokkal került többe ez a kis feketeség, és hát meg kell hagyni, jobban tetszett. Tény, hogy el volt egy kicsit hanyagolva (pl. az előző tulaj még a zokniját is benne hagyta, sok más szemét mellett), de szépen lassan, az apróbb hibáit orvosolgattam. Ha egy kis időm volt mindig csináltam rajta ezt-azt. Sokat segített a párom is, külön köszönet neki!

Most a kissé hosszúra sikeredett bevezető után jöjjön aminek jönnie kell.
Nagy volt az öröm, de a keserűség is a benzinárak miatt. Februárban kezdtem a neten szabadidőmben olvasgatni az etanolos írásokat, majd mikor kiderült hogy néhány munkatársam már felesbe azt tankolja, kipróbáltam én is, 50-50%-ban. Semmi negatív tapasztalatom nem volt vele, de ugye kevesebből lett tele a tank :-) Ezt még egy párszor eljátszottam, majd emeltem az E85 arányát. Tavasz (meleg idő) lévén, semmi gondom nem volt a 75-25%-al (az E85 javára) sem. Elsőre indult, ment is, de ugye megnőtt a fogyasztás. Pontosan nem tudom mennyivel, mert akkor épp nem mértem, csak feltűnt, hogy kevesebb km-t tettem meg két tankolás közt.
Számolgattam, osztottam szoroztam, és hosszú huza-vona után, arra a következtetésre jutottam, hogy én most vettem az autót, szeretném sokáig használni, ezért még ha 1,5-2 év alatt is jön meg egy átalakító ára, akkor is beruházok egyre.
Első körben közbe jött egy váratlan kiadás, ezért el kellett halasztanom 1 hónappal a dolgot. De ez idő alatt tovább olvasgattam, fórumoztam, kérdezgettem. Végülis a Bioetun mellett döntöttem. Az egyszerű potisat alapból elvetettem, a Bioetun és a másik hasonló árkategóriás közt vacilláltam. Többek közt az örök garancia, a gyári csatlakozáshoz illeszkedő csatik, a Bioetuner progi egyszerű, de nagyszerűsége, és a kapcsoló miatt döntöttem a Bioetun v3 mellett.

Egy pénteki napra beszéltem meg a szerelést. Pont előtte lévő napon ürült ki a tankom, és már csak 30 liter tiszta alkoholt tankoltam bele, lesz ami lesz. Semmi nem lett, ugyanúgy ment, indult mintha benya lett volna benne.
Másnap elvittem a szerelőhöz, aki beszerelte, megdiagnosztikázta, kipróbálta.

Harmadnapon este indulnék a kocsival, gurulok hátra, látom tócsa a kocsi alatt. Kocsi leáll, másnap megnézem, hát az injektornál nyomás alatt dől kifele a nafta. Mondanom sem kell nagyon „megörültem”, pont pünkösdi 3 napos hétvégén nem tudtam használni a kiskocsit. Aztán rájöttem a gubancra, a szerelő elfelejtett visszatenni 2 csavart, és a nyomás lenyomta a szélső injektorról a csövet. Visszatettem a 2 csavart, probléma megszűnt.
Utána kezdtem ám megijedni, hogyha ez pl. menet közben mondjuk meleg motorral történik s kap egy szikrát, simán kigyulladhatott volna a kocsi és én is bent éghettem volna.
Na, kedden irány a szerelőhöz, elmondtam a dolgokat, aki mentségére legyen mondva elismerte, hogy ő hibázott, és többször is elnézést kért. Újra nyomott egy diagnosztikát, megint elnézést és mondta hogy majd még menjek be vele párszám km után. Úgy is tettem. 500 km után kicseréltem az üzemanyag szűrőt. Szétvágtam a régit, mondhatni makulátlanul tiszta volt. De persze nem sajnálom azt az 1500 Ft-ot érte. Üzemanyag szűrő csere után irány a szerelőhöz, aki megint rátette a gépét a Tuner progival, és azt mondta minden rendben.

Fogyasztásról a következőt tudom elmondani:
Első tanknál ugye nagyon pontatlan lett volna számolgatni, mert ugye az injektornál elfolyt valamennyi E85, valamint az áltóhelybeni járatások ill. az ü.a. szűrő cserénél is kárba veszett egy kevés nafta.
Második tankolásból az eredmény: 7,34 l/100 km. Benzinből 5,85 l/100km volt a fogyi. Vagyis a többletfogyasztás 25%.
Ez azt jelenti, hogy ha marad a jelenlegi kb. 100 Ft-os árkülönbözet az E85 és B95 között, akkor kb. 2 éven belül megtérül a Bioetun készülék ára, utána pedig olcsóbban autózhatok, és nem utolsó sorban környezetkímélőbben.

Remélem semmi gondom nem lesz a készülékkel ill. az etanol használatával.

Eddigi tapasztalataim alapján bátran merem majd ajánlani az etanol használatát annak aki erről érdeklődik.

djbahool

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.