2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A hálózatok topográfiája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Először is tisztázzuk, mit értünk a hálózatok topográfiáján: A munkaállmások területi...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Először is tisztázzuk, mit értünk a hálózatok topográfiáján: A munkaállmások területi elhelyezkedését, és összeköttetését értjük, tehát, hogy a gépek fizikai valójukban hol találhatóak meg. Földrajzi elhelyezkedés szerint háromféle hálózati csoport van.

LAN (Local Area Network/Helyi hálózat)

Általában épületeken belüli, kis kiterjedésű hálózat. A hálózati eszközök, perfiériák, kliensek között általában fizikai (kábel) kapcsolat van, de kezdenek teret hódítani maguknak a vezeték nélküli (WI-Fi [wirelles-fideliti]) hálózatok is. Általában ezek a gépek egy szerveren, vagy hálózati útválasztón keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

MAN (Metropolitan Area Network/ Nagyvárosi hálózat)

Nagyobb távolságokra lévő gépek, LAN hálózatok sszeköttetéséből kialakult hálózati egység. Felépítése a LAN típusú hálózatokéhoz hasonlít. Összeköthet például közel fekvő vállalati irodákat, vagy akár egy egész várost.

WAN (Wide Area Network/ Nagy/Széles kiterjedésű hálózat)

Egymástól nagyon-nagy távolságra lévő hálózatokat/gépeket köt össze, ez már behálózhatja az egész világot, de a helyi hálózatok több millió bit/s-os sebbessége ekkor már lecsökken.

A hálózatok topológiája

A hálózati alkatrészek fizikai elrendezését értjük, topológia alatt. A hálózatok elhelyezkedését jellegzetes mértani formákkal szoktuk jellemezni, ilyen például a csillag, sín, gyűrű, fa topológia.

Csillag topológia

A csillag alakzat a legidősebb módja a hálózat építésének. Központja a szerver, melyre a kliensek külön csatlakoznak. Ezt a szervert másnéven HUB-nak is szokás nevezni, míg a lienseket NODE-nak. Minden egyes node külön kapcsolódik a hálózathgoz, így ha elromlik az egyik, a hálózat zavartalanul üzemelhet. A hátránya viszont, hogy ha a HUB meghibásodik, az egész hálózat működése leáll. Ezeket a gépeket koaxiális kábelel szokták összekötni, melyek sok kisebb részből állnak és Egy "T" elosztó köti őket össze.

Gyűrű topológia

Minden állomás, a HUB-ot is belértve két szomsédos állomással áll közvetlen összeköttetésben. Körkörös gyűrű az összeköttetés, ebből kifolyólag a hálózatnak nincs végpontja. Bármely pontról elindulva végül vissza tudunk "keveredni" a kiindulási ponthoz. Ennek az az oka, hogy az adatok, csak és kizárólag egy irányba haladhatnak. Az üzeneteket mindig a szomszéd kapja meg, és ha ez nem neki szólt, adja tovább. Bármely részen lévő hiba folyamán az egész hálózat működése leáll.

Sín topológia

Ez a legegyszerűbb hálózati elrendezés. Egyetlen a "busznak" nevezett átviteli közeget használ. Ezen az ún. buszon minden gépnek egyedi címe van, amivel azonosítja magát a hálózaton. Ezeket a gépeket koaxiális kábelel szokták összekötni, melyek sok kisebb részből állnak és Egy "T" elosztó köti őket össze.

Mivel én is emberből készültem, helyesírási hibák előfordulhatnak a műben. Ha bármi ilyet találsz, kérlek a fórumban jelezd.

Blokad

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.