2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A Google első évei

Hogyan lett 2 fiatal cége szignifikáns gazdasági szereplő és az internetes világ egyik vezető márkaneve?

[ ÚJ TESZT ]

A keresés alapjai

A keresés alapjai


A Backrub logója -- Larry kezének szkennelt képe

A BackRub az akkor még egészen fiatal világháló egyik problémájára kívánt megoldást adni, mely abban gyökerezik, hogy az interneten a hivatkozások egyirányúak: egy weboldalról eljuthatunk másik oldalakra, de azt nem tudjuk, hogy egy tetszőlegesen meghatározott pontra mely más oldalak utalnak. Ahhoz viszont, hogy működni tudjon a program, fel kell kutatni és el kell tárolni egy adatbázisban az interneten fellelhető hivatkozásokat, így Page-ék létrehoztak egy ún. crawlert (kereső-/kutatórobotot), amely programja szerint linkről linkre haladva térképezi fel a webet. 1996 márciusában indították útjára Larry stanfordi honlapjáról, nem is sejtve, mennyire központi szerepet játszik majd az életükben pár év múltán.

A BackRub lehetővé tette az oldalak fontosság szerinti rendszerezését is a tudományos publikációk mintájára -- minél több helyről mutatnak egy weboldalra, az feltehetőleg annál értékesebb. A fiúk úgy döntöttek azonban, hogy ez a rangsorolás még nem megfelelő, hiszen nem minden hivatkozás egyenértékű: ha egy tudományos körökben elismert személyiség hivatkozik valakinek a publikációjára, az többet nyom a latban, mintha ugyanezt egy kevésbé neves kutató tenné. Célszerű tehát a BackRubnál is alkalmazni valamiféle súlyozást, és ennek magától értetődő módja, ha az olyan oldalak linkjeinek, amelyre többen hivatkoznak, nagyobb fontosságot tulajdonítunk. A probléma matematikai nehézségeit Brin zsenijével sikerült áthidalniuk, és ezzel létrehozták azt az algoritmust, amit PageRanknek neveztek el, és amely mindmáig alapját képezi a Google rangsorolási megoldásának.

PageRank: szójáték; az angol ,,Page" szó oldalt jelent, egyszerre utalva a weboldalakra és Larry Page nevére.

Az eredmények rangsorolása közben jött a felismerés, hogy ez az elgondolás az internetes keresésben is segítséget nyújthatna. Szinte magától értetődően tették meg a következő lépést: keresőt írtak az adatbázishoz. Egy rövid kísérletsorozat elég volt az így létrejött keresőprogram színvonalának megállapításához: az akkori -- kulcsszóalapú rangsorolást használó -- népszerű keresőknél (AltaVista, Excite) lényegesen relevánsabb, ezáltal használhatóbb eredményeket adott, és ami még fontosabb, működéséből adódóan lépést tudott és tud tartani az internet gyors növekedésével. Szemben a Yahoo!-ra és a hozzá hasonló elven működő lapokra jellemző -- szerkesztői revíziót és beavatkozást igénylő -- adatbázisokkal, melyek frissítése az interneten található adatmennyiség bővülésével egyre lomhábbá, költségesebbé, pontatlanabbá vált.

A keresőeszközök silányságának fő oka abban rejlett, hogy az akkori oldalak elsősorban portálokként akartak működni, minél több felhasználót magukhoz vonzva és a reklámok miatt az oldalon tartva. Ezért a keresést inkább kiegészítő szolgáltatásként, semmint fő tevékenységként kezelték, és nem foglalkoztak túlzottan az eredmények javításával, megelégedtek a kulcsszavak, illetve az eredményekre való kattintások számlálásával. Ez a rangsorolási metódus amellett, hogy pontatlan eredményeket ad, könnyen manipulálható is -- nem sok idő kellett hozzá, hogy a népszerű kulcsszavakra megjelenő találati listákban bármiféle használható eredmény helyett pornográf oldalakra mutató linkekkel találják szembe magukat a felhasználók.


A Google béta logója, az elsők egyike -- Sergey munkája

Brin rövid idő alatt egy webes felületet is összeeszkábált neki a minimalizmus jegyében, és már csupán két dologra volt szükségük az induláshoz: egy névre és egy logóra. Az időközben új tagokkal bővült csapattal hosszas fejtörés után állapodtak meg abban a szóban, ami az angolban az "1 és mögötte száz nulla" megfelelője, és így valamelyest tükrözni tudja, mekkora méretekben is gondolkodnak -- ám a helyesírásában nem voltak biztosak, így esett, hogy a Googol helyett a Google nevet adták a keresőjüknek; amikor pár napra rá valaki felhívta rá a figyelmüket, már nem akartak változtatni rajta. A Google első változatát 1996 augusztusában tették fel a Stanford weboldalára, ami számos hallgató, kutató és tanár alapértelmezett keresőjévé avanzsált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.