2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Az internet elmúlt 15 éve

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gondoltam készítek egy kis elmerengést...

[ ÚJ TESZT ]

A minap láttam egy Index-es videóban hogy 15 éves lett a magyar internet. Ami mint kiderült nem igaz, de nem is ez a lényeg.

Nem is tűnik olyan nagy időnek és mégis mennyi minden történt ezalatt...
A videót megnézve törtek elő az emlékek, már közben elhatároztam, hogy megírom itt ami eszembe jut.
Jó lesz visszanézni újabb 15 év múlva...

Ha mondd neked valamit a "150ft-os időszak" a "33600-as fax modem" és tudod mit jelentett a lemezújság vagy az IRC szó akkor tudod miről beszélek. Aki nem tudja, az kíváncsiságból olvassa el, hogy mi volt az iwiw és a Facebook előtti időkben...

Hol is voltam és mit csináltam 1995-ben?

Ha jól emlékszem az általános iskola padját koptattam, ültem földrajz órán, a tanár helyett a gyönyörűen sütő tavaszi napfényt bámultam, fogalmam sem volt mi az az internet és csak azt vettem észre, hogy egyre gyorsabban telik az idő. Amíg alsóban egy vakáció végtelennek tűnt, addig az előző mintha csak elrepült volna. Még arra is emlékszem, hogy 5.-6. osztályban bejutottunk a számítógépterembe, ahol 1-2 C64 és Plus4 illetve a Basic programnyelv jelentette az akkori technikát, melyeket lecseréltek és a 7. évfolyamban birtokba vehettünk egy 286-osokból álló számítógéptermet.

Az első ismerkedésem az internettel középiskola elsőben lehetett '96 tájékán. Még nem az iskolában, hanem az érdeklődőket tanítás után csoportosan átvitték a főiskolára és bebocsájtást nyertek egy olyan gépterembe ahol lehetett internetezni. Persze a diákok még végig sem hallgatták az előadót, már repkedtek a keresések a Heuréka vagy a Góliát keresőkbe. Legnépszerűbb természetesen a sex.com volt, ami regisztrációt igénylő oldal lévén 1-2 fedetlen mellbimbó látványában ki is merült, de akkoriban ez maga volt a mennyország!

Ez az ismerkedés megadta a kezdő lökést, nem sokkal később egyik haveromnak tanulmányai elismeréséül megengedték, hogy a helyi csillagvizsgálóban kutakodjon kicsit az interneten és elvitt magával engem is. Itt már teljesen más élmény volt az internet használata. Nem voltál bezárva egy terembe két tanárral (nem kellett figyelgetni mikor kell becsukni a nem kívánatos ablakokat) sőt felügyelet sem volt, csak a szomszéd teremben, ha kellett valami neked kellett átszólni. Sok minden nem maradt már meg, hogy miket nézegettünk de itt láttunk először működés közben egy magyar nyelvű MUD-ot. Az érdekes, hogy így ~15 év távlatában is megvan még egy párbeszéd amit ezen a MUD-on láttunk és napokig röhögtünk rajt. A sok kalandozó beszélgetett a szobában, majd az egyik beírja:
- Na, ki jön arany lovagot ölni?
mire a válasz:
- Miért, egyedül nem megy?
Így lehet, hogy nem hangzik poénosnak, ott nagyon is annak tűnt. :)

Ez történhetett úgy 97 környékén. Még talán ugyanebben az évben, vagy az ezt követőben már a középiskolában is volt internet. Persze nem ám úgy, mint mostanában. Le volt tiltva, csak különleges alkalmakkor (értsd, fél évente egyszer, ha a tanárnak éppen jó napja volt) szörfözhettek rajt a nebulók.

Kicsit összefolynak az események ilyen távlatból de 98 környékén vehettem meg első saját fax modememet. Egy Rockwel chipsetes Acorp 33600bps személyében. Emlékeztek még a DPG-re? Sajnos úgy tűnik már kimúlhatott de annak idején mekkora dolog volt! Ingyenes e-mail cím és ennek a eléréséhez helyi tarifás számon betárcsázás. Az e-mail küldés-fogadást csak "reptetésnek" hívtuk. Voltak saját levelezőlisták a legkülönfélébb témákban amelyek érdekesek, forgalmasak és hasznosak voltak. A mai szakmai fórumok elődei. Nagy kedvencem volt a hwsw, ahol nem sok olyan értelmes kérdést tudták feltenni amire ne kaptál volna választ. De csak olvasgatni mások kérdéseit is roppant érdekes és hasznos dolog volt.
Én amúgy elég szerencsétlennek tartom magam, szinte sosem nyertem semmit, de arra jól emlékszem, hogy a DPG-n volt egy olyan játék, hogy számokra kellett tippelni és az nyert aki a lehető legkisebb számra tippelt amire más nem. Egyszer ezen nyertem (valami 70 körüli számmal) egy Levi's cipőt. Nagy szó, volt errefelé olyat nem lehetett kapni, azóta sem láttam máshol.

Ezekben az években még nem nagyon volt jellemző a korlátlan internet, a legtöbb szolgáltató adatforgalmi korlát helyett (nem sok értelme lett volna az 5-6kbyte/s sebességek mellett) időbeni korlátot szabott csomagjaihoz, voltak 10, 20, 50 órás csomagok.
Mai embernek hihetetlen de akkor nem úgy működött az internet, hogy rajt lógtunk állandóan, hanem összeírta az ember magának mire kíváncsi, felcsatlakozott a modemmel, betöltötte (esetleg lementette) az oldalakat amikre kíváncsi volt majd lecsatlakozott az internetről.

A DrótPostaGalamb-nak volt egy hibája amit 1-2 hónapig ki lehetett használni de aztán annyira elterjedt, hogy a Matávnak is feltűnhetett a dolog, mert letiltották. Mi is volt ez?
Felcsatlakoztál a levelekért, és miközben "repült a galamb" kilőtted a levelező ablakot ami így nem adott jelet a lecsatlakozásra, viszont korlátlanul használhattad az internetet. Korlátlanul szó úgy értendő, hogy a telefonszámlát természetesen fizetted, mert az ketyegett.

Miután ezt a hibát kijavították már csak e-mail küldésre használhattad a vonalat, hiába lőtted ki, a weblapokat nem tudtad betölteni rajt.

A lemezújságok korszaka is ekkor kezdett leáldozni. Talán sokan emlékeznek az olyan komolyan összerakott darabokra mint a Terror News vagy éppen a Kendermag. Érdekes cikkek, remek zene, 1-1 nagyon eltalált erotikus fotó, tudták mi érdekelte az akkori fiatalságot...
Még mindig meg vannak a vinyómon a cikkek amiket 14 éves fejjel írtam, mert úgy volt, hogy mi is csinálunk egy lemezújságot a haverokkal. Még a neve is megvan, Thunderbolt lett volna. A fájlok dátumai 1996-osak. Rajtam és haveromon kívül azóta sem olvasta senki, így 28 éves fejjel most már azt is mondom: nem is baj. :)

Na azért csak egy képet büntiből:

Jellemző arra a korszakra a nagy Windows utálat. :)

Az ezredforduló előtt vezethették be először a 150ft-os időszakot a Matávnál. Ez kezdetben azt jelentette, hogy éjfél után (már ha emlékeim nem csalnak...) 150ft-nál nem pörgött tovább a számláló. Sok embernek megvolt a fix pénteki és szombati éjszakai programja ezzel...
Hogy milyen hozzáférésekkel interneteztünk? Volt pár közkézen forgó felhasználónév és jelszó, na meg a hozzá tartozó telefonszám amivel vagy felengedett, vagy nem. De hónapokig használtunk ilyeneket. Hogy kié voltak és ő honnan szerezte, vagy mennyit fizetett az esetleges túl-használati díjakért arról nem kaptunk hírt, bár gyanítom korlátlan elérések lehetnek, különben nem működtek volna hónapokig hanem hamarabb megváltoztatták volna őket. Pusztán a szerencsén múlott, hogy aznap fel tudtál-e kapcsolódni vagy sem. Pont emiatt nem is szívesen osztogattuk tovább az accountokat.

Aztán jött a megváltás! Mindenkinek csomag a Matávtól. Bár nem volt olcsó (4000+4000ft havonta) cserébe este 18tól reggel 07ig korlátlan internetelérést biztosított. Annyian próbáltak felcsatlakozni pontban 18 órakor, hogy folyamatosan hoztuk előre a felcsatlakozás idejét 5-6 percekkel, mert 18 után jó negyed órán keresztül nem volt esélyed bejutni.

Mit csinált, illetve miket nézett akkoriban az ember a neten? Internetton olvasta a híreket, IRC-zett orrba szájba, de szó szerint. Akkoriban mindent IRC-n beszéltünk meg, megvannak a log-ok, hogy mit beszéltünk például az érettségi előtti este. Volt saját csatornánk, saját bottal. Egyik nyáron még egy kis találkát is összehoztunk a Balatonon. De rég is volt, úr isten...
Játékokból még nem volt nagy választék, 1-2 Diablo partin kívül nem volt más alternatíva. Első hackerkedési próbálkozások is ekkor történtek, IRC csatorna el és visszafoglalások (takeover). Volt valami kis pár soros script amit ha beírattál valakivel az IRC kliensébe akkor láttad minden beszélgetését...
Saját honlapot is csináltam az Extra szerverén, letölthető zenékkel, programokkal, érdekességekkel. Népszerűnek számított, látogatottsága bőven túllépte a 20 ezer letöltést. Ez akkor nagy szó volt.

És a pénzkeresős oldalak! Ki ne emlékezne rájuk! Talán a Spedia volt az egyik legnépszerűbb, ez volt talán az egyetlen akitől pénz is láttam. Megkaptam egy csekket amit egy OTP-ben be tudtam váltani úgy, hogy nyitnom kellett egy Junior számlát. Több hónapos használat (volt egy kis program ami mozgatta az egeret ezért akkor is számolt a program amikor nem ültél előtte) után valami 39 dollárnyi összeget kaptam. Nem volt sok, talán 5000ftnak számított. De működött.

Biztos arra is emlékeznek páran, hogy 2000 elején nagy visszhangot kiváltva feltörték az Elender szerverét és rengeteg felhasználójuk nevét és jelszavát tették közzé, majd nem sokkal később megismételték a dolgot, de ugyanígy járt a BRFK szervere is.

Aztán engem is megfertőzött valami, mint még sokakat másokat. Ez volt a CS (Counter-Strike). Részben emiatt is cseréltem le a 33.6-os modememet 56k-sra sokat számított az a 30-40 ping mínuszban. Ez a játék határozta meg az elkövetkező pár évemet. Képes voltam lemondani baráti összejöveteleket, haveri invitálásokat emiatt a játék miatt. 2000-ben 14 ezer Ft-os egeret vettem, hogy azzal majd jobban lövök (az egér egyébként kerek 8 évig szolgált, alig 2 éve cseréltem le...) vettem a Headseteket és nem lehetett hozzám szólni ha játszottam. Mesélhetnék még oldalakat, de ez a cikk most nem erről szól.

Persze voltak más próbálkozások is. Például a méltán híres Command & Conquer játék első részével próbálkoztunk haverommal modemen keresztüli játékkal, csak kicsit benéztük a zónákat, mivel nem helyiben voltunk hanem helyközi 1-ben, amire nem vonatkozott a 150ft-os kedvezmény, jött is a fejmosás a hónap végére összehozott 10 ezer feletti telefonszámláért...

Majd az IRC-n megbeszélt és összehozott nagy Age of Empires 2 partyk. 3v3 vagy 4v4 ellen. Azok voltak ám a nagy csaták!

A Freestart nevű szolgáltató is ekkoriban kapott szárnyra, ingyenes elérést biztosított csak elég nehéz volt becsatlakozni, illetve volt még szerencsém egy Nextra nevű internetszolgáltatóval ami 2000ft-ért kínálta ugyanazt a korlátlan internetet amit a Matáv 4000ért.

2001-ben rengetegen felkaptuk a fejünket amikor a hírekben azt olvashattuk, hogy megszűnteti a mindenkinek csomagot a Matáv. Volt valami variálás, hogy először még nem szüntették meg a csomagot csak új igényléseket nem fogadtak el rá, vagy nem mindent kedvezményt szüntettek meg, egészen addig amíg 2002-ben minden eddigi kedvezményt megszüntettek. Az egy kisebb világvégével felért sokunk szemében és hónapokig ment a tiltakozás. Tele volt a net hasonló bannerekkel:

Persze a szerencsésebbek válthattak kábelnetre, én meg falusi gyerek lévén hívogathattam a Matávot és érdeklődhettem, hogy errefelé mikor lesz valami fejlesztés, ISDN vagy hasonló? Nem sok jóval kecsegtettek. Persze a lelkesedésem se volt már régi, az átalánydíjak megszűnése után az internet már nem az volt, mint előtte. Ki szeret úgy játszani vagy böngészni, hogy az órát figyeli közben.
Átkoztam azt a napot amikor városból falura költöztünk...

Magam sem gondoltam volna, de amikor egyszer végre örömmel hívtak fel, hogy van lehetőség ISDN bekötésére szimplán azt mondtam, hogy már nem kell...
Pár hónap múlva aztán mégis megrendeltem. Oka mindössze annyi volt, hogy akkoriban volt valami csomag, ami 50 órás volt, de nem számított, hogy 1 szálon vagy 2 szálon használom. A 128k-s ISDN meg nekem még nagy szó volt. Családnak sem volt olyan nehéz beadni, az előfizetési díj alig volt több, és mivel ez ISDN amíg én használom az egyik vonalat addig nyugodtan beszélhetnek a másikon. Sőt ha két szálon használtam akkor az egyik bontott amíg bejövő hívás volt vagy ha telefonálni akartak akkor is.
Gondolom nem voltam egyedül azzal a problémámmal, hogy miközben nagyban játszottam a neten valaki felvette a másik telefont aminek köszönhetően eldobta a kapcsolatot. Volt sok kiabálás emiatt. Így az ISDN valahol az egész családnak megváltás volt.

A legnagyobb öröm akkor ért, mikor a helyi kábeltv hírcsatornáján megláttam a kiírást, hogy a jövőben kábeles internetet fognak kötni a faluban. 2003-2004 körül lehetett. Szó szerint ugráltam örömömben. Igaz még jó pár hónapot kellett várni de már ott volt a remény. Az elsők közt voltam ott a helyi művelődési házban, hogy végre aláírjam a papírt és várjam a bekötést. Én voltam a legtürelmetlenebb leendő előfizető mikor végre megérkeztek hozzám a modemmel és bekötötték. A mosoly csak akkor fagyott le az arcomról amikor mondták, hogy még nem működik a rendszer az még 1-2 hét. A leghosszabb 1-2 hét következett. Fel volt téve a kábelmodem a monitor mellé és a ledeket figyeltem, hogy mikor gyullad már ki az amelyiknek ki kell gyulladnia. :D

Megtörtént! A legnagyobb örömmel mondtam le az ISDN-t és intettem búcsút a korlátok közti netezésnek. Sebességtől nem estem hanyatt 384-as sebesség volt, az sem túl jól szétosztva, sokszor kimaradozott és vált elérhetetlenné de legalább nem kellett az órákat néznem, várnom az este 6ot hanem ha működött akkor rajt lóghattam amikor akartam. Hihetetlen dolog volt.

Alig egy évre rá jött az info, hogy lehet ADSL-t kötni, mert fejlesztették a központot. Nem vártam sokáig a váltással, lemondtam a kábelnetet és előfizettem egy 2mbit-es ADSL-re amit 3 éve felemeltek 8 megabitre, tavaly meg 10-re.

Furcsa visszagondolni azokra az időkre amikor a 3-4kbyte/sec-es letöltés volt a standard...

Ki gondolta akkoriban, hogy valamikor arra fogjuk használni a gyors internetet, hogy:
- filmeket és zenéket töltsünk le rajt?
- úgy vásároljunk és fizessünk, mintha boltban tennénk?
- pénzért pókerezzünk vagy fogadásokat bonyolítsunk?
- videós konferenciabeszélgetéseket tartsunk?
- fél életünket egy MMO-ba feledkezve éljük?

Ki lehetne még egészíteni sok mindennel. De mi lesz majd újabb 15 év múlva? Ki tudja?

A múlt darabjai:

Biztos neked is vannak felejthetetlen sztoriid ebből a korszakból, oszd meg velünk kommentben. :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.