2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

100 éve született Tex Avery

  • (f)
  • (p)
Írta: |

100 évvel (és 1 nappal) ezelőtt, 1908. február 26-án született Frederick Bean "Fred/Tex"...

[ ÚJ TESZT ]

100 évvel (és 1 nappal) ezelőtt, 1908. február 26-án született Frederick Bean "Fred/Tex" Avery az amerikai Taylorban, Texas államban. Azok kedvéért, akik nem tudnák (az az 5 Marsról érkezett látogató), Tex a világ egyik legnagyobb rajzfilmrendezője, a Warner Brothers és a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiók kiemelkedő színvonalú rajzfilmjeinek egyik legjelentősebb személyisége.

Tex Avery 1935-ben kezdte pályafutását a Leon Schlesinger produkciónál, ami egyben a klasszikus WB rajzfilm szakágának elődje is volt. Nevéhez több kevésbé ismert mű mellett kötődik a híres Bugs Bunny (Tapsi Hapsi) és Daffy Duck (Dodó kacsa) megalkotása.

Bár sokan a Warner Brosnál rendezett filmjeit is kiemelkedőnek tartják (szerintem annyira nem voltak azok, talán egy-két kivétellel), a valódi és ismert sikereit az 1942-es átszerződése után az M-G-M-nél érte el, számtalan klasszikus, kiváló humorú rajzfilm rendezésével. Jellegzetessége volt a gyors tempó, a váratlan fordulatú poénok, és az extrém rajztechnika. Tex stílusát sokan próbálták lekoppintani, többek között Hanna és Barbera is, akik a kezdeti lassabb, kevésbé mozgalmas Tom és Jerry sorozatot idővel felgyorsították, izgalmasabbá tették.

Legismertebb karaktere Averynek Droopy, az unott képű vadászkutya, aki megfelelt valamilyen szinten Columbo hadnagy elődjének. A látszat csal, az első feltűnésre ártalmatlan kutyus minden gonosz farkast a rács mögé juttat!
Szintén a valamelyest ismertebb karakterei közé tartozik Screwy Squirrel (magyarul G*cimókus), illetve George és Junior. Ezzel együtt a Tex Avery rajzfilmek nem annyira az ismert sztárokról, sokkal inkább az extrém humorról, és a már említett különleges animációs technikáról ismertek. Avery 1954-ig volt az M-G-M stúdiónál, amely stúdió rajzfilmek terén nem túl sokat alkotott azóta.

Az M-G-M korszak után még 4 rajzfilmet készített limitált büdzsével a Walter Lantz stúdiónak. Ezek ugyan kevésbé ismertek, de szerintem valódi remekmű mind. Az itteni rajzfilmek főhőse Chilly Willy, az aprócska pingvin.

A Hát Ezaz! blogon megtekinthetitek Tex néhány kiemelkedő munkáját. Ez csak egy kis ízelítő egy igazi életműbűl. [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.