2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Olympus 40-150/2.8 - Zoom, de szinte fix

    Alig több mint egy évvel az E-M1 váz és a 12-40/2.8 után, 2014 év végén az Olympus útjára bocsájtotta a Pro zoom széria második tagját, a 40-150/2.8 Pro-t. Ez az objektív egészen elképesztően jóra sikeredett: a review-k rendszeresen kiemelték hogy a fix objektívek mércéjével is kiváló képminőséget nyújt, egyenletesen a teljes zoomtartományban. Az elmúlt közel 3 év saját tapasztalatai alapján csak megerősíteni tudom ezt az értékelést.

    Elsőként azonban nézzük meg az objektív fizikai jellemzőit, mert ahogy már a zoomtartományból és a fényerőből is sejthető, itt méreteiben is komoly darabról lesz szó. Ahogy korábban már írtam erről, számomra ha a felszerelés nagyobb mint a zsebrevágható Sony RX100, akkor a következő jelentős ugrást az képviseli ha a váz+objektív hosszabb mint kb. 14-15 cm és így már nem fér bele egy normál kis oldaltáskába, hanem (ahogy abban a bejegyzésben is írtam) valami speciálisra van hozzá szükség.

    Folytatás...

    b.vr 6 éve 3

  • Olympus 12-40/2.8 - a tökéletes mindenes

    Az alapobjektív mint kategória nem igazán arról szól hogy hatalmas rajongást váltson ki, ennek ellenére azonban a jelentősége szinte túlbecsülhetetlen. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom hogy a választott rendszer rendelkezzen kiváló minőségű alapobjektívvel. Az összes gyártó összes objektívjét tartalmazó kis univerzumnak az egyik ilyen korszakos ámde csendes zsenije az Olympus 12-40/2.8 Pro. És bár még a micro4/3-os világon belül sem ez a legsztároltabb objektív, a helyzet viszont az hogy önmagában ez az egyetlen darab pótolhatatlanná teszi számomra a micro4/3 rendszert. Hogy pontosan miért ennyire nélkülözhetetlen, erről fog szólni ez az írás.

    Folytatás...

    b.vr 6 éve 0

  • Olympus 45/1.8 és Panasonic Leica 42.5/1.2


    Panasonic Leica 42.5/1.2 @ f/1.4

    Korábban már említettem hogy 5 évvel ezelőtt nem más mint az Olympus 45/1.8 volt az az objektív ami meghatározta milyen rendszert válasszak. A kis unokahúgom akkoriban kezdett járni, szerettem volna egy nem horror-drága fényerős portréobjektívet hogy kint a játszótéren tudjak róla szép háttérelmosással képeket csinálni, bent a szobában pedig lámpafénynél, vakuhasználat nélkül is fotózni (na és persze az sem hátrány hogy mivel a kisgyerek és rend nagyjából egymást kölcsönösen kizáró fogalmak, egy kistele ebből a kissé kaotikus háttérből keveset mutat, és azt is elmosva. Nagylátóval csak az akarjon otthon kisgyereket fotózni aki stúdiószerűen berendezett lakásban él és sokfős személyzet gondoskodik a rend folyamatos fenntartásáról :) ) Hogy tükör nélkülit szeretnék az teljesen egyértelmű volt (kisgyerek mellett az arc/szemfelismerő autofókusz értéke felbecsülhetetlen!) 5 évvel ezelőtt járunk tehát, akkor a milc-rendszerek még fiatalnak számítottak, az objektívválasztéka ennek megfelelően egyiküknek sem volt a mostanihoz fogható, így olyan rettenetesen sok alternatívát azért nem kellett végiggondolnom.

    Folytatás...

    b.vr 7 éve 7

  • Zsebek, táskák, hátizsákok

    A tükör nélküli (MILC) rendszerek kapcsán vissza-vissza térő téma a "hagyományos" tükrösökkel szembeni a súly- és méretcsökkenés*. A micro4/3 kapcsán ez különösen érzékeny kérdés szokott lenni, főleg mióta az Olympus (véleményem szerint rendkívül helyesen) egyre intenzívebben koncentrál a Pro vonal fejlesztésére, a zoom-ok után már a fixek terén is, ami ezzel épp ellenkezőleg súly- és méretnövekedéssel jár. Amiben én semmiféle problémát nem látok, több okból sem. Elsősorban mert sem a micro4/3, sem a többi milc-rendszer legfontosabb megkülönbözetőjének nem azt tartom hogy kicsi, hanem a más elven működő fókuszrendszert (és valamivel kevésbé fontosabban, de az EVF-ben rejlő lehetőségeket) Aki olyan dolgokat fotózik ahol ezek előnyt jelentenek, annak mérettől függetlenül ezt érdemes választania. (ez a folyamatos, gyors mozgások lekövetését igénylő madár/vad/sportfotózáson kívül szinte már most is mindent magába foglal, de szép lassan majd ezek sem lesznek már kivételek)
    Másrészt azért sem probléma, mert konkrétan a micro4/3 rendszer van már annyira érett és rendelkezik akkora váz- és objektív-választékkal, hogy amennyiben ez a cél, kis méretű szettet is össze lehet belőle válogatni.
    Harmadrészt ez egy annyira relatív kérdés - egy mobiltelefon-méretű Sony RX100 zsebrakétához képest minden más már eleve csakis "nagy" lehet :)

    Folytatás...

    b.vr 7 éve 0

  • Zoom vagy fix?

    Zoom vagy fix? Milliószor feltett örökzöld kérdés, általánosságban valószínűleg fölösleges is lenne a kitárgyalásába belekezdeni, azonban konkrét felhasználási területekre vonatkoztatva, mint például (jelen esetben) a portréfotózás, már egészen más lehet a helyzet, ahogy az alábbi írásban szeretném is bemutatni, konkrét példák segítségével.
    A címben feltett kérdésre nálam időben is változott, alakult a válasz. Kezdetben szinte kizárólag fényerős fixek alkották a rendszeremet, sőt kimondottan egy konkrét fix miatt esett erre a választásom - az Olympus 45/1.8-ról van (és még majd lesz) szó, azaz a rendszer esetemben a micro4/3 (azok számára akik nem ismernék, 2x crop-faktorral kell számolni, ami azért is fontos mert ez az írás bár sok konkrét példát tartalmaz, viszont a mondanivalója teljesen általános és rendszerfüggetlen! Esetünkben ez egy ekvivalens 90 mm fókusztávolságú objektív, ami klasszikus gyújtótávolságnak számít a portréobjektívek között (nem véletlenül, mint azt a későbbiekben majd látni fogjuk)

    Folytatás...

    b.vr 7 éve 24

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.