2019. július 20., szombat

Gyorskeresés

Lumia 930 és a Windows 10 Mobile Insider Preview

Írta: | Kulcsszavak: lumia . windows 10 mobile . android

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlök minden kedves olvasót!

Jelenlegi Insider Preview verzió: 10586.164

A történet egy váltásból kifolyólag született, a Sony tavaly elötti zászlós hajójáról, a Xperia Z3-ról váltottam át a Nokia tavaly megjelent Lumia 930-ára... Sok kérdés kaptam hogy megbántam-e a váltást, illetve mik a tapasztalataim... Üzenem: Nem bántam meg :) és nagyon jók! :)

Régóta használtam androidos okostelefont, bár mondhatom azt is hogy szinte majdnem minden platformot kipróbáltam(Symbian S60;S60 3rd;S60 5th;Belle;S80;UIQ, Samsung Bada, Windows Mobile 5 6 6.1 6.5, Android 1.6 2.x 4.x 5.x 6.0, iOS 3 5 6, Windows Phone7-8.1, Blackberry 6? és OS10), ezek függfényében "nagyon-nagyon sok*" telefonom volt az elmúlt évek alatt :)

Visszatérve a blogom címéhez "Lumia 930 és a Windows 10 Mobile Insider Preview" így következtethető hogy jelenleg a Nokai által gyártott Lumia 930-am van most :) amin kísérleti jelleggel feltettem a Windows 10 Mobile jelenleg "Béta" verzióját... végleges kiadási ideje még nem ismert, annyit biztosan tudni hogy a Lumia 950-es család ezzel a rendszerrel jött ki alapból.

Nos, lássuk egy kicsit a készüléket milyen is:

A ház és a gombok prémium minőségű aluminiumból készült, az érintő üveg Corning Gorilla Glass 3 mely sok minden karcot okozó tárgynak ellenáll, 5" FullHD Amoled-es kijelző ClearBlack technológiával. A készülék szíve egy Qualcomm Snapdragon 800-as mely 4magos, magonként 2.2GHz sebességgel(erről jelenleg nincs információ hogy a skálázása illetve a frekvenciák vezérlése milyen módon történik),a grafikáról egy igen erősnek mondható Andreno 330-as GPU gondoskodik, az készülékben 2GB RAM található ami viszonylag sok mindenre elég. Továbbá képesek lehetünk vezeték nélkül tölteni, ez alapfunkció. A hátlapi kamera 20,7megapixeles, ez mellé kapunk a gyári kamera szoftverben már alapból benne a manuális kamera vezérlési funkció,Fókuszmód: Auto,Kézi és végtelen, Zársebesség állítása: Auto;1/16000-4s-ig, ISO érzékenység: Auto,64-3200-ig(ez az androidnál lenne a Camera2 API amit nagyon sok gyártó csak korlátozottan enged használni, vagy sehogysem), a manuális móddal együtt jár az is hogy tudunk RAW minőségben menteni, vagyis semmilyen tömörítést nem alkalmazunk képmentéskor, ezek a képek lényegesebben nagyobb méretűek, a 930 képes csak JPEG, JPEG+DNG illetve csak DNG-be menteni.

A készülék operációs rendszere Windows Phone 8.1, ami nem sok embernek a tetszését nyerte el(kevés app, dizájntalan kinézet).
Hát kinézetre nem Android, de a Windows alapú rendszerek nagyon sok rétűek és rengeteg hordozható készülék alapoperációs rendszere, a legelterjettebb ilyen készülék az az autóba való GPS készülékek, ezek Windows CE 5, CE 6 illetve CE 7 rendszerrel mennek, bár a 7 elég ritka még...tehát a Windows elég univerzális rendszernek mondható ebből a szempontból... Nos visszakanyarodva az eredeti témához a Microsoft kifejlesztette a Windows 10 és Windows 10 Mobile operációs rendszert, a 2 rendszernek közös alapjai vannak, így ha asztali gépünkön is Windows 10 fut, akkor lehetőség van bizonyos alkalmazások mind2 platformon történő futtatására is.

A Windows 10 Mobile nagyon-nagyon sok változáson esett keresztül a 8 és 8.1 Update2-höz képest. Már berakható háttérkép a kezdőképernyőre mely az alkalmazások között is látható "Kép", beállítható az átlátszó csempék,az értesítősávot lehúzva alapból 4(ezek állíthatóak),de kinyitva 16 gyorsgomb található "Kép" :) A beállításokat már a Gépház-ban találjuk meg. Ennek kinézete hasonlít a PC-s rendszerhez. A tárhely ellenőrzése is sokban módosult

Nagyon stabil és gyors rendszer lett a Windows mobilos platformja, sokaknak az is szúrja a szemét hogy nem lehet szabadon hozzáférni a rendszerhez,nincs egyedi főzőtt rom, nincs tuning vagy túlhúzási lehetőség. Van egy pár dolog amiben lehadja az Androidot, viszont ami eléggé gyér az az alkalmazás kínálat, bár a Win10Mob megjelenése óta egyre több alkalmazás érhető el már, tehát bővül a kínálat!

Tervben van egy úgy mond portolási rendszer, melynek segítségével Androidos, Apple-s és PC-s alkalmazások futtathatóak legyen a W10M alatt, bár az Androidos project nem úgy indult ahogy kellett volna, én szerintem a régi és lassan elavultnak mondható Android 4.4 API19-es Alrendszer miatt, mivel elég sok alkalmazás már 5.x API21-et követel meg minimum és ezek az appok hibásan,bugosan vagy egyáltalán nem futottak a rendszerhez mellékelt emulátorban így a Microsoft úgy döntött egyenlőre parkolópályára teszi és kivették a Windows 10 Mobile Insider Preview rendszerből teljesen. Most úgy néz ki hogy az Androidos project újraindult, de sok infót nem tudni még róla sajnos.

Sajnos vannak még hiányzó funkciók amiben lemarad az Androidhoz képes, többek között:
- egyes modelleken nagyon szereti az aksit enni
- nincs OTG támogatás(elvileg a 950 már tudja USB 3.0-án)
- nincs manuális fényerő szabályozás
- csak bekapcsolva lehet tölteni(de állítólag a következő buildban már lesz kikapcsolt állapotú töltés is)

Nézzünk egy PRO/KONTRA összehasonlítást:
Win10Mob
+ Stabilabb
+ Gyorsabb
+ Biztonságosabb!
+ Szebb képeket csinál mint az Android(később teszek fel 2 képet majd Z3 vs L930)
+/- Egyre több alkalmazás érhető el, bár még elég gyér a kínálat
- Szereti enni az akkut, egy Powerusernek alap hogy egy Powerbank legyen magánál(2015.12.02. hajnaltájt érkezett egy frissítés, hát az akkuidő katasztrofális lett!)
Update: 2015.12.04. Hajnaltájt kaptam egy frissítést, azóta lényegesebben barátibb az akkuidő! :) Viszont ez a bug leginkább a 930-ra jellemző, más modelleken nem annyira!
- Nincs OTG(felhívnám a kötegedő kedvű hozzászólók figyelmét hogy tudok arról a tényről miszerint a Win10Mob támogatja az OTG-t, de csak a 950(XL)-ben aktív,de én csak a 930-at veszem alapul, ami viszont gyakorlatilag nem kezeli!
+ Önmagától takarítja az Ideigelens fájlait, nem kell törölgetni mint az Androidnál
- Az Áruház még mindig hibásan működik sajnos...

Android
+ Sokkal több alkmazás kínálat
+ Jelenleg energiatakarékosabb
+ Színesebb
+ Egyes gyártók engedik témázni mint Pl. a Sony
+ Van OTG támotagás
- Kevésbé biztonságos!!
- Sebezhető a rendszer!!
+ Szabadon fejleszthető, ezáltal több az egyedi rendszer
- Túlhajtható,de ezáltal a készülék élettartama csökkenhet!

0 Szinte majndem egyszerre jelent meg az Android 6.0-ban és a Windows 10 Mobile rendszerben az úgymond engedélyező rendszer, mely lehetővé teszi az alkalmazások engedélyeinek a szabályozását, bár ez nem annyira tág lehetőség W10M alatt mint az Android 6.0 alatt, de a W10M alatt is vannak bizonyos jogok amiket meg lehet vonni az alkalmazásoktól.

Bugok
Van sok, csak néhányat kiemelnék
- ha vágólapra másolunk egy szöveget, akkor azt a @ szimbólumra beilleszti(állítólag ha bill.nyelvet váltunk megszűnik a bug)
- fájlkezelő:új mappa létrehozáskor kilép alkalmazás listába, több fájl törlésekor, nagyobb fájlok áthelyezésekor szintén ugyan az a hiba...
- egyes 930-asoknál W10M-en az elsődleges mikrofon kivétel a másik 3 mikrofon süket(ami 8.1 alatt jó)

Megjegyzés:
* eddigi okosított telóim 10 év alatt(nem sorrendben :) ) - SonyEricsson P800i és P1; Nokia 2db 3650,3250,3230,6650 Fold,3db 6600,N95,9110,7650,N-Gage,N70,6680,E50,N97mini,E65,E66,C5-03,N7,Lumia610,800,520,620,820,920,630DS,930;Samsung Omnia,OmniaII,S3,S5,Note4,Spica;2db HTC Wizard(T-Mobile MDA),Touch P3450,2db 8X,2db HD2;Sony Xperia Z és Z3;ETEN Glofish X600;Mitac MIO A501; iPhone 3G és 3GS; Blackberry 9650,Z10,Z30;

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)

Ne vedd el a kedvem a 950-töl. :O

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#2) Zsoleszhun


Zsoleszhun
(őstag)

Jó lesz ez a w10 de egy kicsit morcos vagyok mert kivették a lumia camerát, maradt helyette a microsoft gyárija, pedig pont a fényképező miatt választottam a 930-at.

¯\_(ツ)_/¯

(#3) #97246720 válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


#97246720
(törölt tag)

Erről nem tudok nyilatkozni, de biztos jobb mint a 930 :)

Zsoltifree: no comment... meglett a 930, sokat nem használtam a 8.1-et meg a lumia camerát :) hazaértem és ment is fel a win10mob :)

(#4) batai15


batai15
(PH! félisten)

Win10Mob
+ Stabilabb-nem igaz
+ Gyorsabb-szintén nem
+ Biztonságosabb!-ezt elhiszem
+ Szebb képeket csinál mint az Android(később teszek fel 2 képet majd Z3 vs L930)-a lumia 930 a kameránál fogva lő jobb képeket, nem az oprendszer miatt. s6-g4 össze hasonlításba lehet már nem lenne jobb.
+/- Egyre több alkalmazás érhető el, bár még elég gyér a kínálat-sajnos
- Szereti enni az akkut, egy Powerusernek alap hogy egy Powerbank legyen magánál-igaz
- Nincs OTG-igaz
Alapozom ezt a w10 prev buildek alapján.
a 8.1 gyengébb hardverrel is jól fut, nincs a falhozbasznám érzés .

Android
+ Sokkal több alkmazás kínálat-igaz
+ Jelenleg energiatakarékosabb-igaz
+ Színesebb-igaz
+ Egyes gyártók engedik témázni mint Pl. a Sony-igaz
+ Van OTG támotagás-igaz
- Kevésbé biztonságos!!-igaz
- Sebezhető a rendszer!!-igaz
+ Szabadon fejleszthető, ezáltal több az egyedi rendszer-igaz
- Túlhajtható,de ezáltal a készülék élettartama csökkenhet!-root jogok.
Többé kevésbé egyet értek .
Jelenleg a wp még nem p2p ellenfele az ios- és droidnak .
Sajnos,
Nem akarom fikázni, csak saját vélemény.
Jók a csempék, meg tetszik a rendszer.
De sokat kell fejlődnie még.

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#5) #97246720 válasza batai15 (#4) üzenetére


#97246720
(törölt tag)

ezt aláírom, tény hogy le van maradva...de ha a történelmet nézzük akkor előbb volt windpows alapú rendszer mint android, de mivel azokat legyűrte az android mivel azok is zártak voltak az android meg nyílt, így az eladásuk megcsappant, a microsoft nem fejlesztette tovább, a windows mobile 6.5 volt az utolsó amit anno fejlesztett, majd sok időre rá(jó pár évvel később) megjelent a nokia az első windows alapú készülékeivel, a Nokia Lumia szériával, melyek windows Phone 7-et futtattak...a WinPho lassan ugyan de kezd felfejlődni...az is elképzelhető idővel jobb rendszert fog csinálni mint a Google vagy az Apple :) "A jó munkához idő kell!" :)
Ha megnézed a Google csak úgy hányja kifele a hibajavításokat az Androidhoz, A Microsoft és az Apple frissítgeti,újítgatja...de a Google meg csak foltozza biztonsági hibáit...

(#6) batai15 válasza #97246720 (#5) üzenetére


batai15
(PH! félisten)

"Ha megnézed a Google csak úgy hányja kifele a hibajavításokat az Androidhoz, A Microsoft és az Apple frissítgeti,újítgatja...de a Google meg csak foltozza biztonsági hibáit..."
Ez sem igaz, lévén hogy az újabb verziók valóban tartalmaznak hiba javításokat, amire ugyan úgy szükség van wp és ios alatt is, másrészt a droidba mindíg bele tesznek pár ujdonságot is.
Mint minden rendszerbe. a wp tagadhatatlan előnye a hosszú termék ciklus.
Mondjuk párnapi wp használat után azt mondom a w10 még botrányos,. és veszett lassan halad a kiadható verzió mellé .
Ezzel a jó munkához idő kell azzal azt fogják elérni hogy jobban elszalad a másik két rendszer. (sajnos)

[ Szerkesztve ]

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#7) #97246720 válasza batai15 (#6) üzenetére


#97246720
(törölt tag)

az a baj hogy ahány készülék annyi féle rendszer, mert más és más körülmények között használják... lévén az android hamarabb kiforrotta magát a nyílt forráskódok miatt, anno ha rosszul startolt volna az android akkor az se járna ott ahol most a wp...anno a winmob viszonlyag rossz húzás volt a mobiliparba betenni, nagyon kevés app volt hozzá és kevesen fejlesztettek hozzá, így eléggé rossz híre ment...volt winmob-os telóm, nem is 1...hát, kész kínlódás volt hozzá valamilyen értelmes appot és/vagy játékot összehalászni...a winmob-hoz képes a wp egy megváltás...gondolom nem samsung omniád vagy samsung omnia 2-őd, vagy bármilyen más hasonló winmob-os telód...mint a blogomban is leírtam, én azért zongorásztam már telós rendszeren...

csak közlöm számodra, hogy az elmúlt 10 év alatt kb. 50 telót fogyasztottam el, rossz embert kóstolgatsz :DDD számold ki, most vagyok 30éves :D... tehát átlagban 5teló évente... de volt hogy több is volt a kezemben...

[ Szerkesztve ]

(#8) batai15 válasza #97246720 (#7) üzenetére


batai15
(PH! félisten)

mikor elkezdtem az androidot akkor 3 év alatt 23 :D kicsit jobb arány :C
Nem számolva amiket fogdostam meg topikokat olvastam:)

[ Szerkesztve ]

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#9) #97246720 válasza batai15 (#8) üzenetére


#97246720
(törölt tag)

annyival nem jobb :) mert neked a 3 év alatt csak droidos volt ahogy az írásodból kivettem, nekem a 10 év alatt a durván 50telók között volt minden féle,symbian,windows mobile,ios,bada,droid,windows phone,blackberry stb...több féle teló megfordult nálam mint nálad ;)

(#10) mdraco


mdraco
(őstag)

Nem mindegy hogy alakul a rendszer sorsa? Úgyis váltani fogtok, ha ilyen gyakran cserélgetitek :DDD
Keveset tart az akksi mert preview... talán 8.1-en jobb a helyzet és stabilabb.
nincs manuális fényerő szabályozás
Lehet 930-on nincs, de nálam 640-en van, low, medium, high, automatic és ezeknek külön csúszkával lehet állítani a fényerősségi szintet.
(#2) Zsoltifree Pedig a gyári is ugyanazokat tudja mint a lumia camera, mintha csak átnevezés lett volna :F

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.