2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Izomkocka piciben, itx és játékok ?

Írta: | Kulcsszavak: silverstone . sg05 . 5770 . hawk . zotac . itx

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Manapság az itx alaplapok hallatán a legtöbbeknek a kicsi, keveset fogyasztó, atomra épülő irodai vagy HTPC jut eszükbe. Pedig egyre több gyártó kínál jó minöségő, könnyenszerelhető, esztétikus gépházakat - pl Lian Li PC Q11,q08 Silverstone Sugo sg05,sg06,sg07 stb - és terjednek a jól felszerelt alaplapok is - Asus M4A88T-I Deluxe, Gigabyte GA-H55N-USB3 stb - melyekre építkezve bizony akár egy erősebb játékra is tökéletesen alkalmas konfigurációt valósíthatunk meg. Azonban ezt utat választva bizony sok fejfájás és több anyagi ráfordítást is vonz magával. Ezzek ellenére én anno belevágtam.

Amikor új gépemet állítottam össze elhatároztam, hogy legyen kisméretű, viszonylag takarékos, de megfelelő teljesítnyű is legyen egyszerre. Akkoriban keztek megjelenni az Intel 1156 foglalatú lapok illetve procik így ezek elég drágák voltak. Végül ráakadtam a Zotac GF 9300 ITX Wifi lapjára lga775 foglalattal és ddr2 ramokkal valamint a legfontosabb, teljesértékű PCI-e X16 slottal. Ezek után házra vadásztam, elejinte a Lian li PC q-07 szerettem volna de aztán ráakadtam a Silverstone Sg05 kuckora és egyböl megszerettem. Nem is volt nehéz mivel kis méret, jó szellőzés, 2,5" valamint 3,5" hdd, optikai meghajtó hely - igaz csak slim- valamint 2 slottos bővítőkártya hely és 300w 80%+ SFX - ezt tartottam gyengének, de alaptalnul és ma már ezek is terjednek, még idehaza is - táp.

Ami anno a Silverstone SG05be került;
- Zotec 9300 ITX Wifi
- Intel q8200 cpu,
- 2x2gb Geil Black Dragon 800mhz CL4 ram
- Samsug 2,5" hdd ( 120gb, 7200 rpm, 16mb )

Minden együtt

Késöbb - 1 év után - kezdtem megunni az alaplapi IGP teljesítményét. Monitor vásárlás után a játékok 1600x900ban történő futtatásához bizony kevés volt a kis GF 9300 ezért vga után néztem, hosszú keresgélés után akadtam a választott kártyára, így egy MSI 5770 Hawk-ba ruháztam.

Ez időben a proci gyári hűtőjét is kezdtem unni, tejesítménye még elfogadható volt, de a hangja. Végül egy Scythe Big Shuriken is bekerült a vasba.

A teljes konfig

És teljesítménye - sac per kb -

Egyszer felmerült bennem hogy az alacsony fogyasztás is cél kitűzés volt, ígyhát kölcsön kértem egy mérő készüléket - ezek az értékek nem pontosak, de behatárolni fogyasztást viszont megfelelnek - és megmértem mennyi az annyi.

Ezen értékeket kaptam:
-leállítva: 1-2w
-boot: 115w
-idle: 62w
-netezés közben: 70-72w
-full HD+vga: 94-98w
-játék (GTA IV): 150-170w
-cpu load: 135w
-gpu load: 158-160w
-cpu+gpu load: 214w

A fenti értékekhez hozzá tartozik, hogy a procit gyárifeszen használom nagyon enyhén emelt 2,5 Ghz órajelen - hát igen nem nagy tuning bajnokok a zotak lapok, elenben egy asus vagy giga - a 2,33Ghz helyet. A fogyasztásban annyi változás történt hogy időközben a kártyát 1,2v gyári feszültség helyett 1v használom.

És hogy a hőmérsékletekre is kitérjek a kis Hawk 100% load alatt 68-70c - ehhez hasonló venti furdulaton - a Cpu pedig 70c körüli értékeket produkál a kis hdd pedig 36c körül alakul, azért szeretném megjegyezni hogy ezek nyáron mért csúcs értékek.

A képek minőségéért elnézést, telefonnal készültek.

Hozzászólások

(#1) toldy


toldy
őstag

Jöhetnek a kérdések és a kritika.

Az élet nem habostorta.

(#2) Probber


Probber
őstag

A ház az tetszik is meg nem is, amit pedig magában rejt az nagyon komoly. Nem semmi kis gép. :K

"Rendben, mi a munka? Reklám! Egy kelet-európai üditőnek amit Splort-nak hívnak. A világ első cékla ízű kólája!"

(#3) MiNiM


MiNiM
tag

szép. gondolkodtam már sokat én is, max noti mellett havi 10-20k-t félreteszek rá, aztán lesz valami.

Anyámmal élek, babettával járok, és ne legyek kemény?

(#4) toldy válasza Probber (#2) üzenetére


toldy
őstag

köszi :)

MiNiM: havi egy 10est félre téve már egész kis használható gépet lehet össze rakni ( 120k és monitort,egeret stb nem számolom)

Igazat megvalva szerintem az itx mostmár el ért egy olyan szintet - mind tudás mind kínálat - hogy az ember elgondolkodjon rajta hogy kis többlet ráfordítással egy sokkal kisebb, szebb ( itt most a moddingot nem néztem) vasat szereljen össze magának.

Az élet nem habostorta.

(#5) MiNiM válasza toldy (#4) üzenetére


MiNiM
tag

az lenne a cél nekem is, unom, hogy egy ATX döggel szenvedek, fél asztlt beteríti.

Anyámmal élek, babettával járok, és ne legyek kemény?

(#6) toldy válasza MiNiM (#5) üzenetére


toldy
őstag

Bármi van nyugodtan nézbe: ITX topic.

Az élet nem habostorta.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.