2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Kis csöves erősítő PC-hez PCL86-okkal

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

3-4 éve határoztam el, hogy fülesemhez (Sennheiser HD 595) készítek egy olyan csöves erősítőt, ami kimenő trafót tartalmaz. Korábbi pc-s erősítőim - egy FET-es és egy Morgan Jones csöves - kimenő trafó nélküliek, tehát a fejhallgató és az erősítő galvanikus kapcsolatban vannak egymással. Mondanom sem kell, ezek is nagyon szépen szólnak.

Adatok:

2 Watt kimenő teljesítményű SE kis csöves erősítő PC-hez. Átkapcsolható hangszórós és fejhallgatós üzemre. Visszacsatolás mentes módban is használható (kapcsolható).
Csövek: 2 db PCL86, e.i.cső: EZ6.
Bemenet: 0 dB (kb. 700 mV), kimenetek: 8 Ohm-os hangszóróhoz és 16-500 Ohm-os fejhallgatóhoz (kapcsolható).
Részletek: RÁDIÓTECHNIKA ÉVKÖNYV 2007. 80. oldal. Kimenő trafókat a cikkíró tekercselte és hangfalakhoz 8 Ohmos tekercseket is tartalmaznak.

Azért döntöttem kimenő trafós erősítő mellett, mert a nagy-teljesítményű csöves erősítőim szintén kimenősek, és a kis pc-s erősítőim hangjából hiányzott valami, amit én úgy jellemeztem, hogy a: VAS HANGJA!

A "gyártás" nem volt gond, gyakorlatilag "az ami itthon van" alkatrészbázisra támaszkodtam. Az alaplap IKEA vágódeszka, a két fényes szerelőlap régi telefonok falra-szereléséhez szolgált valamikor. Hálózati trafó, a fojtótekercs, az egyenirányító cső, elkók egy régmúltban szétszedett régi rádió alkatrészei. A két PCL86-os cső régi tévékből maradt. Amit vennem kellett az a hangerő szabályozó poti, bemeneti RCA csatlakozók, 6,3 mm-es fh csatlakozó, hangszóró-fh átkapcsoló és fh impedancia váltó és egy db 470 mF 450 V-os elkó.

Később rájöttem, hogy nagy előrelátással a tápegységet meg az erősítőt különálló panelekre építettem. A hálózati trafó rászórt a kimenőkre és nagyon halk, de jól hallható brummot eredményezett a fejhallgatóban. Gondoltam, hogy fordítok 90 fokot a hálózati trafón, erre a brumm sokat halkult, de nem szűnt meg. Az IKEA vágódeszka lehetővé tette, hogy 4-5 centit távolítsam a két panelt, na ez meghozta az eredményt. A brumm megszűnt, a kütyü teljesen zajmentes!

Ja ... és nagyon szépen szól! Fantasztikus a dinamika, frekisáv fejhallgatóval egyenletes, mérve is. A hangszórós hallgatás nem meggyőző, a kisméretű SONY hangfalak csak unokáim kedvéért vannak, ezen hallgatják az Angry Birds játékok dum-dum zajait.

Egy éve vettem bkercsó-tól egy kis-dac-ot, azóta nagy élvezettel hallgatok mindenféle zenét. Nem állítom, hogy nincs ennél jobb fejhallgató erősítő, de ezzel most egy darabig megvagyok. A képek magukért beszélnek. Üdv mindenkinek: tjozsi

Hozzászólások

(#1) stewe2


stewe2
aktív tag

Grat, biztosan nagyot szól, de számomra legalább ennyire fontos az, hogy az audio készülékek komoly esztétikai igényeket is kielégítsenek. Neked ez (is) sikerült! :R

Nincs igazság... Csak erőviszonyok... Lehet nicket kellene váltanom: stewe71...

(#2) Padree.c2


Padree.c2
tag

Gratulálok! :R
Igazán szép lett.

Pp. ♠

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.