2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Az ASUS P5N-E SLI (rev 1.01G) alaplap esete az AMD videókártyákkal (HD5000+)

Írta: | Kulcsszavak: videókártya . amd . p5n-e . 7850 . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bizonyára sokan találkoztak azzal a problámával, hogy a címben említett alaplap a HD5000 szériás, vagy újabb videókártyával nem hajlandó elindulni.
Indításkor a videókártya ventilátorai maximális fordulatszámmal pörögnek, kép nem jelenik meg a monitoron. A videókártyát (amely jelen esetben egy Sapphire 7850 1GB volt),ezt lecserélve először egy X300 SE, majd egy GTX 660-ra minden tökéletesen működik. Sajnos az alaplaphoz kiadott legutolsó BIOS frissítés 2009 év végi, azaz elég hamar legacy státuszba került a támogatás. Így egyáltalán nem csodálkoztam, amikor a hivatalos ASUS ügyfélszolgálaton feltett, a problémát firtató kérdésemre a következő választ kaptam:

It's our pleasure to help you solve your problem.
If you still have any technical issue,please feel free to contact Asus technical support team at http://vip.asus.com/VIP2/Services/TechQuery.
Thank you.
Kind Regards,
Asus Technical Support Team

Ami magyarra frappánsan úgy lenne fordítható, hogy: Nagyon szépen köszönjük a kérdést, de mi már rég nem foglalkozunk az adott termékkel, így itt biztosan nem fogsz segítséget kapni. Természetesen az ügyet (issue) azonnal lezárták.

Közben az interneten kutatva sem találtam megoldást a problémára. A kérdést sok helyen megtaláltam, de a fórumokon nem találtam érdemleges választ, így a probléma megoldatlan maradt. A legtöbben az alaplap lecserélését alánlották, azonban ezt nem akartam megtenni. Erre az időre a GTX 660 került a gépbe, és kb. 2 hónapig így működött a rendszer, de közben befutott a már meglehetősen régi, elavult (nem lesz DX12 támogatás), sokat fogyasztó, de a használtpiacon jó áron beszerezhető, és még mindig elég erős Radeon HD 5970.

Ekkor a vakszerencse hozta meg az áttörést. A Corsair VX450-es tápegységen, amit használtam, ugyanis nincsen, csak 1 db 6 pines PCIE tápkábel, nekem pedig nem volt, csak MOLEX->PCIE 6 pin átalakítóm. Az 5970-nek pedig 6+8 pines kiegészítő táp kell. Az interneten megkerestem a csatlakozó kiosztást, és láttam,hogy a 8 pines csatlakozón is csak 3 vezeték 12V, míg a maradék 5 GND, ráadásul fizikailag kompatibilis a 6 pinessel (8 pin anya csatlakozóba be lehet pattintani a 6 pinest).


Így kipróbáltam a két darab 6 tűs csatlakozóval (figyelve arra, hogy a 8 pines csatlakozóba illesztett 6 pines tápkábelen mind a 3 db 12V be legyen kötve), és indítás után már volt kép, egy figyelmeztető jelzés mellett, miszerint rosszul van bekötve a videókártyára a külső táp. Annyi volt a gond, hogy a fenti
képben a PCIe 8 pin 4-es és 8-as vezetéke, nem volt GND-re kötve. Egy gyors kábelgyártást követően mindent helyesen bekötve indításkor pedig a 7850-nel is tapasztalt problémába ütköztem.


Innen azonban már egyszerű a MEGOLDÁS: indításkor csak részben legyen bekötve a külső táp, majd a hibaüzenet után véglegesítsük azt, reseteljük a gépet.
Ez esetemben annyit jelentett, hogy a 6 pin-es 8 pinessé átalakító 2 db földvezetéket a hibaüzenet után kötöttem be, majd a reset megnyomása után minden tökéletesen működött. Ezután a 7850 következett, itt a külső tápot szintén indítás után kellett csatlakoztatni, majd resetelni.

Gyakorlati szempontból negatívum, hogy a fenti megoldás egyrészt csak külső tápot igénylő videókártyákkal működik. Másrészt minden 0-ról indításkor előbb le-, majd fel kell csatlakoztatni a külső tápot, ami egy zárt ház esetén messze nem ideális.

Hozzászólások

(#1) kenand


kenand
veterán

Inkább vegyél egy 750/50Ti-t, használt piacon nem rossz áron bele lehet futni, ráadásul jóval kevesebbet fogyaszt

(#2) tbalazs14 válasza kenand (#1) üzenetére


tbalazs14
csendes tag

Kösz, de a cél az volt, hogy menjen AMD-vel és ez sikerült is. Egyébként meg ott a GTX660, ami gyorsabb, mint a 750ti, és már nem kell megvenni. :)
Csak egy másik gépben volt, és most visszakerült oda.

(#3) kenand válasza tbalazs14 (#2) üzenetére


kenand
veterán

Szia!

Oks, nem is a kreativitásodat kritizálom, én sem szoktam annyiban hagyni a dolgokat, de sajna az új Nvidiák-k teljesítmény/fogyasztás mutatókban sokkal jobbak, mint az AMD-k és a 750Ti-t jó áron meg lehet venni, mert van akinek kevés és gyorsabbra vált.
És én is örülök, ha egy kis ügyeskedéssel meg lehet oldani cvalamit és tudom használni azt ami a polcon van....

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.