2021. december 1., szerda

Gyorskeresés

Az SP Flash Tool használata

Írta: | Kulcsszavak: alcatel_ot_918 . Alcatel 918D . Alcatel 918N

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megjegyzés: Kérlek, ne írj privát üzenetet! Ha kérdésed van, használd a fórumot (link a cikk végén)! Ott más is tud segíteni, a kérdésed pedig más számára is érdekes lehet. Nem vállalom telefonok rootolását, javítását!

Az SP Flah Tool egy olyan Windows-on futó program, amivel az MTK processzoros androidos készülékek belső flash meghajtóját lehet direktben írni, bitszinten. Ez az eszköz használható arra, hogy mentett, vagy módosított system, vagy recovery partíciót (ClockworkMod) írjunk a készülékre, vagy megváltoztassuk azokat a bejegyzéseket, amik alapján az Alcatel OneTouchUpgrade megállapítja, milyen a telefonnal és szoftver verzióval van dolga.

Nagyon hasznos program, el lehet rontani vele a telefon, ezért csak kellő megfontolással szabad használni!

A használatához a következőkre van szükség:
- Megfelelő driver: a legegyszerűbb a gyári One Touch Upgrade telepítése, ami felteszi a drivereket is
- Egy ún. scatter fájl, ami tartalmazza az egyes partíciók kezdő és utolsó blokkcímét a flash meghajtón. A nem megfelelő fájl használatával rossz címekre fog írni a program, ezzel pedig nagy gondokat okozhat. Más scatter fájl kell a 2.3.5-ös és más a 2.3.6-os rendszerekhez!
- A megfelelő image fájlok. Ezek rendszerint system.img, cache.img fájlként jönnek, de bizonyos esetben nincs kiterjesztésük
- Az USB adatkábel

Letöltések:
- SP Flash Tool
- 2.3.5 teljes scatter file
- 2.3.6 teljes scatter file
- 918D MIX ROM info - ezt telepítve lehet elrontott telefonokat OTU-val újra éleszteni, illetve sima 918D-t 2.3.6-ra frissíteni
- 918D "sima" ROM info - ezzel lehetett 2.3.6-ról 2.3.5-re downgrade-elni, de sajnos újabban nem működik (változás az Alcatel részéről)
- Clockwork Mod recovery - 592zn.com (HTC) változat - 2.3.5 és 2.3.6-on is használható, de ez utóbbinál helytelenül kezeli a partíciókat, a cache-t törölni nem szabad!
- 2.3.6-os eredeti és CWM recovery-k - ez a gyári 2.3.6u2-es recovery, illetve módosított CWM recovery-k, leírás a zip fájlban.

► Video bemutató az SP Flash Tool használatáról (újra flashelés OTU-val)

1. A program indítása után be kell tölteni a megfelelő scatter fájlt.

2. A bootloaderes figyelmeztetésen átléphetünk.

3. Ha a scatter fáj mellett szerepelnek image fájlok, akkor azokat automatikusan betölti. A partíciók nevei előtti pipával lehet beállítani, hogy át akarjuk-e tölteni az adott image-et. A partíciók nevére kattintva pedig ki lehet választani a megfelelő fájlt, amit be akarunk tölteni.
Megjegyzés: a scatter fájlokat el lehet úgy készíteni, hogy bizonyos partíciók rejtve legyenek, nem feltétlenül jelenik meg minden.

A recovery lecseréléséhez csak a recovery.img kell, a rendszer lecseréléséhez rendszerint a system.img, a ROM info-hoz pedig a preloader, a pds_bl és a pro_info fájlok / partíciók (csak ez a három).

4. Az USB módot kell választani, ezt támogatja a telefon.

5. Fontos lépés! Az NVRAM Action-nál a megfelelőt kell kiválasztani. A "No Action" használatos a legtöbb esetben. Viszont ha ROM info-t akarunk flashelni, akkor a "Backup -> Format ..." opció kell. Ez lehetővé teszi, hogy mindenképp az adott blokkokra írjon a Flash Tool, akkor is, ha a csatlakoztatott készülék partíciós táblája eltér a scatter fájltól. Ellenben ha ezt választjuk a recovery flashelésénél, akkor a recovery partíicó formatálva lesz, és lehetetlen lesz a fájl kiírása. Ilyenkor a megfelelő ROM info-t kell flashelni, és One Touch Upgrade-del újra flashelni az egész telefont!

6. Kattintsunk a download gombra.

7. Ez után néhány másodpercünk van a kikapcsolt telefon csatlakoztatására. Ha nem ismeri fel a telefont a program, akkor először érdemes kivenni kicsit az akkumulátort, és utána újra próbálni, ha ekkor sem megy, akkor driver probléma lehet, vagy érdemes OTU-val újra flashelni a készüléket.

8. A flashelés státuszáról az alsó csík ad tájékoztatást (az kurzort fölé helyezve kaphatunk részletes információt arról, hogy pontosan mi történik). Esetenként többször több színnel is végigfut az állapotcsík. A sikerességről egy szép zöld karika ad tájékoztatást.

A képek többségét bluerain28-tól kölcsönöztem.

A telefonhoz tartozó fórumtéma itt található

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.