2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Fóliázás,de hogyan is?(közkívánatra)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlök Mindenkit,külön köszönet a motivációért,ami újabb cikk megírására sarkallt!

Előző írásomban felületesen felvázoltam,hogyan próbáltam unalmas egysíkú téli estéimet feldobni egy kis kreativitással,nevezetesem pár használati tárgyam befóliázásával.Engem is meglepett a téma iránti érdeklődés,biztosra vettem volna,hogy a blog megírásával csak "a tengerbe hozok vizet".De a hozzászólásokból kiderült,többeket érdekel a téma gyakorlati része is,mivel sajnos a cikk csak egy fotós élménybeszámolónak indult.Meg persze 36 éven át tökéletesen rejtőzködő írói vénám első szárnycsapásainak :D

Tehát akkor jöjjön a dolog fizikai megvalósítására tett kísérlet.

I.Fejezet:Mi is kell a fóliázáshoz?

A legalapvetőbb és talán a legfontosabb hozzávalók,amiket sajnos egy barkácsboltban sem árulnak:kitartás,végtelen türelem,napi több órányi szabadidő,nyugodt környezet,határozott mozdulatok,kézügyesség.

A boltban vásárolható kellékek listája a teljesség igénye nélkül:vegyi tisztítószer ez lehet alkohol vagy benzin alapú a lényeg a zsírtalanítás.A tapasztalat azt mutatja,hogy a műanyagok jobban viselik az alkohol alapú vegyületeket,fa és fémfelületeknél lehet durvább dolgokhoz,benzinhez nitrohigítóhoz is nyúlni.Szükségünk lesz profi vágó eszközökre is,konkrétan egy ollóra és egy szikére,utóbbi különösen fontos szerepet fog betölteni a felesleg levágásánál.Melegítőeszköz gyanánt használható ipari hőlégfúvó,de low-cost megoldásként befogható az asszony hajszárítója is ha elég nagy hőfokot tud produkálni.

Szándékosan a végére hagytam a legfontosabb hozzávalót,a fóliát.Ezt az összetevőt kicsit részletesebben kell kivesézni,hiszen túlnyomórészt ezen áll vagy bukik a projekt sikere.Kerülendőek az olcsó gagyi kínai fóliák,mert legtöbbször valótlan dolgokat állítanak róluk a leírásukban.Nekem eddig az olcsóbbak közül a német Orafol karbonja vált be,könnyen idomítható ívre,többször visszaszedhető,kopásálló.A kínaiban egy pozitívumot fedeztem fel,mégpedig azt,hogy iszonyatos módon ragad.Leszedni egy gyötrelem volt,részben leszedte a telefon gyári festését is.Viszont nagyon vékony,ezért könnyen szakad,valamint átlátszik rajta az alatta lévő felület.

II.Fejezet: Kezdjünk hozzá!

Ha az első fejezetben lévő tények még nem vették el a kedved az egésztől,akkor irány a mélyvíz,fóliázzunk!Kezdjük a felület megtisztításával.Tudom,egy nagyon alap dolog,a vegyi részére nem is térnék ki,aki pucolt már ablakot,vagy mosott autót,már tuti mestere lesz a dolognak.A lényeg a mechanikai tisztításon van,mivel a 180-200 mikron vastag fólián a legkisebb,számodra láthatatlan,tapinthatatlan parányi légypiszok is át fog ütni.Ezért érdemes egy szolid csiszolást bevetni.

Folytassuk a munkadarabokkal,az egyszerűtől a nyakatekertig.

Sima,egyenes,lapos felület

Ha még soha nem csináltál hasonlót,érdemes ilyennel kezdeni,ezzel a legnehezebb mellé lőni.A fólia kivágásánál mindenképp hagyjunk rá pluszban,valamint szálcsiszolt anyagnál nagyon figyelni kell a szálirányra.Téglalap formánál(pl.gépház teteje)érdemes mindig a keskenyebb oldalnál kezdeni,nekem a fólia magam felé húzása jött be,igaz nem volt segítségem és csak így tudtam megtámasztani a munkadarabot.Tehát a kezdésnél leválasztjuk a fólia hátulját kb.5cm hosszon,majd kicsit túllógatva a tárgy szélén,elsimítjuk a felületen.Simításhoz akár használhatjuk a tenyérélünket is,vagy beszerezhetünk akár idevaló filces simítót is.Teljesen sík felületnél melegítés sem feltétlen szükséges,esetleg ha buborékot felejtettünk a fólia alatt.A mozdulatok nagyon egyszerűek,egyik kezünkkel feszítjük a fóliát,közben a hátlapját folyamatosan húzzuk hátrébb,miközben a másik kezünkkel vagy a simítóval a dekorációt installáljuk a felületre.

Domború felület(egér stb.)

Az eljárás nagyban hasonlít ez előzőhöz,annyi kivétellel,hogy kezdésként egy bázispontot kell találnunk,ahonnan indítjuk a műveletet.Érdemes egérnél például a tetőponttal kezdeni.Itt már feltétlen szükséges lesz az intenzív melegítés is,de ne vigyük túlzásba,mert a karbon struktúra nagyban torzulhat.

Ez az egér egy igazi utálat volt,domború forma,ami még kanyarodik is mindenfelé.De hát bátraké a szerencse:

Humorú felület,tányérforma

Az összes forma közül talán a legnagyobb kihívás.Ehhez feltétlen szükséges a kiváló csúcsminőségű fólia.Tételezzük fel,hogy egy leveses tányért fóliázunk.Totál idióta ötlet,de ezt a formát mindenki könnyen el tudja képzelni.A kivágott fóliát a tányér peremein eligazgatjuk,elsimítjuk,majd a melegítő eszközzel elkezdjük nyújtani és rásimítani a "tányér" oldalfalára,majd a fenekére.Hasonló forma lehet egy autó süllyesztett ködlámpa kerete,ami tölcsérformához hasonló.Itt annyi a különbség,hogy mivel ennek feneke nincs,a fólia közepére(ahol az alsó lyuk lesz,vagyis maga a ködlámpa) szikével egy kis "X" bevágást eszközölhetünk,ezáltal kisebb lesz a feszültség az anyagban nyújtás alatt.

Következzék egy nem saját video,ami összefoglalja az előbbieket:

Utómunkálatok

Miután elkészültünk a fóliázással,jöhet a felesleg eltávolítása.Ezt egy lehűtési folyamat előzi meg.Ezt én az ablakba kihelyezéssel oldottam meg,ezzel télen viszonylag gyorsan tudtam visszahűteni a fóliát.Erre azért van szükség,mert a forró nyers fóliát a szike könnyen elkenheti,viszont amikor már rideg,sokkal könnyebben vágható.

Végszó

Remélem személyes tapasztalataimmal tudtam segíteni,a leendő,vállalkozó szellemű fóliázóknak,ezúton is szeretnék sok sikert és kitartást kívánni számukra.

Hozzászólások

(#1) seniman


seniman
addikt

Üdvözlök Mindenkit!

Ezúttal is szívesen várom a hozzászólásokat,észrevételeket.

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

(#2) kemotox


kemotox
addikt

Még nem olvastam el, majd mindjárt nekiállok csak előbb kajálnom kell, de így ránézésre annyit tudnék hozzáfűzni, hogy lehetne több kép... vagyis inkább úgy mondom, hogy kellenének képek is :D Aztán mehetne címlaposnak is.

(#3) kemotox


kemotox
addikt

Elolvastam és kurtajó!!! :D Nagyon tetszett(ek) az írás szakmaisága, a szakszavak. Mechanikai tisztítás, ridegség, stb. Kedden írtam technológia ZH-t, felelevenedtek az emlékek :D

(#4) seniman válasza kemotox (#2) üzenetére


seniman
addikt

Az a baj,a folyamat közben nem csináltam képeket,más tollaival meg nem ékeskednék szívesen.......

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

(#5) seniman válasza seniman (#4) üzenetére


seniman
addikt

Némileg módosítottam,túl sok képet nem akartam az előző cikkből átemelni,de tény,hogy így színesebb egy kicsit :K

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

(#6) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Belekezdeni ugyan nem merek, de köszönet az írásért, érdekes témát feszegetsz benne. Lehet jól fog még egyszer jönni. :)

Nyugodj békében Integra!

(#7) seniman válasza Szatyor95 (#6) üzenetére


seniman
addikt

Nagyon szívesen,ha valami kimaradt volna kérdezz(etek) bátran.Amúgy nem egy bonyolult dolog,érdemes kipróbálni,ha más nem szórakozásból,unalomból,mint én :D

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

(#8) opeter87


opeter87
senior tag

köszi az írást :R

(#9) Weareus


Weareus
őstag

Tyű, én éppen most olvastam egy-két írást a kerti fóliàzásról, mikor megtaláltam ezt a blogot.
Erre... :DDD :DDD :DDD
Azé' kiírhattad 'vóna', hogy karbon... :R

Bármi előfordulhat, sőt az ellenkezője is!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.