2024. február 21., szerda

Gyorskeresés

MacBook Pro 2017 - Objektíven, 2020-ban

Írta: | Kulcsszavak: Apple . Mac . MacBook . macOS

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A 2017-es évben frissítette az előző évben bemutatott újgenerációs laptopjait az Apple. Modernebb processzorokat, energiatakarékosabb hardverelemeket és frissített billentyűzetet kapott az új széria.

Kezdjük a processzorokkal. Mindegyik változatba belekerültek a 7. generációs Intel-processzorok. A 2016-os alapmodellhez képest a 2017-es alapmodell 20%-os előrelépést hozott, de turbo órajelen ez már csak 13%. Jó hír, hogy a 2017-es széria remekül tudja tartani a turbo frekvenciát, nem úgy mint a 2016-os széria. Maradt továbbra is kétmagos a legolcsóbb Pro, viszont így se rossz a teljesítménye. A hosszabb üzemidő érdekében csökkentettek a WiFi és Bluetooth hardver energiafelvételén, így akár 7 órás üzemidő is elérhető, ha az Apple szoftvereit használjuk rajt. A 13" gép mellé továbbra is a 61W teljesítményű adaptert csomagolják, ami korrekt töltési időt kínál. Változott a billentyűzet is, ezekbe már a "butterfly 2" névre hallgató változat került.

Ez a billentyűzet a mai napig kap hideget-meleget, elég rendesen, ebből is adódik, hogy idén (2020-ban) szereztem meg az első butterfly laptopjaimat, a 2015-ös MacBookot, és a 2017-es Prot. Utólag visszagondolva, butaság volt ennyi ideig várni vele, viszont a sajtó, a média nyomására aligha cselekszik másképp az ember.
Nem ez az első Apple termékem, erre később még kitérek.

A 2017-es szériából a 13-inches, touchbar-mentes alapmodellt választottam 8 GB memóriával és 128 GB SSD-vel.
Igen 128 GB, röhejesen hangzik, de ahogyan én használom a gépet, elég. A programokon kívül minden fájlt külső eszközön és a felhőben tárolok, így nem jelent gondot az egyébként cserélhető SSD kapacitása. Memóriát tekintve elég korrekt a 8 GB LPDDR3. Lehetne több is, viszont én eleve nem tartok nyitva egymillió programot a háttérben, így elég.

Kijelzőt tekintve a 13" méret az Apple által kedvelt 16:10-es aránnyal megfelelő hétköznapi feladatokra. Vékony keret, nagyobb fényerő a korábbi modellhez képest, és a színek sincsenek túlszaturálva. Egyszerűen jó, és kész.

Beviteli perifériákból a billentyűzeten kívül nem meglepő módon egy trackpad áll rendelkezésre, ami laptop fronton a legjobb trackpad. Felületét tekintve prémium hatást kelt az üveg borítás, és a Force Touch funkció is kiválóan használható. Méretét tekintve nagy a trackpad, szerintem már-már túl nagy, de nem probléma, mivel semmit sem spóroltak ki a nagyobb trackpad érdekében a gépből.

Teljesítmény. Mint említettem, ez egy kétmagos, négy szálas Intel Core i5-7360U processzor 2.3 GHz alap órajellel, ehhez társul az Intel Iris Plus 640-es integrált GPU. Ez a grafikus gyorsító egyszerűbb feladatokra alkalmas, illetve ha van egy pici türelmünk, akkor 4K-videók szerkesztésére is. Amennyiben saját magunk szabályozzuk a hűtést az erre való szoftverekkel, elég jó teljesítményre képes a gép. Tudom, hogy találni ennél nagyobb teljesítményű eszközt az Apple háza táján, de mégis erre esett a választás, mert régóta tervezek egy ilyen gépet. Ráadásul ennek a beszerzése teljesen spontán történt.

Macs Fan Control hűtésszabályozó szoftver. /illusztráció/

Fontos megemlíteni, hogy egészen idáig Windowsos eszközöket használtam, főként HP márkából, de a mostani Macre váltás előtt megfordult nálam pár Asus és Lenovo eszköz is.
A macOS számomra nem idegen. 2018 óta került már hozzám 2007-es és 2015-ös MacBook, valamint 2010-es, 2011-es és 2012-es MacBook Prot is használtam, illetve itt van a 2008-as iMacem is, amit pár hónapja szereztem, és köszöni jól van. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, hogy melyik rendszer a jobb, és melyik a rosszabb. Ezt mindenki döntse el maga, ezért ki is kapcsoltam a hozzászólás lehetőségét, nem szeretnék erről vitázni. Én mindkét rendszert kedvelem olyannyira, hogy bétázok is mindkettőn, sőt a telefonomon is bétaverziós iOS fut. Azoknak, akik a váltást fontolgatják egyik rendszerről a másikra, ajánlom figyelmébe a most követketző videót.

A gépről így a zárásként annyit tudok írni, hogy a kezdeti nehézségeket az Apple sikeresen kijavította a macOS Catalinával a 2017-es és 2018-as modell esetén. A két darab USB-C csatlakozó nekem elég: az egyiken töltöm, a másikból pedig egy adapter csatlakoztatásával három USB-A portot kapok. Az én példányom az utolsó gyártásból való, Mojave rendszerrel érkezett. Fun fact, hogy teljesen új modellt sikerült szereznem, és elégedett vagyok vele. Tudom a problémákat, amik felmerülhetnek, de megfelelő odafigyeléssel ezek elkerülhetők. Ezekre nem térek ki külön, a bejegyzésem végére beszúrt videóban részletesen megismerheti ezeket a problémákat, aki még nem hallott felőlük. A bejegyzést folyamatosan frissíteni fogom, ha olyan mértékben változna valami, hogy a bejegyzésben érdemes elhelyezni.

update: Továbbra is remekül szuperál a billentyűzet.

Köszönöm, hogy elolvastad.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.